Phil Parker Lightning Process® (LP) metode er hypnoterapi (hypnoseteknikker) kombinert med Nevrolingvistisk Programmering (NLP)

Hovedpunkter:

Phil Parker Lightning Process® (LP) er IKKE en ordinær behandlingsterapi metode på linje med veletablerte og offentlige biopsykologisk-/mental terapi metoder.

Phil Parker Lightning Process® (LP) metode er hypnoterapi (hypnoseteknikker) kombinert med Nevrolingvistisk Programmering (NLP)

«Inntil 1 oktober 2015 var det i Norge i henhold til straffeloven av 1902 § 364 («Hypnoseloven») forbudt å praktisere hypnose/hypnoterapi for de som ikke var leger eller psykologer.«
[ https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/otprp-nr-27-2002-2003-/id171475/?ch=1#kap7-20 ] [ https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-06-27-64 ]

Phil Parker Lightning Process® (LP) er altså et 3-dagers (12t) lisensbasert selvhelpskurs, hvor selve metoden eller konseptet er basert på Nevrolingvistisk programmering (NLP), hypnoterapi (hypnoseteknikker) og coaching. Hverken mer eller mindre!

Dette innlegget setter jeg fokus på å gi økt innsikt og forståelse, samt korrekt kunnskap om metoden til Phil Parker Lightning Process (LP). Dette er spesielt nødvendig etter langvarig lobby-virksomhet mot helsestyremakter, velferdstjenester og nå forskning, for å tilby alvorlige syke pasienter LP-kurs.

FaktaInformasjonen om LP har blitt både borte og endret gjennom årene, og de ansvarlige helsemyndigheter har vært både blind og uvillig til å se mer grundig på hva LP-metoden faktisk er.

I Dagens Medisin, «Lærer LP i London» 26 mars 2009, uttaler rådgivende lege Gjensidige forsikring, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, spesialist i allmennmedisin og idrettslege William Goldsack dette om Phil Parker Lightning Process (LP):

«Det grunnleggende kurset består av opplæring i hypnoterapi, nevrolingvistisk programmering og coaching. – Dette er grunnpilarene i Lightning Process. Hypnoterapien gjøres for å jobbe med endring. Den får pasienten i en avspent tilstand, der det er mulig å jobbe med uhensiktsmessige tankemønstre og forestillinger, sier Goldsack
I nevrolingvistisk programmering (NLP) brukes språket aktivt for å få hjernen til å prosessere informasjon på en så hensiktsmessig måte som mulig for å oppnå de målene man ønsker

I samme artikkel, hvor «norske leger, fysioterapeuter, psykologer og sykepleiere er nå i full gang med å lære seg Lightning Process (LP). Halvparten av de 35 norske som deltar på kurset i LP, er helsepersonell», på spørsmålet «– Er det greit at pasientene behandles av personer som ikke er helsepersonell?» svarer Goldsack
Hvis jeg som lege skal bruke denne teknikken, vil det være behandling. Hvis en som ikke er helsepersonell gjør det, vil det være trening og kursvirksomhet. Dette er en vanskelig situasjon, sier Goldsack.

Kilde: Hanger, Mari Rian. «Lærer LP i London» Dagens Medisin 26 mars 2009. https://www.dagensmedisin.no/artikler/2009/03/26/larer-lp-i-london/ .


Biveileder og prosjektmedarbeider Silje Endresen Reme er også kjent med hva Lightning Process (LP) egentlig er, som feks i en presentasjon 15 april 2013 sa Reme dette: «LP er et ikke-medisinsk treningsprogram som kombinerer konsepter fra Neuro-Linguistic Programmering, Life Coaching, og Osteopati. Behandlerne er ikke medisinsk helsepersonell, men registrerte Lightning Process behandlere/coacher. For å bli en lisensiert coach, må man gjennomføre minimum 12 måneders intensiv klient-basert trening med the Phil Parker Training Institute som avsluttes med en kvalifiserende eksamen. Treningen involveres en kombinasjon av nevrolingvistisk programmering, coaching og hypnoterapi.«

Kilde: Reme, Silje Endresen. «Lightning Process (LP) – en kvalitativ studie av behandling». Presentasjon 15 april 2013. https://docplayer.me/44649561-Lightning-process-lp-en-kvalitativ-studie-av-behandling.html .


Konseptet Neuro-linguistic programming (NLP)

På 70-tallet utviklet amerikanske Richard Bandler og John Grinder Neuro-linguistic programming (NLP). På akkurat samme måte som Phil Parker Lightning Process (LP) tok opp fakkelen etter at Bandler og Grinder frisatte lisensen til NLP ved år 2001, ble konseptet forsøkt markedsført som et unikt psykoterapi program. I likhet med Phil Parker hevdet Bandler og Grinder at NLP kunne kurere fobier, depresjon, flått lidelser, psykosomatiske lidelser, nærsynthet, allergier, forkjølelse og læringsforstyrrelser, samt en rekke sykdommer inkludert Parkinsons sykdom, Multippel sklerose, HIV/AIDS og kreft, ofte i en enkelt treningsøkt/session. Som i Norge, ble leger og terapauter forført av metoden, selv etter 30 år med vitenskapelige studier som fant intet bevis for at metoden faktisk har effekt eller kan kurere sykdommer og andre lidelser. Faktisk så er Neuro-linguistic programming (NLP) betraktet som pseudo-science, pseudo-vitenskap. Andre akademiske grupper har forsket på ulike adferdsfenomener med tilhengere av metoden og har kategorisert NLP blant annet som en kvasi-religion og kult-lignende.

I Store norske leksikon står «Det er en form for suggesjonsbehandling der man søker å nøytralisere problematiske emosjoner og reaksjoner ved å lære klienten å fremkalle den motsatte emosjon og positive mestringsopplevelser.»

Kilde: Wikipedia, the free encyclopedia. Neuro-linguistic programming (NLP). (16 mars 2021).Anbefalt lest; https://en.wikipedia.org/wiki/Neuro-linguistic_programming .

Kilde: Skre, Ingunn B., nevrolingvistisk programmering. Store norske leksikon. (16 mars 2021). https://snl.no/nevrolingvistisk_programmering .


Hypnose og Hypnoterapi

I 2013 utreder Shestopal og Rosén i en lengre fagartikkel i Tidsskrift for Norsk psykologforening om hypnoterapi, faremomenter, om nødvendigheten av en klar lovgivning og etiske aspekter. «Etter vårt syn er det er behov for fortsatt lovregulering, og dagens situasjon er uholdbar

Inntil 1 oktober 2015 var det i Norge i henhold til straffeloven av 1902 § 364 («Hypnoseloven») forbudt å praktisere hypnose/hypnoterapi for de som ikke var leger eller psykologer. Justisdepartementets straffelovkommisjon foreslo i mai 2005 at § 364 ikke skulle videreføres.

«I den grad hypnose utøves i helserelatert behandling av ikke autorisert helsepersonell, kan følgelig straffansvar etter omstendighetene være aktuelt etter lov om alternativ behandling av sykdom mv. Paragraf 9 gir i annet ledd en særlig straffebestemmelse for personer som ikke er helsepersonell, og hvor behandlingen forsettlig eller uaktsomt utsetter noens liv eller helbred for alvorlig fare.«

personer som ikke er helsepersonell… presenterer hypnose som risikofri

Kilde: Shestopal, Irene og Gunnar Rosén. Om hypnose, hypnoterapi og behovet for en lovregulering. Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 50, nummer 7, 2013, side 675-680. (16 mars 2021). https://psykologtidsskriftet.no/fagartikkel/2013/07/om-hypnose-hypnoterapi-og-behovet-en-lovregulering .

Kilde: hypnoterapi. Store norske leksikon. (16 mars 2021). ingen treff.

Kilde: Wikipedia, the free encyclopedia. Hypnotherapy. (16 mars 2021).Anbefalt lest; https://en.wikipedia.org/wiki/Hypnotherapy .

***

I tillegg har Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME (Norwegian National Advisory Unit on Chronic Fatigue Syndrome /Myalgic Encephalomyelitis (CFS/ME)) i sitt altfor tette samarbeidet med Nasjonal kompetansetjeneste for komplekse, alvorlige psykosomatiske tilstander hos barn og unge (Norwegian National Advisory Unit on Complex Psychosomatic Disorders in Children and Youth) og Nasjonal kompetansetjeneste for pasienter med sammensatte lidelser (Norwegian National Advisory Unit on Complex Symtom Disorders), samt Cato-senteret økt fokuset på hypnose/hypnoterapi. Dette er presentert og diskutert på helsepersonellkurs og seminarer. Stikkord: Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri Helene Helgeland og Barne- og ungdomspsykriater Kasia Kozlowska (Australia).


Innhold i instruktør utdannelse/kurs til Phil Parker Lightning Process® (LP)

Trinn I: The Ultimate NLP Training: Clinical Diploma in NLP, Coaching and Hypnotherapy (19 days) [ https://www.philparker.org/clinical-diploma-in-nlp-coaching-hypnotherapy/ ]
Trinn II: Master Practitioner Certificate in NLP, Coaching & Clinical Hypnotherapy [ https://www.philparker.org/masters-in-nlp-coaching-hypnotherapy-dl/ ]
Trinn III: Lightning Process Practitioner Training [ https://www.philparker.org/lightning-process-practitioner-training-2021/ ]

Alle LP-instruktører med registrert lisens, må også melde seg inn i:

Norsk Forbund for Lightning Process instruktører (NFLP ) [ https://lightningprocessnorge.no/ ]
Norsk Forbund for Lightning Process instruktører (NFLP ) – Instruktørutdannelse
[ https://lightningprocessnorge.no/nyttig-lesning/ ]

Årlig lisens til The Phil Parker Training Institute register: International licence £1000
«Once practicing: 15% of all LP client fees (+VAT where applicable) are payable to the LP register.«

Siden det ble innført moms på alternative tjenester i fra nyttår 2021, har prisen på norske kurs økt til 21 000,-


Kommentar/problemstilling:

Phil Parker Lightning Process® (LP) bruker hypnoterapi (hypnoseteknikker),

Etter avtale, innhenter REK midt, 9 juni 2020, en søknad om forhåndsgodkjenning av forskningsprosjekt med IDnr 101699 «En 3-dagers intervensjon for CFS/ME», og med vitenskapelig tittel «En 3-dagers biopsykologisk intervensjon for kronisk utmattelse/myalgisk encefalopati (CFS/ME) hos voksne: en randomisert kontrollert studie». Søknaden ble behandlet i Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK midt) 19 august 2020.

I prosjektsøknaden og prosjektprotokoll ved prosjektleder og prosjektansvarlig institusjon, Leif Edward Ottesen Kennair ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), beskrives det gjennomgående og konsekvent at forskerteamet skal gjennomføre «En 3-dagers intervensjon». Denne intervensjonen beskrives som: «Intervensjonen inkluderer velkjente komponenter fra evidensbaserte psykologiske behandlinger, men er presentert i en konsentrert form.», «3-dagers intervensjonen er lagt opp som et treningsprogram, som minner om psykoedukasjon innen psykologisk terapi som kognitiv atferdsterapi (CBT).» og under kap. pkt 2.6 i protokollen versjon 1 «En 3-dagers gruppeundervisning, presentert som et mentalt treningsprogram (Parker, 2007), har elementer som sammenfaller med KAT, metakognitiv terapi, positiv psykologi og nevro-lingvistisk programmering. 3- dagers intervensjonen for CFS/ME inneholder psykoedukasjon om vedvarende stressaktivering, selvinstruksjoner, eksponering, oppmerksomhetstrening og visualisering.».

Forespørsel om deltakelse/Informert samtykke IDnr101699_9juni2020

I informasjonsskrivet til deltakere (Informert samtykke) opplyses det for første gang med «seks ord inneklemt mellom setninger» at: «Vi vil bruke kurset Lightning Process.», samt beskrivelsen «Prosjektet innebærer deltakelse på et ordinært 3-dagers kurs med oppfølging i etterkant, der forskningsdeltakerne får kurset gratis.» og «Kurset består av ren undervisning i enkel psykologi, stressfysiologi og opplæring i en metode.».

Der er ingen informasjon om at metoden som brukes er hypnoterapi og hypnoseteknikker.

***

Når pasienter blir anbefalt LP-kurs, opplyses det sjeldent/aldri at:

♦ Phil Parker Lightning Process® (LP) kurs bruker hypnoterapi (hypnoseteknikker),

♦ LP-Instruktørene er ikke autorisert helsepersonell

♦ Dersom du får skade av kurset, mentalt og/eller fysisk, har du ingen rett eller krav om erstatning for pasientskade jf. pasientskadeloven, som kan meldes til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

***

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin NAFKAM har som alle andre i det offentlige sviktet i sitt samfunnsoppdrag og informasjonsplikt om Lightning Process (LP). 

I kulissene har forskningssjef Signe Flottorp ved ( Folkehelseinstituttet) / ( Folkehelseinstituttet – Kunnskap for helsetjenesten), arbeidet hardt for å få fjernet NAFKAMs risikovurdering av Lightning Process/varsel til Helsetilsynet/Helsedirektoratet. som beskrevet i sak 2020/13322 april 2020 [Kommunikasjon mellom Miek Jong, leder NAFKAM og forskningssjef i FHI Signe A Flottorp apr2020]]

 

Når forkjempere av LP-kurset selv kan diktere og definere hva LP er, er det noe meget galt i samfunnet vi lever i…

Jeg presiserer igjen:

Phil Parker Lightning Process® (LP) er IKKE en ordinær behandlingsterapi metode på linje med veletablerte og offentlige biopsykologisk-/mental terapi metoder.

Phil Parker Lightning Process® (LP) bruker hypnoterapi (hypnoseteknikker), som tidligere krevde informert samtykke fra klient.

 

 

En kommentar om “Phil Parker Lightning Process® (LP) metode er hypnoterapi (hypnoseteknikker) kombinert med Nevrolingvistisk Programmering (NLP)

  1. web-arkiv: NAFKAM og Hva står/stod om Lightning Process (LP)

    Virker det? Er det trygt? Bakgrunn Kilder
    .
    Anbefalt lest!
    web-arkiv 12mar2016 nafkam og lightning process, oppdatert 10nov2015
    [ https://web.archive.org/web/20160312002333/http://www.nifab.no/behandlingsformer/lightning_process ]
    .
    web-arkiv 12mar2019 nafkam og lightning process, oppdatert 29nov2018
    [ https://web.archive.org/web/20190312055205/nafkam.no/lightning-process ]
    .
    Lightning Process LP og NAFKAM, oppdatert 23des2020
    [ https://nafkam.no/lightning-process ]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..