På ME-fronten 2feb2017: Forskningsmidler fra NIH til Prof. Alan Light sikrer ME/FM-studie

[Myalgisk Encefalopati, Fibromyalgi, mitokondrier, endring i  mitokondrielt DNA, autoimmunitet] Bateman Horne Senter arrangerte informasjonsmøte hvor Dr. Light orienterte om oppstart av en ny NIHfinansiert forskningsstudie fra dagsdato. Denne bevilgningen vil fortsette arbeidet hvor det ble oppdaget en rekke nye varianter i både kromosom og mitokondrielle gener som kan bidra til symptomer en finner i ME/CFS og FM-pasienter.

light-info-2feb2017_bilde1

Dr. Alan R. Light professor for anestesiologi og nevrobiologi og anatomi ved Utah University om prosjekt «Novel Genevariants in ME/CFS and FM»

Det ble utført en pilotstudie, hvor det ble sett på ulike varianter av gener i DNA’et til mitokondrier, mtDNA.  Forstudien viste en eller flere endringer i genmaterialet jf friske, som overbeviste NIH til å bevilge midler til en ny utvidet studie med 150 pasienter, både ME, ME+FM og FM alene. Friske kontroller, samt kontroller med depresjon, migrene mog uten aura. Inntak av pasienter/kontroller starter omgående.

Professor Light forteller at de ble på ett tidligere tidspunkt, etter målinger av genutrykket i flere systemer (sensorreseptorer, immunparametere, andregene reseptorer) før, under og etter en moderat treningsøkt,  klar over at fatigue/utmattelse ikke er årsak til sykdommene, men at det er noe annet som ligger i grunn.

light-et-al-2011-mrna-etter-moderat-treningsaktivitet

Figuren viser hvordan ME og FM pasienter responderer på moderat trening (Light et al 2011).

På bakrunn av at de også fant autoantistoffer og økt PKA i en gruppe pasienter, ble det neste trinn å undersøke om genvariasjonen i selve DNA’et i mitokondrier. De er mer sirkulær i form (se toppbildet), og samtidig en litt større utfordring å kartlegge.

Noen slides i fra presentasjonen, som følger:

light-info-2feb2017_bilde2

 

light-info-2feb2017_bilde3

.

light-info-2feb2017_bilde4

.

light-info-2feb2017_bilde5

.

light-info-2feb2017_bilde6


Kommentar:

Som mange kanskje allerede har oppfattet, så skjer det mye innen ME (i Norge pågår gjennomgåelse av innsendte forskningsprosjekter etter forskningsrådet utlyste 30 mill pott), samt FM-forskningen, og stadig nye funn og indikasjoner på hvor og hva sykdomsmekanismene til ME er. Funn den senere tid peker i retning en feil i regulering/signaleringssystemene i kroppen, samtidig så jaktes det bredt på primær årsak. I dette menes at funnene tyder på at noe endres på en slik måte at sykdommen oppstår og vedvarer. I dette prosjektet vil en da, forhåpentligvis finne flere svar som kan tydliggjør hva ME er. Så særs spennende dette!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..