Leger kan bedre folkehelsa og livskvaliteten din om de gidder: «Funksjonelle» mage-tarmsykdommer –>Nasjonal kompetansetjeneste NKFM

Det har skjedd store fremskritt i definisjon og klassifikasjon av funksjonelle mage-tarmsykdommer, men dette er ikke allment kjent i medisinske miljøer i Norge og strukturert utredning og behandling er lite utbredt.

Det satses nå på å øke kunnskapen, særlig blant fastleger, spesialister i allmennmedisin, allergologi, ernæringsfysiologer, leger i spesialisering i indremedisin, fordøyelsessykdommer, GE Kirurgi mfl. Koordinator Birgitte Berentsen iNasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM)  orienterer om status i helse-Norge, IBS-skole og fokusarbeidet til NKFM.

MUPS_blå

En presentasjon av Birgitte Berentsen 2015:

Kilde: Kurs for allmennleger i funksjonelle mage-tarmsykdommer

Extrahera sidan 1_1

Extrahera sidan 1_2

Extrahera sidan 1_3

Extrahera sidan 1_4

Extrahera sidan 1_5

Extrahera sidan 1_6


 

Extrahera sidan 1_7

Extrahera sidan 1_8

Extrahera sidan 1_9

Extrahera sidan 1_10

Extrahera sidan 1_11

Extrahera sidan 1_13

Extrahera sidan 1_14

Extrahera sidan 1_15

Extrahera sidan 1_16

Extrahera sidan 1_17

Extrahera sidan 1_18


Kommentarer og meningsytring:

Det ligger nå allerede flere gode presentasjoner i fra kurs på mage-tarmsykdommer.Presentasjonen i dette innlegget sier noe om målsetting og jeg håper virkelig at det når ut, altså at empirisk oppnådd kunnskap omsettes i klinisk praksis.

Det må sies at når kunnskapsnivået om mage og tarmsykdommer, som irritert tarmsyndrom (IBS), irritert tykktarm, matoverfølsomhet/intoleranser, inflammasjon i fordøyelsessystem, ubalanse i tarmflora, patogene mikroorganismer fra innland og utland skaper langvarig og unødig besvær, er så langtkommen vil det også være grovt helsemessig uforsvarlig å IKKE ta problematikken på alvor.

Satsingen på å nå leger, men også øke kunnskapen blandt fremtidige leger og ernæringsfysiologer, er ett spørsmål om at de faktisk er i stand til å bedre folkehelsa i befolkningen forøvrig. Det bedrer livskvalitet til mange som sliter, og nå er kunnskap og «hva kan du som lege gjøre» – langt større og mulig.

Ordet Funksjonelle sykdommer, lidelser, syndromer: som ME pasienter vet en en god del av hva enkelte fagfolk mener med begrepet, og har laget sine definisjoner om at det ikke er feks. organisk. Fordøyelsessystemet våres er så organisk som det bare får blitt med ett kilo tarmbakterier og uendelig mange mikrobiologiske og biokjemiske prosesser. 80 % av immunsystemet finnes der og høy daglig aktivitetsnivå ala stress og fabrikerte bekymringsteorier med «Münchausens syndrom med og uten by proxy» kan ikke lengre få all skyld.

mus

Forskningsaktivitet har gitt ny empirisk kunnskap og forskningsaktiviteten er pågående høy. Katta har kommet hjem…

…men ingen har sagt at det er enkelt, men utredning og (multi-)tiltaksbehandling er lønnsomt for både samfunn og resurssene som bærer samfunnet. Dette er god folkehelse og ikke minst en nødvendig invenstering som forebyggende tiltak til en langsiktig og bedre folkehelse.


Kortlenke: http://wp.me/p1wvHk-1z1

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.