På ME-fronten: Professor Olav Mella om «ME-forskning, autoimmunitet og metabolisme» 21nov2017, Oslo

[Dette er foredraget du ikke vil gå glipp av – det er enestående forestilling i forskningsformidling med solid vitenskap-og kunnskapsfaglig forståelse og bredde av egen og andres forskning på ME-feltet]

Midt under den opphetede, intense, langtrekkende og hårreisende mediadebatten og striden om sykdommen Myalgisk Encefalopati (ME) arrangerte ME-foreningen den 20 og 21 november 2017 , i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for CFS/ME en forskningskonferanse for norske ME-forskere.

Forskningskonferansen ble etterfulgt av en åpen fagdag. Store auditorium på Rikshospitalet tar 400 personer «og det var nærmest fullsatt» ifølge referatet fra Foreningen.

Hvem vet hva som skjer?

Professor Olav Mella ved Haukeland Universitetssykehus (HUS)/Universitetet i Bergen (UiB) med fordrag «Mens vi venter på RituxME: Oppsummering av nasjonal og internasjonal ME-forskning om autoimmunitet og metabolisme», er nå frigitt og kan sees på YouTube.

Bilde: Professor Olav Mella med en imponerende faglig kunnskap og evne til helhetstekning og problemutredning. (Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 8b)

Dette er ett av de mest imponerende faglige presentasjonene jeg har hørt i fra ME-forskerteamet i Bergen. Foredraget er på norsk. (lydkvaliteten er noe dårlig, men for meg som pasient og sterkt belemeret med øresus er/og vant til å fokusere forbi). Presentasjonen har en varighet på 26 minutter.

Presentasjonen som følger:


Slidene oppsummerer hovedtrekk

I utgangspunktet hadde jeg en litt for velkjent optimistisk idè om å «sitere» og dernest kommentere, samt fylle med utfyllende og henvisende referanselitteratur, men min fysiologiske og kognitive kapasitet er som denne presentasjonen til Mella adresserer påtakelig beskrivende. Så… da blir det noen kommentarer fra hukommelsen, og utsteder en disclamer, da kognitiv dysfunksjon e a *itch (=feil)

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 1

Mella kommenterer her i hva immunsystemets rolle og dens betydning er stridens kjerne i ME-debatten og dertil tilnærminger. Mella gir god orientering om funn ang autoimmunitet, noe som fremgår i sliden.

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 2

Mella forklarer arvelighet og hvorfor kvinner har økt sannsynlighet for å bli rammet av en autoimmun sykdom. dette gjør han på en folkelig og lettforstått måte. I prosjektet hvor de leter etter arvelighet i familier, har de intressante funn.

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 3

Mella finner cytokin-studier interessante, men tenker mer i retning at funn forteller at noe underforliggende foregår.

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 4

.

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 5

Katarina Lien ble stedfortreder da Davis måtte melde avbrudd og henviser til Liens presentasjon. Sliden sier en god del om patofysiologiske funn hjemme som ute.

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 6

NB!!

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 7

!!

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 8a

Mella forteller her at resultatene fra både pilotstudien og de 40 pasientene fra RTX-studien har endoteldysfunksjon.
«ME-pasienter som gruppe har en endoteldysfunksjon. og hva betyr det? Jo mindre evne til blodstømsregulering enn normalperson.» noe av dataene overlapper med normal og kan ikke brukes diagnostistisk, men dataene forteller likevel at noe er ute av «lage».

...ja som når blodårene mine står i krampe, med resten av musklaturen feks… 🙄

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 9

!

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 10

!

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 11

!!

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 12

!!

Olav Mella_MEforskning_Fagdag_21nov2017_Oslo_slide 13

Mella forteller at Rituximab-studien er negativ. Han forteller også om erfaringene de har om cyklofosamid, spesielt er han betenkt da ME-pasientene under behandlingen har vesentlig mer kvalme en kreftpasientene hans, og det er med bruk av kvalmestillende medikamenter. Samtidig så viser de forleløbige resultatene at der er effekt, men det trengs RCT.


På Tampen:

Kanskje er vi heldig at noen skriver en transkript av presentasjonen. En kan jo håpe. Når det er sagt så klarer Mella å formidle fagstoffet på en lettfattet og folklig måte. Der er en god bredde i hva dette forskerteamet har klart å pirke i – flere avklaringer og nye avsløringer. De har gravd dypt og finner forstyrrelser, og mer er på gang. Det er unødvendig å presisere at forskning er dyrt, som feks Naviaux utstyr koster en million dollar peng, noe å tenke på når en leser kostnaden for en enkelt publikasjon. En seahorse koster 300 K dollar peng. sorry bare en avsporing her -> På sidelinja.

Uansett: Dersom du vet lite om ME og hva forskningen til nå både har avslørt av funn, kliniske symptombilder og at en faktisk vet en hel del, selv om den primære årsaksfaktoren gjennstår, er Mella sin presentasjon særs så lærerik. Presentasjonen har en varighet på 26 minutter. Anbefales!


 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..