Kilder og referanser

Bruk av kilder og referanser

Når en skriver forskningsrelaterte innlegg brukes det referanser. Du bør derfor lese teksten grundig for å se hvilke referanser som er brukt. Er du usikker på hva som er skrevet av meg eller hva som er sitert i av tekst bør du bruke originalreferansen som er brukt.

I frie oversettelser av engelske tekster er det vanskelig og det blir ofte dårlig om en oversetter akkurat det som står. Ofte legger jeg også til forklaringer inne i oversettelsen, fordi det kanskje trenger en forklaring som er forståelig og/eller hva jeg forstår av det. Hvilken kilde som er brukt, står som regel i overskriften.

Den letteste måten å bruke referanser på er å nummerere disse som for eksempel (1). Se derfor nederst i innlegget for originalteksten under referanser.

Er det tekster som inneholder for eksempel henvisning til en referanse og en bestemt side, vil dette også stå oppgitt. Er der flere referanser som omtaler det samme blir dette også oppgitt. Er hele avsnitt hentet fra samme referanse, står referansen oppgitt etter punktum. Noen ganger er det enkelte setninger som er sitert, da står det i setningen før punktum.

Noen ganger har ett innlegg mange kilder. Da vil det bli oppgitt hvilke kilder som er brukt. I slike tilfeller er det ikke bestandig at det er brukt spesifikke referanser.

Tips til mere lesning kan også være oppgitt.

Jeg vil derfor oppfordre leserne til å lese nøye der det står beskrevet hvor teksten er hentet fra og hvilke referanser som er brukt. I noen tilfeller er det også bare utdrag av tekst, det betyr i praksis at jeg har foretatt ett utvalg av det jeg ønsker å formidle. Ønsker du da å lese mere om det som er skrevet, så sjekk referansen.

Vi er pliktig til å oppgi referanser når vi refererer til vitenskapelige artikler eller annet grunnet åndsverkslov og copyright til de som har publisert materiale. I forskningspublikasjoner har ofte forfattere også brukt egne referanser. Da er det spesielt lurt å sjekke kilden, fordi jeg ofte fjerner disse i mine innlegg – så vet du det.

Det blir på lik linje som god nettetikette når vi bruker andres innlegg i våre egne innlegg. Da bør det tydelig fremkomme hvor og hvem du har hentet teksten fra, altså hvilken blogger. Å legge ut hele tekster fra andre bloggere er sjelden god nettetikette. Da bør en i alle fall spørre bloggeier først.

I mitt tilfelle gjelder dette ikke innlegg jeg har produsert for LHK Pasientfora, som blir gjengitt i sin helhet på denne bloggen.

I tilfeller hvor det står oppsummering og refleksjoner o.l. er det mine oppfatninger og diskusjoner.

🙂  Hva har vi ikke lært i det siste….

😉 Spør om du er usikker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..