På ME-fronten: Kommentar-/debatt-artikkel i Tidsskriftet 8sept2015 «Kartlegging av funksjon ved kronisk utmattelsessyndrom»

[Stikkord: Bruk av nyttige kartleggingsskjema. Fra studier og inn i legepraksis] Det har 8 september 2015 blitt publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening en artikkel skrevet av Harald Nyland, Halvor Næss og Morten Nyland med tittel «Kartlegging av funksjon ved kronisk utmattelsessyndrom». «Kronisk utmattelsessyndrom/myalgisk encefalopati fører til arbeidsmessig og sosialt funksjonstap. Instrumenter som registrerer pasientens opplevde funksjon og helse og som måler endringene over tid, er en viktig tilnærming i diagnostikk og oppfølging av disse pasientene

Nyttige kartleggingsskjema for sykdommen ME
Nyttige kartleggingsskjema for sykdommen ME

Harald Nyland (f. 1942) er dr.med., spesialist i nevrologi og professor emeritus. Han var rådgiver for Rikstrygdeverket da retningslinjene for diagnostikk og trygderettigheter til pasienter med kronisk/postviralt utmattelsessyndrom ble publisert.

Halvor Næss (f. 1957) er spesialist i nevrologi og indremedisin og overlege på Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssykehus og professor II ved Universitetet i Bergen.

Morten Nyland (f. 1974) er sosiolog og har som forskningsassistent hatt ansvaret for et prosjekt for arbeidsrettet rehabilitering for pasienter med kronisk utmattelsessyndrom ved Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssykehus. Han har kvalitetssikret instrumenter for kartlegging av helse og funksjon i ICF-klassifikasjonen.

Noen sitater i fra artikkelen er som følger:

«I 1996 etablerte vi ved Nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus en fatiguepoliklinikk for diagnostikk og funksjonsvurdering ved mistanke om kronisk utmattelsessyndrom. Vårt viktigste diagnoseverktøy har vært det kliniske intervjuet med sykehistorie og detaljert symptom- og forløpsbeskrivelse.

I tillegg har vi brukt tre spørreskjemaer med validerte psykometriske egenskaper for å måle utmattelse og funksjonshemning: Fatigue Severity Scale (FSS) , The Work and Social Adjustment Scale (WSAS) og The 36-item Short Form Health Survey (SF-36). Disse skjemaene er hittil hovedsakelig brukt i kliniske studier, ikke i den daglige diagnostikken og oppfølgingen av pasienter.»

Forfattere av artikkelen konkluderer og oppfordrer videre:

Kronisk utmattelsessyndrom medfører høy og særpreget sykdomsbelastning i form av nedsatt kapasitet og utholdenhet og problemer med å mestre de daglige aktiviteter. I tillegg opptrer alvorlige og uforutsigbare fysiske symptomer og kognitive problemer.

Vi anbefaler å bruke spørreskjemaene FSS og WSAS både for diagnostikk og oppfølging av pasienter med kronisk utmattelsessyndrom. Med disse to skjemaene kan vi klinisk kartlegge energisvikt og funksjonstap, som utgjør hovedkriteriet for diagnosen.

Vår erfaring er at spørreskjemaene er enkle å fylle ut for pasientene. Skjemaene er dessuten validert i flere studier av utmattelse ved en rekke nevrologiske og psykiatriske tilstander. SF-36 er derimot et omfattende skjema som særlig brukes i kliniske studier og forskning og er lisensbelagt.

FSS- og WSAS-skår er grunnlagsdokumenter som kan følge pasienten og oppdateres gjennom sykdomsforløpet.

Vår erfaring er at pasientene er positive til å kunne formidle påkjenningene det innebærer å leve med kronisk utmattelsessyndrom.

Skjemaene beskriver også funksjonssvikten og bidrar til å ivareta hans/hennes behov og mål i rehabiliteringsprosessen.

Benytter man ikke slike spørreskjemaer, går man glipp av forståelsen av hvor store konsekvenser denne formen for utmattelse har for den daglige funksjon. Da mister man det viktigste grunnlaget for tverrfaglige tiltak i pasientoppfølgingen.

Les hele artikkelen her


HER finner du flere eksempler på nyttige kartleggingsskjema for mistenkt ME og for oppfølging av pasienter. Deriblandt skjema for SF-36 og DePaul, i tillegg til gode beskrivelser for sykdommen ME (se under Kreyberg).


Kortlenke: http://wp.me/p1wvHk-1v9

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s