Alle studier må publiseres!

Dagens Medisin har i dag 22 januar 2013 publisert ett blogginnlegg angående publisering av alle studier. Blogginnlegget er skrevet av Magne Nylenna som er direktør for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og redaktør for Helsebiblioteket.no. Han er professor II i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo og NTNU.

scientific_progress_goes_boink_calvin_and_hobbes

Han meddeler i innlegget med følgende – noen sitater:

For å fatte best mulig kliniske beslutninger, er det nødvendig med kjennskap til samtlige studier som er gjort på det aktuelle området. En komplett oversikt over alle forskningsresultater, uansett utfall, behøves om sikre konklusjoner om effekt av behandling eller forebyggende tiltak skal kunne treffes.

Dessverre er virkeligheten ganske annerledes. I følge en fersk lederartikkel i BMJ blir antakeligvis så mye som halvparten av alle gjennomførte kliniske studier aldri publisert i indekserte og søkbare tidsskrifter. Og såkalt «positive resultater» har dobbelt så høy sannsynlighet for å bli publisert som «negative resultater».

Derfor er det nylig tatt et internasjonalt initiativ for å få myndigheter og beslutningstakere til å innføre mer effektive tiltak for å løse problemet.

Initiativtakerne oppfordrer flest mulig til å signere følgende uttalelse (her i min egen norske oversettelse):

«Tusenvis av kliniske studier er ikke blitt publisert, og noen har ikke engang blitt registrert. Klinikere og forskere kan av denne grunn gå glipp av informasjon om hva som ble gjort, og hva som ble funnet i disse studiene.

Dette fører til dårlige behandlingsbeslutninger, tapte muligheter for gode helsetjenester, og unødvendige gjentakelser av forsøk på mennesker og dyr.

Alle gjennomførte og pågående studier skal registreres, og detaljerte metoder og komplette resultater skal offentliggjøres.

Vi oppfordrer regjeringer, reguleringsmyndigheter og forskningsorganer å iverksette tiltak for å oppnå dette.»

***

Kommentar:

Dette er noe vi som ME-pasienter og forskningslitteratur kan kjennes oss ved. Denne bloggposten er derfor av særlig interresse, samt at der er ikke vanskelig å si seg enig med innleggsforfatter her.

Når vi kommer til sykdommen Myalgisk Encefalopat (ME) er det stor bias ved nærmere ettrsyn av publikasjoner, Selv fra Kunnskapssenteret som Nylenna jobber ved. Dette ble spesielt tydlig ved konklusjoner som ble gitt i forbindelse med oppdraget gitt fra HOD i 2011 om kunnskapsoppsummering av Behandling av kronisk utmattelsessyndrom CFS/ME.

Når konlusjonen sier «trolig» effekt i overskrift og kort oppsummering, har dette gitt inntrykk av at det gjelder for alle ME-pasienter uansett alvorlighetsgrad. Kortkonklusjonen er referert flere steder på nett og gir feiloppfatting.

Kunnskapssenterets oversiktartikkel har brukt svak til moderat styrke studier i sin metaanalyse og Hdir konkluderte med at en ikke kan anbefale det som fremkom fra Kunnskapssenteret som generell behandling for ME-syke.

Det største problemet med sykdommen ME er bruk av diagnosekriterier, som gir feil pasient-cohort som inkluderes i studier og tilbyr også bias.

I trenings-intervesjoner blir ofte ikke frafallsprosent oppgitt og til og med i Norge med studiene som utføres i regi av  St.Olavs ME-team står det i informasjonen til deltakere at om en trekker seg fra studien så er det ikke påkrevd med begrunnelse. Dette vil gi en feilkilde dersom det viser seg at deltakerne trekker seg fordi de faktisk blir sykere.

Så ja komplette data er viktig, ikke bare for forskningsstudier/publikasjoner på ME, men for forskningen generellt for å ivareta tillitt og troverdighet til publikasjonen og funnene, samt hvilken metodikk og fremgangsmåte som er brukt.

Reklamer

3 kommentarer om “Alle studier må publiseres!

    1. Takk Maya 😉

      Ja ett særlig stort problem på ME-publikasjoner. Men måter å avsløre finnes eller grunn til å være kritisk og skeptisk til innhold. Til tider vil andre kilder avsløre.

      😉 så ja meget relevant i hvert ledd…..

  1. Tilbaketråkk: Alle studier må publiseres! | ~ME Nytt~

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s