Diakonhjemmet Sykehus i Oslo har utarbeidet en veileder for bedret elektrolyttbalanse

Jeg opplevde at det var lite fokus på elektrolyttforstyrrelser. Det viste seg dessuten at pasienter, som flere ganger ble reinnlagt for blant annet brudd etter svimmelhet og fall, hadde hyponatremi. Mange pasienter ble reinnlagt flere ganger uten at man utredet deres elektrolyttforstyrrelse. Jeg foreslo derfor at vi burde lage en egen elektrolyttveileder, svarer Tazmini, som deretter fikk med seg farmasøyten i arbeidet. Dette er å lese i Dagens Medisin 27 august 2012.

Fremmedord i epikriser
Kiarash Tazmini oppdaget også at elektrolyttforstyrrelser var lite kommentert i epikriser, og at leger knapt benyttet ICD-koden for blant annet hyponatremi i journalnotater.

Mange har forstyrrelser
Tazmini forteller at en stor andel av pasientene som legges inn på sykehus har elektrolyttforstyrrelser, og at dette kan korrigeres ved hjelp av tabletter, infusjonsvæsker og elektrolyttblandinger.

Ett av målene er å hjelpe leger og sykepleiere med hva de kan blande og hvordan de ellers kan bidra til å sikre optimal væske- og elektrolyttbalanse, sier Tazmini til Dagens Medisin.

Som stipendiat er Kiarash Tazmini nå igang med en doktoravhandling om nettopp elektrolyttforstyrrelser og -balanse.

Veilederen er tilgjengelig på Helsebiblioteket.

Hele artikkelen på Dagens Medisin finner du her

Kommentar:

Det er selvfølgelig ikke uten grunn til at denne artikkelen kommer på blogg og satt fokus på. Pasienter rammet av sykdommen Myalgisk Encefalopati (ME) sliter ofte med væske- og elektrolyttbalansen.

Dette kan skyldes flere årsaker som opptrer samtidig eller periodevis:

Pasienten klarer ikke å ta til seg nok væske og næring

Pasienten har stort tørstebehov som medfører fortynning av elekrolyttene

Pasienten svetter for mye

Pasienten har hyppig diare og oppkast

Pasienten har malabsorpsjon i tarmen

Forstyrrelsen er på cellenivå

Flere eksempler på at ME-pasienter nektes adekvat helsehjelp:

Intravenøs behandling eller IV behandling ansees i helsevesenet som aktiv behandling. På grunn av både dårlig informasjon og feilinformasjon om sykdommen ME er det også vanskelig å få helsepersonell til å forstå at pasienten faktisk vil trenge denne type behandling ved behov.

Jeg tror det kan være på sin plass å si at en faktisk må s e på pasienten og ikke gjøre seg til offer for diagnoseblindhet. Kommer det inn en pasient på tredve med tegn på heteslag, så er det faktisk mulig. Kommer det inn en ungdom på femten med innhulte øyne, så kanskje det bør ringe noen bjeller om at dette ikke er selvsulting, men kan skyldes uvanlige tilfeller du ikke ser så ofte. Forsvalig omsorg, pleie og adekvat behandling skal da være ut i fra en pasients manifestasjoner/symptomer og observerbarhet på at noe er galt.

Reklamer

En kommentar om “Diakonhjemmet Sykehus i Oslo har utarbeidet en veileder for bedret elektrolyttbalanse

  1. Tilbaketråkk: Vit mer om: Metabolisme av Natrium og Kalium (Renin-angiostensin-Aldosteron og ADH) – ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.