Frambu sitt høringsinnspill til: «Når sant skal sies om pårørendeomsorg – fra usynlig til verdsatt og inkludert»

«De aller fleste foreldre gjør en uovertruffen innsats for sine barn med nedsatt funksjonsevne. Kaasautvalgets fokus på overgrep, forsvarlighet og kontroll er derfor vanskelig å forstå og bidrar ikke til at pårørende føler seg mer verdsatte. Det går frem av Frambus høringssvar til NOU 2011:17.« Dette er å lese på Frambus hjemmeside 16 august 2012.

NOU 2011:17 «Når sant skal sies om pårørendeomsorg – fra usynlig til verdsatt og inkludert» hadde høringsfrist onsdag 15. august 2012. I den forbindelse har fagpersoner fra Frambu satt seg inn i forslagene og gitt en omfattende tilbakemelding til Helse- og omsorgsdepartementet. Hovedfokus er på prinsipielle holdninger i NOUen og den betydningen forslagene vil kunne få for våre brukergrupper.

Videre kan vi lese:

Utvalget undervurderer familiene
– Frambu reagerer særlig på at overgrep, forsvarlighet og kontroll har fått så stor plass i forslaget. Samtidig tones føringen i «Fra bruker til borger» om likeverdighet, likestilling og valgfrihet for personer med nedsatt funksjonsevne og deres familier ned. Det kan virke som om utvalget undervurderer familiers evne til å ta riktige beslutninger i eget liv, mener sosionom Lise Beate Hoxmark.

Etterlyser mer helhet og fleksibilitet
Frambu arbeider med svært mange ulike brukergrupper, og forstår at det er vanskelig å finne frem til faste løsninger som passer for alle. Vi mener derfor at forslagene må utformes slik at de understøtter en helhetlig tilnærming til familien og at de kan tilpasses hver enkelt families behov slik de selv beskriver dem.

De må i tillegg tilbys innenfor et system der enkeltpersoner og familier ikke må blottstille seg og slåss for å få dekket grunnleggende behov. Dette vil frigjøre tid og krefter til det direkte omsorgsarbeidet og gi familien større mulighet for å leve et normalt liv.

Tilgjengelige, tilpassede og tillitvekkende kommunale tjenester er helt nødvendig for å ivareta personer med en sjelden diagnose og deres familier.

Tjenestene må imidlertid ikke tilbys med bakgrunn i redsel for overgrep fra pårørende, i tro på at kommunale tjenester er mer forsvarlige enn bistand fra pårørende eller ut fra en holdning om at enkeltpersoner og familier ikke kan vurdere hva som er den beste løsingen for seg.

De må tilbys ut fra et ønske om å støtte personer med en sjelden diagnose, samt foreldre og andre pårørende i deres egne valg, understreker sosionom Lise Beate Hoxmark.

Hele denne artikkelen og høringsuttalelsen fra Frembu finner du her.

Reklamer

2 kommentarer om “Frambu sitt høringsinnspill til: «Når sant skal sies om pårørendeomsorg – fra usynlig til verdsatt og inkludert»

 1. Hanne Qvist

  Flotte uttalelser fra Frambu!! Disse betraktninger kan jo også i høy grad overføres til familier med ME-syke barn, og da også i forhold til skole/helsevesen og barnevern. Jeg likte særlig uttalelsen «Det kan virke som om utvalget undervurderer familiers evne til å ta riktige beslutninger i eget liv». Det forteller om skremmende holdninger i samfunnet (tenk bare på Vegard Bruun-Wyller) som støtter opp under psykosomatiske forklaringsmodeller som gir de syke og familien deres skyldfølelse. Nei, gi folk tillit og de vil vokse, mistillit virker bare nedbrytende.

  1. Heia ja 😉

   Om Frambu har overskrift «Feil fokus», så er det punkter som det reageres på. Linken til NOUen er: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/nouer/2011/nou-2011-17.html?id=660537

   ——-
   Ja den er høyst relevant for ME-syke barn og unge og deres pårørende. Nok en gang må en tydligvis presisere at ME er en sykdom (disease) som innebærer sterkt nedsatt funksjonsevne og ER en invalidiserende sykdom.

   Sykdommen er ikke så vanlig som en skulle tro eller får inntrykk av heller
   ————-
   Uansett: Denne høringen og innspillet fra Frambu er viktig uansett diagnose når barn og unge blir rammet av sykdom og avhengig av pleie og omsorg fra foreldre.

   😉 så får vi se hva som kommer ut i fra høringen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s