Melkefett som årsak til tarmsykdommer?

Dyrestudier antyder at mye melkefett kan endre tarmfloraen og dermed utløse tarmsykdom hos de som er genetisk disponerte. Forskning.no har 16 juni 2012 satt søkelys på en forskningsstudie på mus publisert i nature 13 juni 2012 om hvordan melkerik kosthold/diett kan utløse tarmsykdommer og endret tarmflora hos predisponerte individer. Hypotesen knyttes opp mot en sjelden sulfitt-reduserende bakterie ved navn Bilophila wadsworthia blomstret opp når musenes diett ble rik på melkefett.

I artikkelen kan vi lese følgende (linker er innlagt av meg):

Innflammatorisk betyr at det er en betennelse involvert.

Denne gruppa tarmlidelser innbefatter Crohns sykdom, ulcerøs kolitt og en del mindre vanlige plager som immunforsvar lager ved å angripe kroppens egen celler.

Forskerne har tidligere oppdaget at visse gener øker risikoen for å pådra seg disse sykdommene. Men ikke alle med de utsatte genene rammes. Dermed finnes det antageligvis også miljøfaktorer som er med på å utløse problemene.

Og nå mener altså Eugene B. Chang fra University of Chicago og kollegene hans at tarmfloraen er en slik faktor. Tarmfloraen og en litt for stor tilførsel av melkefett.

Elsker svovel

Forskerne har funnet ut at genetisk disponerte mus hadde mye høyere risiko for å utvikle kolitt på en diett rik på melkefett, enn på kost som var fettfattig eller høy bare på flerumettet fett.

Chang og co tror til og med de vet hvorfor dette skjer.

Forskerne fant ut at en vanligvis sjelden bakterie ved navn Bilophila wadsworthia blomstret opp når musenes diett ble rik på melkefett.

Det tungt fordøyelige fettet krever nemlig at leveren skiller ut galle som er spesielt rik på svovel. Og dette svovelet får de galleelskende bakteriene til å trives ekstra godt.

Lager immunreaksjon

I tidligere studier på mennesker har nettopp B. wadsworthia dukket opp i uvanlig store mengder i pasienter med blindtarmbetennelse, inflammatorisk tarmsykdom og andre betennelseslidelser i tarmen.

Og når de opptrer i stort antall, er de i stand til å sparke i gang en immunreaksjon hos disponerte mennesker. I tillegg kan bakteriene lage stoffer som bryter ned slimlaget som beskytter cellene i tarmveggen.

Nå mener forskerne at den nye musestudien viser hvordan kostholdet kan utløse inflammatoriske tarmsykdommer.

Vestlig mat

Det finnes ofte store mengder melkefett i prosessert mat, konfekt og andre søtsaker.

Her har vi vist hvordan trendene i konsumet i vestlige dietter i mange samfunn potensielt kan tippe balansen mellom verten og mikrobene til en tilstand som favoriserer sykdommer, sier Chang i en pressemelding fra University of Chicago.

Han mener imidlertid at denne balansen kan vippes tilbake igjen, slik at sykdommene kan forhindres eller behandles.

Vi holder på å teste dette nå, røper han.

Hvorvidt mus og «menn» er så like at Changs resultater også gjelder oss, og hvor mye melkefett som eventuelt gir problemer, vil bare framtidig forskning vise.

Referanse:

S. Devkota, Y. Wang, M. W. Musch, V. Leone, H. Fehlner-Peach, A. Nadimpalli, D. A. Antonopoulos, B. Jabri & E. B. Chang, Dietary-fat-induced taurocholic acid promotes pathobiont expansion and colitis in Il102/2 mice, Nature, publisert online 13. juni 2012.

***

Kommentarer:

Det er selvsagt oppmuntrende å høre at det nå forskers stort innen enteroimmunologien og mulige årsaker til at både tarmsykdommer og mulige behandlingstilnærminger kan komme pasienter til gode.

I dette tilfellet snakker vi altså om oppdagelsen av overvekst av en sulfitt-reduserende bakterie ved melkerik kost. Sulfitt har ett oksidasjonstall på 4 og benyttes i energi-generering til organismen på lik linje som mennesker bruker oksygen for dannelse av energi i form av ATP.  Stikkordet er redoks-reaksjoner.

I det opprinnelige abstraktet står følgende:

The composite human microbiome of Western populations has probably changed over the past century, brought on by new environmental triggers that often have a negative impact on human health.

Here we show that consumption of a diet high in saturated (milk-derived) fat, but not polyunsaturated (safflower oil) fat, changes the conditions for microbial assemblage and promotes the expansion of a low-abundance, sulphite-reducing pathobiont, Bilophila wadsworthia.

This was associated with a pro-inflammatory T helper type 1 (TH1) immune response and increased incidence of colitis in genetically susceptible Il10−/−, but not wild-type mice.

These effects are mediated by milk-derived-fat-promoted taurine conjugation of hepatic bile acids, which increases the availability of organic sulphur used by sulphite-reducing microorganisms like B. wadsworthia.

When mice were fed a low-fat diet supplemented with taurocholic acid, but not with glycocholic acid, for example, a bloom of B. wadsworthia and development of colitis were observed in Il10−/− mice.

Together these data show that dietary fats, by promoting changes in host bile acid composition, can markedly alter conditions for gut microbial assemblage, resulting in dysbiosis that can perturb immune homeostasis.

The data provide a plausible mechanistic basis by which Western-type diets high in certain saturated fats might increase the prevalence of complex immune-mediated diseases like inflammatory bowel disease in genetically susceptible hosts.

*

I dette menes egentlig at mat rik på mettet fett induserer pro-inflammatorisk T-hjelper 1 immunrespons reaksjon.  Det samme skjedde ikke med umettet fett.

Denne bakterien har en egenskap å danne en forbindelse med gallesyre som gjør fettet mer biotilgjengelig og dermed kan utnyttes til energi-produksjon og resultatet er en suksess-rik og gode leveforhold.

Dietten som det snakkes om er dermed å gå over på kosthold som inneholder mer flerumettet fett og i forskningssammenheng så tenger selvfølgelig denne hypotesen å prøves ut i en klinisk studie med pasienter med IBD og IBS.

Når vi kommer til galle-reduserende preparater så bør en kanskje tenke at gallen faktisk har sin funksjon, med at den er med på å avgifte stoffer, samt opptak av fettløselige vitaminer som A og D i tarmen.  Det er en hyppig diskusjon omkring nedre grenser for kolesterol og dermed indirekte galle.

Denne artikkelen om Bilophila wadsworthia: «a Unique Gram-negative Anaerobic Rod» er for øvrig  interessant i forbindelse med antibiotika-behandling av lite ønsket overvekst av patogene organismer.

Reklamer

5 kommentarer om “Melkefett som årsak til tarmsykdommer?

 1. catalyzator

  BAH !
  … ja … som om ikke vi hadde nok kompliserte faktorer vi sliter med å få våre offentlige fastleger til å ta hensyn til … *sukk* … men JEPP 😀 dette klinger gjennkjennende i mine ører så langt som jeg nå klarer å dechifrere symptomplagene mine iallfall !

  1. Heia CATA 😀

   ehh ja – melkeprodukter ser nu ut til å skape en del problemer gitt. Er det ikke melkesukker, så er det melkeproteiner og nu kan vi heller ikke utelukke melkefettet!

   Så beretninger om folk som går av melkerik kosthold og føler seg bedre med tanke på symptomer er nok ikke til å kimse av om en har mage-tarm problemer.

   Å æ skvetter melk i kaffen ennå… flinke mæ… har misssa noe på veien når det kommer til «snill-pike-syndrom» 🙄

   Ja tenker på innlegget ditt om sykehusmat her for litt, og ehh ja hadde samme problemet den samme uka etter inntak av ikke -tålbar mat med elveblest og dritt – tok flere dager for å bli passelig «normal» igjen – haha i den grad normalitet eksisterer i den her kroppe-skrotten… pleier ikke klage, men e lei altså uff…

   Du skulle ikke under andre omstendigheter ha en liten magisk tryllestav?

   😉 jadajada – vi gjør nu det beste ut a det!! hehe ja- med ett par lik på gangen dog!!

  1. 😆 jepp passende å snakke om eder og galle nu…

   få æ ikke mårra-kaffen og det må jo kanskje sies at det tydeligvis e mårra hele dagen – blir æ nu steike – sur ja…

   Bynte vel å drikke kaffe på ungdomsskolen…

   nei der går grensa ja… høøø

   😀

 2. Da forstår jeg hvorfor jeg tåler et halvt glass melk ganske bra, mens fløte i sausen skaper «bulder og brak». Takk for fin informasjon. Da skal jeg kutte alt av melk heretter, men, litt laktosefri melk i morgenkaffen må jeg fortsatt ha:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s