Når Malt føler – vel litt for mye!!

VG har ute en debatt-artikkel om Ulrik Malts forklaring i 22/7-retten, skrevet av Einar Øverenget/ filosof i Activa Humanistisk Akademi.

«Det som berøres med disse spørsmålene er selve grunnlaget for å hevde at man bedriver vitenskap. Fagfolk har ikke en gudbenådet evne til å klatre inn i hodet på mennesker. Deres evne til å avdekke årsakssammenhenger i naturen og i mennesket forutsetter at de benytter en metodikk som gjør at de kan underbygge sine påstander på en saklig måte.

Hva forskeren føler, forventer, ønsker eller håper skal skje, skal ikke tillegges noen betydning – selv om det kan være en utfordring for forskeren å ikke bli påvirket av slike forhold.»

Uetisk?

Malts fremferd i retten er i tillegg ikke bare metodisk problematisk, han er også på vitenskapsetisk tynn is: For det første, han gjennomfører en diagnostisering uten mandat. President for Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard, har tidligere påpekt at det ikke er fritt frem å diagnostisere en person. Det er klare etiske krav til en slik handling. For det andre, observasjonen gjennomføres uten informert samtykke.

Sant nok, Malt påpeker til stadighet at han gjetter og spekulerer, men ikke desto mindre lanserer han en rekke diagnoser med utgangspunkt i egen autoritet. I sum er dette så vel metodisk som profesjonsetisk problematisk.

Les hele debattinnlegget her

***

Kort kommentar:

Som ME-pasient og midt opp i faglig strid er vi godt kjent med Malt sine synsinger og ringargumentasjoner – som det tydligvis har gått både mutasjon og mitogenisk indusert deling i!!

Ett av sitatene der er vanskelig å være uenig i: «I sum er dette så vel metodisk som profesjonsetisk problematisk.»

Reklamer

En kommentar om “Når Malt føler – vel litt for mye!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s