Lyme nytt: Blir uføre av flått

Flåtten er farligere enn de fleste er klar over: Selv etter antibiotikabehandling er ti prosent av borreliapasienter uføre. Dagbladet har søndag 10 juni 2012 en rekke historier om individer som har i flere år gått med ubehandlet borreliose-infeksjon.

Ti prosent av dem som har fått behandling mot borreliose etter å ha blitt bitt av flått, er uføre som følge av sykdommen. Disse personene mener selv at sykdommen er eneste grunn til at de ikke kan fortsette i jobbene sine, ifølge nevrologspesialist Randi Eikeland (46) ved Sørlandet Sjukehus.

Som den første i Europa har hun i sin doktorgrad påvist at noen borrelia-pasienter ikke blir friske, selv etter å ha blitt behandlet med antibiotika i to uker – en behandling i tråd med europeiske retningslinjer.

Hverdagsproblemer

Halvparten av de 50 sørlandspasientene i studien rapporterer at de fremdeles var sjuke 30 måneder etter behandling. De slet i hovedsak med nevrokognitive plager, som dårlig konsentrasjon og tretthet, ifølge Eikeland.

50 sørlendinger uten borreliose ble brukt som kontrollgruppe.

 – 50 prosent sa de ikke var friske, og 16 prosent av dem sa de var så sjuke at de hadde problemer i hverdagen. Det var flere enn forventet. Det er greit av vi får konstatert at det finnes langtidsplager, studien en viktig bit i puslespillet, sier hun til Dagbladet.

Pasientene i studien var i gjennomsnitt 53 år da de fikk diagnosen, og Eikeland mener det er typisk at sykdommen rammer menn i denne aldersgruppa. Ti prosent mente de var så sjuke at de ikke lenger klarte å arbeide.

Hun mener derfor bakterien nå må tas på alvor. Fra før har studier fra USA påvist langtidsplager hos borrelia pasienter, men dette er en annen type borrelia enn i Norge.

Av de 50 personene var det bare sju stykker som nå var redd for å gå i skogen.

-Dette var ikke en hypokondergruppe, og de var ikke mer deprimerte eller hadde andre psykiske plager enn kontrollgruppa, sier hun.

 ***

Les mer om behandling av borreliose og uenighet omkring behandling med antibiotika. Luneng ved Norsk Boreeliosesenter sammenligner langvaring behandling med den som blir gitt for TB-pasienter og stiller seg selvfølgelig uforståelig til ulik behandlingspraksis i helsevesenet.

***

Les intervju av Maj-Britt:

Maj-Britt Hovland Grevstad (34) mener hun hadde flåttsykdommmen borrelia i 14 år før hun fikk diagnosen. Hun vil heller ha antibiotika enn å ligge levende død i senga.

Les historien om:

Helseapparatet fanget ikke opp at Madeleine (17) og Henriette (12) fra Töcksfors ble svært syke av flåttbitt. En lege trodde det skyldtes mobbing.

 ***

Utbredt

En ny, svensk undersøkelse gjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus i Huddinge nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsykdom.

Hele 17 prosent av barna hadde Lyme borreliose og åtte prosent hadde det dødelige viruset skogflåttencefalitt (TBE), som fører til hjernebetennelse og gir influensalignende symptomer, som kraftig hodepine, svimmelhet, og høy feber.

Barn reagerer annerledes enn voksne på de flåttbårne sykdommene. En oppfølgingsstudie gjort av de 124 barna viste at barna med borrelia raskt ble friskere, mens barn med TBE følte seg dårlige ett år etter at de fikk diagnosen.

***

Hele innslaget fra Dagbladet kan du lese her (bare den delen om flått):

Artikkel_Borreliose_Dagbladet 10juni2012

Reklamer

En kommentar om “Lyme nytt: Blir uføre av flått

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s