Matintoleranse knyttes til mange plager

Mener du at du ikke tåler melk, brød eller frukt? Egen oppfatning av å ha matintoleranse ser ut til å henge tett sammen med diagnosene irritabel tarm, fibromyalgi og utmattelse. Forskning.no har en artikkel om den siste publikasjonen fra Berstad m/teamet på Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS) 28 mai 2012 om matoverfølsomhet. Når de blir undersøkt, finner legen ingenting. Ingen cøliaki. Ingen laktoseintoleranse. Ingen matallergier. Men Arnold Berstad fra Lovisenberg Diakonale Sykehus og kollegaene hans mener at det likevel er god grunn til å høre på hva disse menneskene sier.

Videre kan vi lese:

Forskerne har undersøkt 84 personer som ble henvist til en mage-tarm-ekspert nettopp på grunn av uforklarlige mageplager de selv mente skyldtes overfølsomhet overfor visse typer mat.

Det viste seg at alle unntatt én fikk diagnosen irritabel tarm (IBS). Dessuten hadde hele 85 prosent i tillegg symptomer som vitnet om kronisk utmattelse og 71 prosent viste symptomer som antydet fibromyalgi.

Fibromyalgi kjennetegnes av ømme punkter og smerter i muskler og senefester, mens de med irritabel tarm opplever magesmerter og ubehag i øvre del av mageområde, kvalme og ofte løs avføring.

Kronisk utmattelse kan gi feber, hovne lymfeknuter, smerter i ledd og muskler, angstanfall, balanseproblemer, depresjon, hukommelses- og konsentrasjonsproblemer og søvnforstyrrelser.

Sammenfallene av disse tre tilstandene kan peke i retning av at alle plagene skyldes én underliggende årsak som er knyttet til fordøyelsen, skriver Berstad og kollegaene i siste nummer av Scandinavian Journal of Gastroenterology.

De mener betydningen av tilleggsplagene til IBS-pasienter er sterkt undervurdert.

– Vi ble overrasket over hvor stor forekomst det var av andre plager, og hvor sterke disse plagene var, sier Jørgen Valeur fra Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Ingen enkle tester

En av de store utfordringene rundt pasienter med IBS, fibromyalgi eller kronisk utmattelse er at det ikke finnes enkle tester som kan påvise dem.

Diagnosene blir stilt på bakgrunn av et mønster av symptomer som ikke lett lar seg kartlegge i løpet av en kort visitt hos legen.

– Mange av pasientene som blir henvist til spesialist på grunn av uforklarte mageplager mener selv at de er overfølsomme overfor noen typer mat, som melk, brød eller frukt, sier Valeur.

Men tester viser som regel at det ikke er snakk om matallergi eller cøliaki, som er en fordøyelsessykdom som karakteriseres av at pasientene ikke tåler gluten.

Dette har antageligvis ført til at mange leger tidligere har sett bort fra pasientenes oppfatning av å ha matintoleranse.

Gjenskaper mageplager

– Etter hvert gir man kanskje opp å finne en årsak. Mange har også mistenkt at problemene må bunne i psykiske lidelser, siden man ikke finner en fysisk forklaring, forteller Jørgen Valeur fra Lovisenberg.

(Illustrasjon: iStockphoto)

– Men vi har hatt mistanke om at det kunne være en sammenheng mellom denne selvoppfattede matintoleransen og triaden IBS, fibromyalgi og kronisk utmattelse, forteller Valeur.

Og nå peker altså resultatene av den nye undersøkelsen mot at det kan finnes en forbindelse. Ikke bare henger pasientenes oppfatning av å være matoverfølsomme sammen med sykdommene.

Mageplagene kan også gjenskapes når pasientene får tungt fordøyelige karbohydrater.

Tungt fordøyelige karbohydrater

Berstad og kollegaene mener det er svært lite sannsynlig at pasientene tar feil i at maten påvirker plagene.

Pasientene opplever i utgangspunktet at problemene kommer i forbindelse med at de har spist. Ofte er magen fin om morgenen eller i situasjoner hvor man unngår å spise. Men etter måltidene utover dagen kommer følelsen av oppblåsthet og ubehag.

Plagene ser ut til å være forbundet med inntak av tungfordøyelige karbohydrater.

– Ved å gjøre provokasjonstester hvor vi gir en løsning med det tungt fordøyelige karbohydratet laktulose kan vi faktisk gjenskape symptomene som pasientene oppsøkte lege for, sier Valeur.

Slike symptomer får ikke pasientene dersom vi i stedet gir dem det lett fordøyelige karbohydratet glukose.

Dessuten har forskerne observert et merkelig fenomen når noen av pasientene får mat de reagerer på.

Frostanfall

– Litt etterpå får de frostanfall. De hakker tenner og vi må gi dem tepper til å ha rundt seg. Vi lurer på om de rett og slett får feber. Dette holder vi på å undersøke nå, sier Valeur.

I tillegg har forskerne begynt å lete etter spesielle stoffer fra fordøyelsen i blodet til pasientene. De mistenker nemlig at årsaken til både matintoleransen og de tre lidelsene er å finne i tarmen.

– Vi tror den store skurken er tarmfloraen. Tungt fordøyelige karbohydrater, som gjenskaper pasientenes symptomer, blir nemlig ikke tatt opp i tynntarmen, men gjæret av mikrober i tykktarmen, sier Valeur.

Han mener en ubalanse i bakteriesamfunnene som er med i fordøyelsen gjør at gjæringsprosessene i tarmen blir forstyrret. Da kan mikrobene danne stoffer som skaper problemer for kroppen.

– Ingen enkle svar

Professor i allmennmedisin ved UiB, Kirsti Malterud, har forsket på ubestemte helseplager. Hun mener også at de tre sykdommene kan henge sammen.

– Det er mange sterke indikasjoner på felles underliggende sykdomsmekanismer for fibromyalgi, kronisk utmattelsessyndrom og irritabel tarm, sier hun til forskning.no.

– Sykdommene opptrer ofte samtidig hos samme pasient, og mange av symptomene er overlappende.

Men Malterud er ikke overbevist om at alt stammer fra tarmen.

– Dette er høyst sannsynlig svært komplekse mekanismer der mange forhold virker sammen, sier hun.

– Tarmflora kan gjerne være involvert i sykdomsmekanismene, men er neppe det eneste og endelige svaret på hvordan disse sykdommene utvikler seg.

Her skal vi ikke forvente oss enkle svar, advarer Malterud.

– Den minst fruktbare måten å betrakte dette på er å hevde at det enten er psykisk eller fysisk. Selvsagt henger dette sammen, også ved tilstander der det ikke er tvil om at biomedisinske mekanismer spiller inn.

– Husk historien om magesår

Valeur mener også at både psykiske og fysiske forhold er involvert.

– Men vi må likevel ikke glemme historien om magesåret, sier han.

– Selv om magesårspasientene hadde et sammensatt symptombilde, ble de friske fra både de fysiske og de psykiske plagene når man fjernet bakterien Helicobacter pylori.

– Teoretiske modeller for hvordan psykiske og kroppslige faktorer samspiller kan nok fremstå som opplysende, men i verste fall kan slike modeller virke hemmende for nyskapende forskning.

– Mennesker består dessuten av mer enn kropp og sjel – vi har også en tarmflora, sier Valeur.

Referanse: 

A. Berstad, R. Undseth, R. Lind & J. Valeur, Functional bowel symptoms, fibromyalgia and fatigue: A food-induced triad?, Scandinavian Journal of Gastroenterology. mai 2012; Early Online, 1–6.

***

Tidligere innlegg:

Kan lidelser som FM, ME, autisme og irritabel tarm ha samme årsak? Norske forskere tror…

Kort kommentar:

Det kommer flere innlegg om litt om forskningen på LDS, men må fordele litt. Denne publikasjonen her er ikke åpen tilgang på, slik at det bare foreligger ett abstrakt. Det finnes likevel en del informasjoner angående det som er beskrevet som vil komme i egne innlegg.

Malterud: Berstad og kollegaer har gjort en studie på det med psykiske faktorer og bare 10 % kunne forklare mental komponent, mens 90 % skyldes fysiologisk og gastroenterologiske årsaker. Hun får likevel selvsagt okei for at tarm og fordøyelsesproblematikk er komplisert og sammensatt og kan ha flere årsaker.

Reklamer

3 kommentarer om “Matintoleranse knyttes til mange plager

 1. catalyzator

  Det er nesten så en kan gråte …
  Ja, du kjenner jo min vei sånn nogenlunde men den startet allerede på barneskolen med stadige meldinger fra lærerne om utidighet fra min side med urolig i klasserommet og stadige do-besøk i timene osv, alikevel fikk en aldri noen form for undersøkelser eller hjelp så det endte i ung-uførhet på psykosomatisk grunnlag og hele den pakka der med resultat at jeg følte: «Kan-dem-tråkke-meg-lengre-ned-nå-tro» … Takket være Dr.Mette er jeg nå endelig på bedringens vei , litt iallfall , men fremdeles er det dager uten matinntak som er de beste dagene og sånn kan det jo ikke fortsette for da mister en ennå mer krefter så jeg håper det finnes bedre løsninger etter hvert. Tragisk at en må bli nærmere 50 år før «helsevesenet» endelig skjønner at en har problemer som ikke er psykisk relatert men alikevel er det nok flere ti-år før det offentlige helsevesens utstrakte fastlegearmer tar dette alvorlig og gir grundig utredning og oppfølging. De har liksom en forelskelse i å dømme oss som psyke istedenfor å bidra til at vi kan leve normalt og funksjonellt.

   1. Heia 😀

    ja denne var slående: «De har liksom en forelskelse i å dømme oss som psyke istedenfor å bidra til at vi kan leve normalt og funksjonellt.»

    Takker for link. ja fem om dagen er vel det det e for oss. Undrer likevel på om hvorfor poteter ikke er med i fem om dagen dog – finner vel det ut engang.

    Det som begynner å bli veldig interessant i Berstad m/team er at de har begynt å pirke i IBS-problematikken og at dette blir publisert i både tidskrifter og eller rundt om.

    Forhåpentlig når de gjennom hos legene som etterhvert kan starte en bedre kartlegging av hva folk spiser eller i det minste spørre «hva spiser du da som magen din ikke tåler» og henviser til erneæringsfysiolog eller har noe veiledning til pasienten med slike problemer…

    Ingen tvil om at det er samfunnsøkonomisk.

    Ja hva skal vi si – vi har vel gått i lære og lært en hel del på den erfaringsfronten. Noe er jo opplagt, men så kommer vi jo til det som ikke er fullt så opplagt heller, altså gir symptomer.

    Må flire fordi det e jo bare så mye «dill-dall» med oss. Ett uttrykk æ bruker om de små teite detaljene som er O’my e det muli’ liksom.

    Som da æ innsank med tilstanden eller ble seriøst signifikant værre. Skulle spise men brødskive med hamburgerrygg og bare litt senere så oppstår brenninger i nervessytemet mellom skulderbladene. Samme symptom som kommer raskt etter inntak av ibux.

    🙄 okei jaja da tåler vi ikke hamburgerrygg som pålegg lengre!! Bacon gir samme symptomer.

    Så at mageproblemer i seg selv, med alt det innebærer er en ting, men akutte og sene reaksjoner i selve nervesystemet i tillegg…

    Jepp eller jupp som ho CAT sir: utfordringer skal vi ha – men glad at det forskers og at de er engasjerte med denne problematikken JA!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s