Det handler om å tenke helhet….. fremdelse gyldig etter ett år med blogging!

Det er nå akkurat ett år siden jeg entret den offentlige i bloggospheren. Dette er intet mindre enn blogginnlegg nr 345 og antall stikkord er ørtifjørti… Blogging betyr både glede, gode nyheter, men beklageligvis altfor mye frustrasjon for oss ME-folk som står midt oppi den faglige striden. Der er det så mye blablabla at en kan undre seg masse over hvor alt blablabla kommer i fra. Vi stiller oss det største spørsmålet: Hvorfor? Derfor blogger en kanskje også – fordi vi orker ikke å høre blablabla bullshit-svada og holder fokus på å gjøre rede for Hvorfor? Om det er mange blogginnlegg som er blablabla, så er de neste blogginnlegg nr 346, 347, 348 og 349 fyllt med masse håp 😀 ja det handler fremdeles om å tenke helhet….(og en dose innovativt) .. så her er en reminder åpningsinnlegg nr 1

Ja det er faktisk akkurat det – det å tenke helhet når det kommer til kroniske lidelser og neuroimmunologiske sykdomstilstander. Noen har forstått dette og erfart at det sammensatt og komplekst. I det du utvider din horisont og tar inn flere faktorer og setter alt inn i ett system, javist for ikke å glemme at vi mennesker fremdeles er biologiske vesener – en del av naturen, har du fått med deg noe essensielt i forståelsen av hvordan det hele fungerer og henger sammen.

Heldigvis finnes det mennesker som har innsett dette gjennom sin erfaring og viten, ett av disse menneskene er Merete Sparre. Hun har jobbet lenge med kronisk syke med funksjonsnedsettelser og det er unødvendig av meg å skrive noe eget når andre allerede har sagt det som må forstås og sies.

I ett foredrag av Merete Sparre i 2007 (1) sier hun følgende:

Kineserne har alltid hatt et helhetlig syn på mennesket, på helse og sykdom. I oktober 2006 var jeg med en medisinsk delegasjon til et stort universitet i Shanghai for å studere tradisjonell kinesisk medisin (TCM) og behandling og forskning på ME eller CFS (chronic fatigue syndrome).

CFS eller ME er ikke en ny tilstand for kineserne heller, selv om navnet er tatt fra vestlig medisin. De ser på ME som flere ulike tilstander eller undergrupper alt etter symptombilde og årsaksforhold.

Altså en mye mere sammensatt og differensiert måte å se og behandle ME på.

Da vår delegasjon, som bestod av både allmenmedisiner, psykiater, akupunktør og fysioterapeuter, la frem sine ulike innfallsvinkler til det vi kaller ME eller CFS, så ble vi møtt med undring særlig på ett punkt. Det gjaldt diskusjonen om denne sykdommen er fysisk eller psykisk.

Denne oppdelingen er i kinesisk medisin fullstendig irrelevant. Dualismen finnes ikke. For dem er det fysiske og psykiske alltid vevet sammen, enten det gjelder en bronkitt, isjias, depresjon, hjerteinfarkt eller allergi.

ME er ikke noe unntak.

Jeg tror mange av reaksjonene på ME i dagens helsevesen skyldes at denne sykdommen utfordrer våre gamle tenkemåter. ME er sammensatt, både når det gjelder årsaker og symptomer. Vi har vært vant til å tenke enkle årsak/virkning-forhold. Istedenfor å si at: Det kommer an på! Altså systemisk tenkning.

Det samme gjaldt for eksempel poliomyelitt. Det var ikke alle som fikk polioinfluensaen som ble langvarig syke eller permanent skadet. Bare 0,5 % av de som ble smittet fikk alvorlige og varige lammelser.

Det at ikke alle som ble smittet ble skadet, tyder jo nettopp på at det må ha vært flere faktorer som har spilt en rolle.

Den danske infeksjonsmedisineren dr.med. Henrik Isager skriver i sin bok “Stress og udstødelse” at:

CFS vil komme til å bli en brekkstang

til et mere helhetlig menneskesyn og behandlingssyn i helsevesenet.

Det utsagnet er verdt å merke seg!

Med ME må vi tenke helhetlig og systemisk. Min oppfatning er at vi ikke kan forstå eller behandle ME hvis vi ikke erkjenner at det finnes flere medvirkende faktorer når sykdommen oppstår. Og at det finnes flere innfallsvinkler til lindring og behandling.

Det finnes ikke idag én enkelt metode eller medisin som kurerer ME.

Kanskje er utfordringen vår som behandlere nettopp det sammensatte, de mange faktorene. Isteden for å lete etter en enkelt metode eller medisin blir vi utfordret til å lete etter nyttige nøkler til forandring på flere områder og til å samarbeide på tvers av fagområder.

Det handler om helhet og samspill

Med disse betraktningene fra Merete Sparre setter også jeg startskuddet for denne bloggen. Som pasient ved Lillestrøm Helseklinikk er dette også behandlingsfilosofien til Dr. Mette S. Johnsgaard, der utredning og behandling er i ett helhetlig perspektiv. Der den tradisjonelle medisinen er intrigert i en biokjemisk patofysiologisk forståelse og sammenheng.

Referanse:

(1) Sparre, Merete (2007). Å møte mennesker med ME – veiledning og behandling. Fagdag i regi av Sølvskottberget rehabiliteringssenter, Fåberg 31. januar 2007. www.tropos.no

*****

Men vennlig hilsen

mhj ett år etter

 ☆’·.¸✮’·.¸☆☆’·.¸✮’·.¸☆☆’·.¸✮’·.¸☆☆’·.¸✮’·.¸☆

Reklamer

4 kommentarer om “Det handler om å tenke helhet….. fremdelse gyldig etter ett år med blogging!

  1. Heia du og velkommen til bloggs 😀

   Hææ? hvor da :mrgreen:

   Mine er tamme, verre er det tydligvis med wyller sine… kanskje han hadde fæle drømmer om løver som barn 🙄

   Who knows?

   hehe han frykter de store løvene ser du… så best å være underdanig eller så får du juling hmmm…

 1. Hopeful

  Ja, vi er nok en utfordrende pasientgruppe for mange leger – med våre sammensatte og alvorlige helseproblemer. Symptomene våre – og variasjonen i symptombildet gjerne i løpet av samme dag – er ikke lett å bli klok på. Håper den danske infeksjonsmedisineren Isager, som du referer til, har rett i sine antagelser: «CFS vil komme til å bli en brekkstang til et mere helhetlig menneskesyn og behandlingssyn i helsevesenet». La oss håpe……….

  Ha en nydelig solfylt dag (om enn vi må nyte disse dagene mest innenfra med små korte stunt ute iført kledelige solbriller og caps).

  KLem

  1. Heia 😀

   Nei om vi bruker flere år på å finne ut av det, bli overraska og sjokkert over symptomer noen så helt pradoksale at en ikke skulle tru det var mulig – så ja det er nok ikke enkelt for leger som da blir å betrakte som en vanlig mann i gata omtrent. Når det er sagt så er symtomene beskrevet med medisinske navn så det skulle da ikke være umulig!!

   ME løsningen finnes gjennom forskning og er heldigvis i full gang på det kliniske medisinske området.

   men helhet er viktig!

   😀 Fremdeles fint ja, meldt dårligere vær… var ute en tur i går – yey 😀

   Ønsker dæ en kjæmpeflott dag Hopeful ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s