På ME-fronten: En nylig studie viser til vitenskapelige funn mellom redusert biologisk funksjonell responsaktivitet i hjernens belønningssenter på grunn av redusert blodgjennomstrømming

Ett forskingssamarbeid mellom CDC og flere universitet i USA har i en studie funnet at ME-pasienter har redusert aktivering i området kjent som basal ganglia som blant annet er hjernens belønningssenter. I tillegg til dette funnet ble det funnet at redusert aktivitet var assosiert med graden av utmattelses-symptomer.

Abstraktet av Unger et al (2012) er kalt «Decreased Basal Ganglia Activation in Chronic Fatigue Syndrome Subjects is Associated with Increased Fatigue» og vil bli diskutert på et konferanse i eksperimentell biologi i San Diego i disse dager.

Denne forskningsstudien kom til etter immunterapi med bruk av IFN-alfa på pasienter som er rammet av Hepatitt C, samt en del andre sykdomstilstander. Bruk av IFN-alfa induserer utmattelse og dermed deler en av de samme symptomene observert i ME/CFS-pasienter. Initiativet hadde til hensikt å se hvorvidt de basal ganglia var påvirket i ME/CFS-pasienter.

I forskningsstudien er det inkludert 18 pasienter med CFS og 41 friske kontroller. Deltakerne ble satt på ett eksperiment med bruk av ett enkelt kortspill hvor de ble forespeilet at de vant en liten sum penger om de gjettet riktig om kortet var svart eller rødt for å se responsen i belønningssenteret i hjernen. Eksperimentet ble gjennomført ved bruk av fMRI som måler blodgjennomstrømning og dens aktiviteten i ulike deler av hjernen ved hjerneaktivitet/oppgaveløsning.

Resultater viser at pasienter med CFS/ME hadde signifikant redusert blodtilførsel og endringen i aktiviteten viser graden av utmattelse.

Funnene kan indikere at det er biologiske faktorer som kan spille en stor rolle i CFS/ME pasienter.

Dopamin er hovedtransmitter i de basale gangliene i hjernen og her indikerer det at dopamin-metabolismen i hjernen til CFS/ME pasienter er forstyrret og kan ha en underforliggende rolle i sykdommen, samt forståelse av sykdommen.

Til videre forskning anbefales det å se på inflammasjonens rolle, da lignende endringer er observert i flere andre sykdomstilstander i alt fra hjertesykdom til kreft.

Informasjonen er hentet fra her. Samme kan du lese på ScienceDaily 24 april 2012 her 

Kommentar:

Dette fenomenet har blitt funnet i flere andre lignende studier på ME-pasienter. Disse resultatene er også i samsvar med Brodericks m/team forskning på mononukleose (PI-EBV-CFS) i barn og unge, som noen etter vedvarende sykdom viser en nedregulering i fenylalanin metabolismen som er første vei til dannelse av dopamin og som igjen er syntese til stresshormonene noradrenalin og adrenalin. I denne studien ble det også funnet at jo høyere sykdomsgrad målt med blant annet Chandler fatigue score og subjektive rapporteringer jo mer var denne synteseveien nedregulert.

En nedregulering medfører følgelig dårlig dannelse av stresshormonet noradrenalin og adrenalin.

Denne nedreguleringen i dopamin- syntesen er det samme som er funnet i ME-pasienter med uklar (infeksjons) trigger som har hatt sykdommen i selv fem til 15 år.

I bloggserien Immunsystemet til ME- pasienter del 2 kan vi også lese at IFN-alfa er økt hos barn. Immunterapi med IFN-alfa induserer også immunologisk endokrine sykdomsplager som lavt stoffskifte og manglende hormonproduksjon i HPA-aksen.

Det er verdt å nevne at enzymet som skal omdanne fenylalanin til dopamin mangler i pasienter med Føllings sykdom, som vi alle blir testet for etter ett par dager etter fødselen.

Reklamer

6 kommentarer om “På ME-fronten: En nylig studie viser til vitenskapelige funn mellom redusert biologisk funksjonell responsaktivitet i hjernens belønningssenter på grunn av redusert blodgjennomstrømming

 1. catalyzator

  Spennende lesing !
  Men det var noe annet jeg skulle fortelle nå… Har vært hos Curato på Lillestrøm idag og fått tatt den rtg’n som Dr.Mette ønsket. Jeg ble jo avvist av sykehuset østfold og måtte altså reise helt til Lillestrøm, men det morro er at regninga havner hos helse øst alikevel fordi det sa Curato ! og de skulle bare ha egenandelen av meg og den går jo inn på egenandelskortet automatisk så jeg ble nesten stående å flire 😆 ÆddaBædda Helse Øst liksom som fikk regninga alikevel 😆 ja… vi me’ere har enkel humor ikkesant 😆

 2. Freddy

  Hei,jeg er helt ny her å lurer på om noen vet om man tar lekktarm testen på sykehuset ? jeg mistenker at både jeg og min datter har det.

  1. Heia Freddy og velkommen til bloggs 😀

   Nei, de tar ikke noe lekk tarm-test på sykehus…

   Lekk tarm er mer ett funksjonellt begrepsord, enn det er ett biologisk term-ord.

   Hva ligger i begrepet lekk tarm?

   Vi kan dele det i to – okei:

   1. I denne delen blir det assosiert med økt biologisk translokasjon i den forstand at tarmens og dermed slimhinnene (barrieren) i tarmen har fått brutt og immunsystemet klarer ikke å ta hånd om, slik at stoffer lettere entrer blodbanen. Perforert tarm med andre ord.

   For å gjøre denne sammenligningen lettere er å tenke på huden din som er en barriere mot intrengere. I det du får skade på huden, vil immunsystemet sørge for å akutt reparere skaden, sammen med spesialiserte celler og danne ny hud.

   2. den andre forklaringen ligger i tarmtottene våre, altså der hvor all næring skal taes opp. I tarmtottene så har vi også en «portvakt». Når portvakten blir lurt av enkelte stoffer, så øker det permabiliteten i tarmen, altså gjennomtrengningsevnen øker.

   En underart av nr. 1 finner vi også stoffer som lettere henger og trenger inn i slimhinnene i og skaper problemer uten at barrieren er brutt. dette vil gi immunologiske-assosierte symptomer, fordi immunsystemets oppgave er å hindre alt i fra bugs til giftstoffer i å entre blodbanen i resten av kroppen.

   Er en rammet av nr 1 forklaringen er du meget syk og har masse av symptomer.

   Hva gjøre neste?

   1: Det første du kan gjøre er å føre logg over antall ganger med avføring pr døgn og hvordan den ser ut, ifra diare til forstoppelse, til farge til mye slim og lukt. (det betyr at fru mamma ikke kan ha godlukt med farge i doen).

   Å føre en matlogg er ikke dumt heller, altså en oversikt over hvor og hva som spises og drikkes. og oppblåst mage, mye luft, smerter og hvor er smertene etc.

   2. utredning med hensynt til cøliaki – hos legen

   3. utredning iforhold til IBD

   4. utredning iforhold til parasitter (giaridia, cryptospridium) og spolorm/mark ol nematoder og egg

   5. utredning i forhold til candida og gjær.

   6. utredning i forhold til fruktose og laktoseintroleranse.

   Pkt 2 til 6 kan sykehus gjøre – om de trur på dere da…
   —————————————-
   Når du/dere har kommet så langt har dere kanskje fått noen svar, eller ingenting funnet galt.

   Da er det på tide med å ta i brukt andre verktøy for kartlegging, og dermed tiltak etter det. For ja det er noen tiltak som kan gjøres…

   Inntil da – ta kontakt…

   😉 Lykke til!

 3. Freddy

  Hei, takk for godt svar.Jeg har hatt me i 8 år å leter stadig etter å finne noe som kan få meg til å føle meg bedre.Da jeg leste om lekktarm så jeg fort at jeg har mange av de symtomene det kan medføre.Tok en test hvor de sa at om man skårer mer en 40 bør man levere inn en prøve,Jeg hadde 120 så jeg bør kannskje tenke på å undersøke dette nærmere. Forøvrig det eneste som jeg har opplevd har hjulpet meg er Chlorella høye doser Veg Epa oljer å veldig gradert trening.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.