Bivirkning av behandling – Giardia og IBS

Det har kommet ett nytt brev til redaktøren for Tidsskriftet 27 mars 2012 nr. 6/2012. Denne gang en respons på Giardia-publikasjonen med kritiske og behandlings-relevante spørsmål med stikkord IBS med utmattelsessymptomer, ME/CFS. Brevet er innsendt av Heiko Santelmann (f. 1950) som er allmennpraktiserende lege med spesialkompetanse i sammensatte lidelser. Han har forskererfaring fra Institutt for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, med professor Even Lærum som veileder.

I brevet til redaktøren kan vi lese følgende: (mhj: evt uthevinger og ekstra linjeskift er gjort av meg)

I Tidsskriftet nr. 1/2012 skriver Knut-Arne Wensaas en oppfølgingssak (1) til artikkelen som ble publisert i Gut i 2011 (2). Det slo meg at det ble hoppet bukk over en viktig årsaksfaktor til både irritabel tarmsykdom og kronisk utmattelse: Det ble ikke korrigert for terapien.

Hvor er gruppen med påvist giardiainfeksjon som ikke fikk antibiotisk behandling eller som fikk restituert tarmfloraen med effektive, levende probiotika etter behandlingen (3)?

I min 30-årige praksis har jeg sett veldig mange pasienter med diagnosen irritabel tarmsykdom og/eller kronisk utmattelse som hadde allergi mot Candida albicans etter en kraftig antibiotikakur. Min mistanke om at ikke bare irritabel tarmsykdom (4), men også kronisk utmattelsessyndrom er en autoimmun sykdom, fikk ny næring etter de spennende forskningsresultatene fra Mella og medarbeidere (5).

Jeg vil på ingen måte påstå at alle former for irritabel tarmsykdom og/eller kronisk utmattelse skyldes en immunologisk reaksjon bare mot sopper. Selvfølgelig kan også andre mikrober, mat og tungmetaller være triggere til autoimmune reaksjoner. Men det er en viktig differensialdiagnose.

Det jeg etterlyser, er bevis på Wensaas’ påstand om at det er infeksjon med Giardia lamblia og ikke en bivirkning av en (ufullstendig) behandling som er årsaken til funnene i studien (2).

Og jeg tillater meg å spørre om de 54 % som ikke utviklet irritabel tarmsykdom eller kronisk tretthet, hadde tatt effektive tarmbakterier etter antibiotikakuren.

Pasienter som lider av kronisk utmattelse, fortjener å få det beste av forskning, diagnose og behandling som helsevesenet har å tilby.

Litteratur
1. Wensaas K-A. Giardiainfeksjon kan gi irritabel tarm og kronisk utmattelse. Tidsskr Nor Legeforen 2012; 132: 27.
2. Wensaas K-A, Langeland N, Hanevik K et al. Irritable bowel syndrome and chronic fatigue 3 years after acute giardiasis: historic cohort study. Gut 2012; 61: 214 – 9. [PubMed] [CrossRef]
3. Valeur J, Berstad A, Midtvedt T. Intestinal autointoksikasjon-fortsatt aktuell sykdomsmekanisme? Tidsskr Nor Legeforen 2011; 131: 1875-6. [PubMed]
4. Santelmann H, Howard JM. Yeast metabolic products, yeast antigens and yeasts as possible triggers for irritable bowel syndrome. Eur J Gastroenterol Hepatol 2005; 17: 21 – 6. [PubMed] [CrossRef]
5. Fluge Ø, Bruland O, Risa K et al. Benefit from B-lymphocyte depletion using the anti-CD20 antibody rituximab in chronic fatigue syndrome. A double-blind and placebo-controlled study. PLoS ONE 2011; 6: e26358. [PubMed] [CrossRef]
Reklamer

4 kommentarer om “Bivirkning av behandling – Giardia og IBS

 1. catalyzator

  Det er veldig godt å lese at stadif flere dyktige personer i den medisinske verdenen trer frem fra sine gjemmesteder og påpeker alvoret i sakene ! Virker som om Herr. Knut-Arne Wensaas er en meget våken og oppegående sjel 😀

  1. catalyzator

   Jeg må legge til litt her… Da jeg fikk det fatale me-kræsjet omkring 2000 var det nettopp etter en langvarig antibiotikakur hvor hverken legen eller noen andre fortalte meg om probiotika eller såntno greier. Han, legen, var bare opptatt av at antibiotika skulle bidra til å hjelpe meg av med alle kviseutslettene… tre-fire måneder gikk jeg før jeg kasta resten av antibiotikaen ( Ery-max ) og kviseutslettene var forøvrig like ille hele tiden. Men derefter var jeg ikke oppegående lenger og resten av historien er igrunn bare trist inntill jeg klarte å karre meg til LHK for to år siden. Vel… sånn går dagene og jeg har stadig oftere «gode dager» men har en ille lei tendens til å overdrive da… du vet 😆 og ned i grøfta igjen.

    1. Heia CAT og vel overstått påskeferie ja 😀

     Har ikke fått sjekket alt som står her – 😕 lurer på hvorfor… linken ser interessant ut så den må vi vel få sjekket opp!

     Takk kjære for tipset hihi 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.