DEFCON 3 – men det lyser rødt!

Who cares? Israels befolkning demonstrerer i gatene, produsenten for gassmasker klarer ikke å levere nok til alle og israelske skolebarn blir drillet i hva de skal gjøre når rakettene kommer. Skal du på pilegrimsreise og klage din nød til Klagemuren er ett godt tips å avklare reisen med UD først – om du i det hele tatt får ett sannferdig svar om sikkerheten er god nok…..

I Norge er vi mer opptatt av at det mangler helmelk i butikkhyllene og erstattet med lettmek fordi det er en påstått smørkrise og Statsministeren poserer villig i ingenmannsland med Nord-Koreanske soldater i bakgrunnen. Avledningsmanøver når det bare er ett tidsspørsmål før Israel går til krig mot Iran med eller uten verdens samtykke…

Norsk media med unngåelsesadferd?

En skulle nesten tro at dette var tilfellet for hva norsk presse får dekke og holde kjeft om. Ingen store og inngående nyhetsoppslag om at trusselbildet er meget alvorlig og heller dårlig med konsekvensutredninger.

Barack Obamas pressetale 25 mars 2012:

I forbindelse med atomsikkerhetskonferansen i Sør-Korea sa Obama følgende:

– Vinduet lukker seg for Iran

Obama gikk videre over til å snakke om Iran. Presidenten sa at det fremdeles er tid til å løse uenigheten om Iran sitt atomprogram ved hjelp av diplomati.

– Jeg mener det fremdeles er ett tidsvindu for å løse dette diplomatisk, men dette vinduet er i ferd med å lukke seg, sa Obama til pressekorpset.

(NRK nyheter 25 mars 2012 Langa ut mot Iran og Nord-Korea)

NRK Dagsrevyen kl 19 var det ikke nevnt ett eneste ord fra Obamas pressetale angående konflikten mellom Israel og Iran.

Pressedekning fra demonstrasjonen i Tel Aviv som en protest mot ny krig mot Iran var tydeligvis ikke viktig nok budskap for NRK. Se video her

Kampanjen mot en krig mellom Israel og Iran har gått fra sosiale nettverk til gatene. Om en tusen israelere har deltatt i en fredelig marsj i Tel Aviv for å vise det iranske folk at deres mening ikke samsvarer med politikk av regjeringen i Benjamin Netanyahu, som ikke tillater Teherans atomprogram.

Israel diskuterer Iran-angrep

Basene det blir samlet informasjon om er Fordo, Arak og Parchin. Fordo driver med anrikning av uran, og Arak er en tungtvannsreaktor, som israelerne trur kommer til å produsere plutonium innen et år. Parchin er mistenkt av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) for å utvikle tenningsutstyr til kjernefysiske stridshoder. (fra NRK nyheter 26 mars 2012)

I en artikkel fra NRK nyheter 10 mars 2012 kan vi lese blant annet:

Statsminister Benjamin Netanyahu sammenligner Irans atomprogram med Holocaust, og mener kampen mot den iranske bomben er av eksistensiell betydning, og dessuten en kamp Israel kan vinne.

For øyeblikket er angrepsplanene altså utsatt, men ifølge Israels statsminister dreier det seg snarere om uker enn år, hvis Iran ikke endrer sin politikk.

Torsdag kveld ble representanter for USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland enige om å kreve at Iran lar IAEAs inspektører slippe til på det såkalte Parchin-anlegget.

Det internasjonale atomenergibyrået mistenker at Iran driver prøvesprengninger, som et ledd i arbeidet med å utvikle atombomben. Irans ambassadør til IAEA kalte antydninger om at landet nå kjøper seg tid for å få ryddet opp før inspektørene kommer for «barnslige».

Hvor høy blir prisen?

Derfor diskuteres nå i fullt alvor hvor høy prisen kan komme til å bli for Israel. Hva vil skje umiddelbart etter et israelsk angrep?

Alle er enige om at Iran vil slå tilbake, landet har et ukjent antall raketter som kan nå Israel.

Men vi kan tåle et iransk gjengjeldelsesangrep, trolig vil ikke engang 500 israelske sivile miste livet, har forsvarsminister Ehud Barak uttalt.

Vil den libanesiske Hizbollah-bevegelsen angripe Israel nordfra?

Kanskje, sier Michael Herzog, tidligere strategisk planlegger i den israelske hæren. Men Hizbollah satt på gjerdet da Israel i 2008 bombet Gaza i jakten på Hamas.

Vil de gjøre det samme nå?

Vel, Hezbollahs leder har åpent innrømmet at de mottar støtte fra Iran. Uansett må Israel være forberedt på at Hizbollah blander seg inn denne gang.

I en meningsmåling foretatt i 12 arabiske land blir 16 731 mennesker spurt hvilke stater de ser som mest truende, hvor 73 prosent svarer USA og Israel. Det er 15 ganger flere enn de som ser Iran som største trussel.

Gassmasker:

I Israel er parlamentarikeren med ansvar for komiteen for sivilt beredskap bekymret over mangelen på gassmasker.

– Bare 60 prosent av israelerne, rundt 4,5 til 5 millioner, har gassmasker. Det opplyste komiteformann Zeev Bielsky torsdag.

Det er Israels postvesen som har ansvaret for å distribuere masker, og en talskvinne kunne fortelle at de nå har mindre enn 100 000 masker igjen på lager.

Hun vet ikke når de får flere, for det er ikke bevilget nok penger til de to bedriftene som produserer masker for den israelske staten.

Israel bryter med FNs menneskerettsråd

(NRK nyheter 26 mars 2012)

– Utenriksdepartementet har besluttet å bryte kontakten med organisasjonen, sier departementets talsmann Yigal Palmor til nyhetsbyrået AFP.

– Ingenting å gjøre med menneskerettigheter

– Det kommer ikke lenger til å være noe samarbeidsforhold med dem. Det gjelder samtaler, utveksling av dokumenter, besøk, informasjonsutveksling, konsultasjoner og møtevirksomhet.

Talsmannen legger til at rådet ennå ikke formelt er blitt orientert om avgjørelsen.

Utenriksminister Avigdor Lieberman tok søndag til orde for boikott av menneskerettsrådet.

Denne hyklerske organisasjonen har ingenting å gjøre med menneskerettigheter. Dens partiskhet og mangel på objektivitet er åpenbar, og vi har ingen grunn til å samarbeide med den, sa Lieberman til en israelsk radiostasjon.

Befolkningen blir forberedt på krig

(VG nett 28 mars 2012)

Hele Israel forbereder seg nå på at en ny krig kan komme i løpet av de nærmeste månedene. De siste ukenes kamper mellom israelske luftstyrker og palestinske grupper i Gaza, og det spente forholdet til Iran har satt landet i alarmberedskap.

Alle femteklassinger i Israel skal gjennom ni slike leksjoner i løpet av et år. Gersjevich (fra den israelske Hjemmefronten) bekrefter at innholdet i undervisningen har endret seg kraftig det siste året. Nå er det ikke lenger jordskjelv og brann som er hovedfokus, men rakettangrep og kjemisk krigføring.

Også resten av landet forbereder seg nå på at krigen kan komme. Onsdag ble det gjennomført en stor øvelse i Tel Aviv. De fleste var ukjent med at alarmene skulle testet, og det var tilløp til panikk i storbyen da sirenene gikk onsdag morgen, skriver avisen Haaretz.

Reuters melder om ett diskusjonsmøte rundt 13 april 2012

Iran has so far shown no sign of backing down over nuclear development, which it sees as its inalienable right. But it now seems ready to hold talks with the United States, Russia, France, Germany, Britain and China – a group known as the P5+1 as it comprises all five members of the U.N. Security Council plus Germany.

Brussels- and Vienna-based diplomats also said April 13 was the likely date for a meeting, but the location remains unclear.

«It will be difficult for the Israelis to attack Iran while there are nuclear talks ongoing,» said Gala Riani, an analyst at London-based risk consultancy Control Risks.

Kommentarer: DEFCON 3 – men det lyser rødt!

Som de fleste som har lest den innledende delen, selv om det kommer fra åpne kilder er det åpenbart at trusselbildet har endret seg drastisk siste måned og er økende. Selv om vi har fri rett til å uttale vår bekymring er det slik at myndigheter i Norge og andre vestlige land forsøker å tone ned informasjonen til befolkningen om hva som er i gjære på den ene siden og selvfølgelig unngå frykt, og unngå alle former for provosering av ytterliggående grupper på den andre siden.

Det er beklageligvis naivt å tro at denne konflikten vil «brenne ut av seg selv» med hjelp av sanksjoner og diplomati. Likeledes er det dessverre naivt å tro at dette vil begrense seg til en regional konflikt, men utvikle seg og bli ett sikkerhetsproblem i alle vestlige land med økende risiko for terroraksjoner.

Kjerneproblemene i saken – Maktbalanse og sikkerhetstrussel:

Israel anser nå trusselen så stor at det er nødvendig for å slå ut Irans muligheter for å produsere atomstridshoder. Årsaken er at landet ligger i rekkevidde. Den militære teknologiske utviklingen går også i retning av å lage kortdistanse raketter, med mindre stridshoder. Dette er i seg selv en utvikling som er bekymringsfull. Dette er logisk at en ikke trenger de store ICBM strategiske kjernefysiske systemene for å skape økning i trusselbildet. Spredning og logistikkmessig er det selvsagt lettere å flytte slike enheter med taktiske våpen.

Ved å slå til nå før Iran har utviklet fullskala operativt kjernefysisk kapasitet, ved å ta ut alle fasiliteter samtidig som antas å ha produksjon i en samordnet aksjon er nok nærliggende rent militærmessig å tenke på. Alternativet er sabotasje selvfølgelig.

Konsekvensen av å avvente ett angrep er at Iran får tid nok til utvikling og enda mindre skal til for nøklene på systemene kjøres i gang – fullskala kjernefysisk krig. Samme frykten som en har når en taler om Nord-Korea med hensyn til maktbalanse og sikkerhetstrussel.

På den andre siden så har alle land rett til å ha kjernekraftverk for eksempel, slik at argumentene at det ikke er forbeholdt enkelte land i verden å ha kjernefysisk kapasitet (se intervju med Irans president Mahmoud Ahmadinejad, URIX 20 mars 2012) er enten vi liker det eller ikke, til sin fulle rett. Det gjør ikke verden tryggere for å si det slik, hverken om kjernefysisk materiale lettere kommer på avveie og spredning av teknologi. Vi kan takke for at det ikke er enkelt å konstruere en kjernefysisk bombe dog.

Israel deploerer:

Det er både direkte uttalelser som «Statsminister Benjamin Netanyahu sammenligner Irans atomprogram med Holocaust, og mener kampen mot den iranske bomben er av eksistensiell betydning, og dessuten en kamp Israel kan vinne.

For øyeblikket er angrepsplanene altså utsatt, men ifølge Israels statsminister dreier det seg snarere om uker enn år, hvis Iran ikke endrer sin politikk.»

Og øvelsesaktivitet, deploering av mobilt bakke til luft forsvarssystem (Iron Dome) og lokalbefolkningens både forberedelser og reaksjoner som tilsier at dette er ikke ubegrunnet frykt. Israels befolkning har all gunn til bekymring, fire til fem batterier for avkjæring av missiler er ikke nok, når de trenger over 20 for å dekke befolkningen.

Rent politisk så har Israel brutt med FN menneskerettsråd (NRK Nyheter 26 mars 2012) og i samme slengen kaller FN for hyklerske og ikke vil ha noe med organisasjonen å gjøre. Dette indikerer faktisk ignorering av hele FN også potensielt sikkerhetsrådet. Noe som gir sterke bekymringer for at landet vil komme til å trosse enhver diplomatisk løsning fra FN i tillegg. Ikke har Israel signert ikke-spredningsavtalen heller.

I klassekampen er en artikkel 26 mars 2012 med uttalelser fra Svenske Hans Blix som har vært leder for FNs atomenergibyrå IAEA og var leder for FNs våpeninspektører i oppløpet til USAs invasjon av Irak i 2003. Nå mener Blix at situasjonen rundt Iran minner om den som førte til katastrofen i Irak.

Jeg er absolutt bekymret for at vi er på vei mot en krig. Når jeg hører Netanyahu si at det ikke er et spørsmål om dager eller uker, men heller ikke år, så synes jeg det høres ut som en forferdelig trussel, sier Blix i et nytt intervju med al-Jazeera.

Blix mener at det i dagens press mot Iran finnes klare paralleller til prosessen som førte til krigen i Irak.

Det finnes likheter. I Irak ville man angripe på grunn av våpen som ikke eksisterte. I Iran vil man angripe på grunn av intensjoner man ikke vet om finnes.

Ulovlig krig

For at en krig mot Iran skal være lovlig i henhold til FN-pakten må enten Iran ha begått en militært angrep på en annen stat, eller det må være flertall i FNs sikkerhetsråd for å gå til angrep på Iran. Slike scenarioer er ifølge Blix begge svært fjerne slik situasjonen er i dag.

Derfor ville et angrep på Iran være et klart brudd på FN-pakten, sier han.

Han mener et angrep på Iran vil få svært stygge konsekvenser.

Som vi vet er det lett å sette i gang en militær affære, men det er ikke like lett å vite hva du skal gjøre dagen etterpå.

Sentralt i Israels anklager mot Iran står en rapport fra FNs atomenergibyrå IAEA i november. Rapporten gikk langt i å antyde at Iran forsøker å utvikle atomvåpen. Tidligere i år intervjuet Klassekampen tidligere IAEA-direktør Robert Kelley som mente at «rapporten på ingen måte beviser at Iran har et atomvåpenprogram» og at «rapporten overser alternative forklaringer på iranske handlinger og alltid konkluderer med skrekkscenarioet: utvikling av atomvåpen».

Personlig er jeg ikke enig i at situasjonen for krigen i Irak er lik eller minner om situasjonen vi nå ser, men unektelig enig at det er brudd på FN-pakten ved angrep.

Stygge konsekvenser:

Som Blix påpeker og til og med Russland advarer så vil ett angrep på Iran innebære stygge konsekvenser. Statsminister Benjamin Netanyahu sammenligner Irans atomprogram med Holocaust og Irans president Mahmoud Ahmadinejad setter sin lit til egen religion, og da sier det seg selv at det vil komme til å bli en religionsartet krig. I realiteten i retning «Vesten mot resten».

Israel estimerer «trolig vil ikke engang 500 israelske sivile miste livet», noe som sett i ett historisk perspektiv kanskje er ett underestimat. Årsaken er innlysende. Litt naivt å tro at du kan inn å bombe så ut igjen og gjengjeldelsesangrepene, samt terroraktivitet i ett hvert vestlig land vi dra opp den statistikken.  Ingen regner med hvor mange sivile iranere som vil gå tapt – de er da mennesker de også.

Risikoen for at det ikke er bare konvensjonelle våpen som kan komme til å bli brukt er overhengende. Biologiske og kjemiske stridshoder er ikke ukjent og langt lettere å produsere. Slik at skadeomfanget kan koste dyrt…

Med tanke på terroraksjoner er arrestasjonen og sinne og hatet som ble formidlet under Krekars arrestasjon 27 mars 2012. I retten dagen før hadde han blitt dømt til fem års fengsel for alvorlige trusler mot norske myndigheter, tre kurdere og Høyre-leder Erna Solberg. Truslene omfatter også tidligere Statsminister Bondevik, politi og etterretningsagenter.

Slike trusler er alvorlige for rikets sikkerhet og den smitteeffekt Krekar har for ulike celler og ekstremistbevegelser.

Med en religionsartet krig på trappene så er det slutt på naivitet og starte å forberede seg på hva som kan komme – også i Norge.

La det ikke komme som ett sjokk, det er alltid greit å være forberedt. Om litt er ikke smørkrise eller bekymringen din for om nesa er skjev og burde vært utsatt for plastisk kirurgi som er belastende, men noe vi håper virkelig ikke kommer til å skje…..

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s