Elever syke av parasitten Cryptosporidium etter et leirskoleopphold

Også i mars 2009 ble elever ved den samme skolen syke etter leirskoleopphold på Langedrag. Da ble hele 45 av 47 elever syke. Den gang var parasitten Cryptosporidium synderen. Dette er å lese i Aftenposten (fra NTB) 26 mars 2012. 24 av de 63 elevene fra Husvik skole som var på leirskole på Langedrag fra 12 til 16. mars, har fått kraftige magesmerter og diaré etter leirskoleoppholdet, skriver Laagendalsposten.

Laagendalsposten skriver:

Totalt var 63 elever ved Husvik skole på Langedrag fra 12.-16. mars. Av dem ble 24 syke etter leirskoleoppholdet.

En elev ble syk med kvalme og oppkast under selve oppholdet, mens en annen fikk diaré. Ytterligere tre elever ble syke dagen etter hjemkomst, og utover i forrige uke ble flere og flere elever rammet.

– Jeg fikk beskjed om det høye sykefraværet fra bekymrede lærere fredag i forrige uke, forteller rektor ved Husvik skole, Bobbie Abell.

Da var 11 av de 24 elevene fortsatt borte fra skolen. Abell tok derfor umiddelbart kontakt med kommuneoverlege Frank Thrana, og i løpet av helgen har elevene vært på legevakten og levert avføringsprøver.

– Noen av elevene er fortsatt veldig plaget med sterke magesmerter og hyppige toalettbesøk. Men det varierer fra person til person hvor hardt man er rammet, sier Abell.

For andre gang

Også i mars 2009 ble elever ved Husvik skole syke etter leirskoleopphold på Langedrag. Da ble hele 45 av 47 elever syke. Også den gang var det parasitten Cryptosporidium som var synderen.

– 5 av 11 avføringsprøver som er analysert ved Mikrobiologisk avdeling av Sykehuset i Vestfold, bekrefter at det igjen er den samme parasitten som er årsaken, opplyser kommuneoverlege Frank Thrana.

Les også: Parasitt funnet

– Den gang fant man ikke en sikker smittekilde. Dyrene hadde ikke parasitten, og man antok derfor at smitten kom fra maten, et salathode eller liknende, forklarer han.

Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet var involvert i saken i 2009, og påpekte forbedringsmuligheter ved leirskolen.

– Fordi dette skjer for andre gang ved samme sted, er det enda viktigere å finne smittekilden nå, sier Thrana.

– Veldig leit

Daglig leder ved Langedrag, Tuva Thorson, synes det er svært leit at Husvik-elevene nok en gang er blitt syke etter opphold ved leirskolen.

– Dette er veldig leit. Vi tar det på alvor og går gjennom alle våre rutiner, sier hun.

Thorson synes også det er mystisk at dette skjer nøyaktig samme uke som i 2009.

– Vi har ikke hatt dette problemet siden sist. Det er underlig at det er samme uke og samme skole. Det er en parasitt som kan opptre på denne tiden av året, og som kan spre seg når man bor tett. Men det er dumt å spekulere i årsaken, nå må vi vente på analyseresultatene, sier hun.

Thorson presiserer at det i 2009 ikke ble påvist at smitten kom fra skolen.

– Vi analyserte og tok prøver av alt mulig sist, men de kunne ikke knytte noe til driften, sier hun.

Betenkt rektor

Husvik-rektor Bobbie Abell varsler nå at skolen vil vurdere om de skal fortsette å sende elever på leirskole til Langedrag.

– Det er klart jeg blir betenkt når dette skjer for andre gang på tre år. Vi må ta en nøye diskusjon på hva vi skal gjøre. Det er fryktelig leit hvis dette fører til at elevene ikke får dra på leirskole. Men det finnes jo andre alternativer, sier hun.

Også elever ved Tofte skole, som var der samtidig med Husvik-elevene, har blitt syke etter oppholdet.

Presterød ungdomsskole var på Langedrag i forrige uke, men skolen har så langt ikke meldt om sykdomstilfeller.
————

Kryptosporidiose hos mennesker
Smittekilde for mennesker er vanligvis vann, i sjeldne tilfeller matvarer, som er forurenset med parasitter via avføring fra dyr eller mennesker. Smitte fra menneske til menneske er ikke uvanlig, for eksempel innen familier. Kontakt med smittede kalver har vært årsak til en del tilfeller av kryptosporidiose hos mennesker.

Kryptosporidiose hos menneske skyldes som regel infeksjon med Cryptosporidium parvum eller Cryptosporidium hominis. Symptomer er diaré og magesmerter. Noen kan også få moderat feber, hodepine, kvalme og oppkast. Ved kryptosporidiose kvitter kroppen seg som oftest med parasitten i løpet av 3–4 uker. Personer med svekket immunforsvar kan få langvarig, alvorlig diaré. Smittedosen er lav og inkubasjonstid er fra 1 døgn til et par uker, vanligvis 1-2 uker.

————–

Noen ubesvarte spørsmål om smittekilde i denne historien. Tror jeg ville undersøkt drikkevannskilden med hensyn til like faktorer som påvirker vannskiktet, samme uke, samme miljøbetingelser, samt vannforsyning og rensing. Smitten kan også komme utenfra som antydet via mat. Litt av en jobb å spore matlevrandører og se om andre har fått smitte samme periode.

Det er verdt å nevne i denne sammeheng at individer har utviklet ME som følge av mage/tarm-infeksjoner, så la oss håpe at disse ungdommene går klar. Giardia er ett godt eksempel på en annen smitte fra forurenset drikkevann.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s