Tusen meldinger til Matallergiregisteret

Siden Matallergiregisteret ble opprettet for ti år siden, er nå tusen tilfeller av alvorlige allergiske reaksjoner blitt rapportert inn av leger over hele landet. Folkehelseinstituttet mistenker at det fremdeles er store mørketall og ønsker derfor at flere melder allergiske reaksjoner inn til registeret. Dette er å lese på Folkehelseinstituttet sider 16 mars 2012.

Videre kan vi lese:

– Matallergi rammer 2-3 prosent av voksne og mellom 5-7 prosent av alle barn. 60% av tilfellene gjelder kvinner, 40% menn. Unge voksne (20-35 år) er den viktigste aldersgruppen, fulgt av små barn. At unge voksne er en risikogruppe er ny kunnskap vi først fikk gjennom Matallergiregisteret, sier seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet.

Namork forteller at matallergi kan være en alvorlig trussel mot helsa, men de innsamlede dataene kan føre til økt bevissthet rundt allergi og forbedret merking av matvarer.

I de fleste av de tusen registrerte tilfellene, har legene også sendt inn blodprøve av pasientene. Disse blir analysert av Folkehelseinstituttet for allergiantistoffer (IgE) mot de vanligste matallergenene. Hos voksne kommer de fleste matallergiske reaksjonene av peanøtter og trenøtter, særlig hasselnøtter.

De minste barna har ennå ikke utviklet immunsystemet fullt ut, og er derfor i spesiell fare for å reagere på mat. De minste barna får oftest allergiske reaksjoner av egg og melk. De fleste barn kvitter seg med allergiene etter hvert som de blir eldre.

Ungdom rammes

Unge voksne har fullt utviklet immunsystem, men utforskertrangen gjør at de ikke tenker over hva de spiser og derfor lett rammes av reaksjoner. Unge mennesker går mye ut, og prøver mye ny mat. (mhj: se kom nedest i bloggpost)

Allergener som er skjult i sammensatte matvarer, representerer et spesielt problem for matallergikere.

– Bukkehornkløver er f eks et nytt bekjentskap for oss, men er en velkjent ingrediens i asiatiske matretter. Når matvanene våre endres og utvides, blir vi mer utsatt for nye allergener som bukkhornskløver, sier Namork.

Man ble først oppmerksom på kryssallergi mellom peanøtter og bukkehornkløver i 2006. Matallergiregisteret mottok da meldinger om allergiske reaksjoner på mat som inneholdt karri. Bukkehornkløver ble bekreftet å være et kryssreagerende allergen ved provokasjon av to personer med peanøttallergi. Siden er det oppdaget at bukkehornkløver gir sterkere kryssallergiske reaksjoner hos peanøttallergikere enn andre belgfrukter som f eks soya og grønne erter.

Mer pollenallergi – mer reaksjoner på mat

Pollenallergi ser ut til å ha blitt vanligere nå enn før. Dette fører trolig også til flere allergiske reaksjoner mot mat på grunn av at pollen kan gi kryssallergi mot frukt, grønnsaker og nøtter.

De allergiske reaksjonene mot mat kan være alvorlige og i verste fall dødelige. Folkehelseinstituttet ønsker seg flere meldinger slik at man bedre kan forebygge reaksjoner mot mat.

***

I Europa og USA rapporteres IgE-mediert matallergi å ramme 3-4 % voksne og 6-8 % små barn,
med en økende tendens i forekomsten hos barn.

Data over hvor utbredt matallergi er og hvilke typer reaksjoner som oppstår er usikre fordi det er vanskelig å påvise og bekrefte en
diagnose.

Det er generelt mange flere som selv opplever å reagere allergisk på en eller flere matvarer enn det man er i stand til å påvise med de metodene man har tilgjengelig.

Allikevel regnes matallergi for å utgjøre et betydelig folkehelseproblem. Reaksjoner ved matallergi kan variere fra milde eller moderate reaksjoner med kløe, utslett, hevelser og pusteproblemer, til livstruende anafylaktiske reaksjoner (’allergisjokk’).

Hentet fra: Nasjonalt register for alvorlige allergiske reaksjoner på mat 2000 – 2010

I samme rapport kan vi lese blant annet:

«Anstrengelsesutløste reaksjoner som rapporteres i litteraturen særlig ofte for hvete [18], forekommer også i Norge.» (s. 10).

I referanse 18 som henviser finner vi denne publikasjonen fra 2009: Food-Dependent Exercise-Induced Anaphylaxis -Importance of Omega-5 Gliadin and HMW-Glutenin as Causative Antigens for Wheat-Dependent Exercise-Induced Anaphylaxis-

For oss ME-folk byner dette å bli ganske så interessant, her er ett utsnitt:

The mechanisms by which exercise induces the reaction have been controversial.

A case of WDEIA, in which pretreatment with sodium bicarbonate inhibits the reappearance of anaphylactic symptoms as well as elevation in plasma histamine levels following wheat and exercise provocation, was reported, suggesting a decrease in blood pH associated with exercise may play some role in mast cell activation.

On the other hand, when serum gliadin levels were evaluated using a gliadin-specific sandwich enzyme-linked immunosorbent assay, immunoreactive gliadins were found to appear in the sera of patients during the wheat challenge test combined with exercise, and these gliadins were concurrent with allergic symptoms.

The result indicates that exercise enhances absorption of allergens from the gastrointestinal tract as undigested forms.

The exercise-induced enhancement of allergen absorption was even seen in healthy subjects where the levels of serum gliadins were monitored before and after eating wheat,indicating that the exercise-enhancement in antigen absorption occurs not only in allergic patients but also in healthy subjects.

Abstraktet er som følger:

Food-dependent exercise-induced anaphylaxis (FDEIA) is a special form of food allergy where a food-intake alone does not induce any symptoms.

However, allergic symptoms are elicited when triggering factors such as exercise or aspirin-intake are added after ingestion of the causative food. The most frequent causative foodstuff in Japan is wheat.

The triggering factors, both exercise and aspirin-intake, facilitate allergen absorption from the gastrointestinal tract, resulting in allergic symptoms in the patients with wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis (WDEIA).

Analysis using purified wheat proteins revealed that approximately 80% of the patients with WDEIA have IgE reacting to omega-5 gliadin and the remaining of the patients to high molecular weight glutenin (HMW-glutenin).

Simultaneous measurement of specific IgE to omega-5 gliadin and HMW-glutenin was found to be highly useful in diagnosing WDEIA compared with the routine diagnostic system for wheat.

***

Kort Kommentar til «ungdom rammes» fra fhi-artikkelen. Siden det i kilderapporten står følgende (s. 9):

At unge voksne representerer en risikogruppe har man først blitt oppmerksom på i de senere årene, og dette har også blitt rapportert i andre studier fra andre land.

Mulige forklaringer på at unge voksne utgjør en risikogruppe for alvorlige reaksjoner på mat, kan være at foreldrene ikke lenger passer på hva de spiser, men at de utforsker både restaurant- og selskapslivet på egen hånd. De har derved liten oversikt over ingrediensene i maten de spiser.

De drikker også ofte alkohol sammen med maten som man vet kan forsterke allergiske reaksjoner.

Allergi mot pollenallergener etableres i tillegg ofte i tenårene som igjen øker risikoen for krysssensibilisering mot plantemat som rå grønnsaker, frukt bær, nøtter og peanøtter.

Matallergi hos unge voksne synes å være et oversett helseproblem i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s