Nye retningslinjer for pleiepenger og barn med ME

På NAV helse er det info om «Nye retningslinjer for pleiepenger og barn med ME». Publisert  16 mars 2012.  NAV har sammen med medisinsk miljø utarbeidet mer presise retningslinjer for når barn med kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) kan ha krav på pleiepenger.

Videre kan vi lese:

Nytt er at kronisk utmattelsessyndrom nå er med på en liste med eksempler på sykdommer som kan gi rett til pleiepenger. Denne listen er ment som en rettledning for hvor alvorlig sykdommen må være, men det kan også gis rett til pleiepenger ved andre livstruende og svært alvorlige sykdommer som ikke står på listen.

Diagnosen kronisk utmattelsessyndrom i seg selv er ikke avgjørende. Det er den medisinske tilstanden til barnet som er avgjørende for om en har rett på pleiepenger eller ikke.

Kronisk utmattelsessyndrom anses i utgangspunktet ikke som livstruende eller svært alvorlig, men tilstanden kan utvikle seg og utløse rett tilpleiepenger i perioder.

Pleiepenger ytes til en person som har omsorgen for barn med livstruende eller annen svært alvorlig sykdom. Om den medisinske tilstanden er alvorlig nok til å utløse pleiepenger beror på en skjønnsmessig vurdering i hver enkelt sak.

(mhj kom: Linken ser ikke ut til å virke, men det later til å være linket til denne. Kan ikke se at den er oppdatert, så får komme tilbake når vi da ser endring som beskrevet er synlig )
«Om den medisinske tilstanden er alvorlig nok til å utløse pleiepenger beror på en skjønnsmessig vurdering i hver enkelt sak.»
Vel, greit å stå på lista, men om de kjører konsekvent rettspraksis og viser til Trygderettens saker så må likevel barnet ha nesesonde for at tilstanden skal vurderes alvorlig nok! Vi får se…
Reklamer

5 kommentarer om “Nye retningslinjer for pleiepenger og barn med ME

 1. «Kronisk utmattelsessyndrom anses i utgangspunktet IKKE som livstruende eller svært alvorlig..»
  «Pleiepenger ytes til en person som har omsorgen for barn med livstruende eller annen SVÆRT ALVORLIG sykdom..»
  «..tilstanden kan utvikle seg og utløse rett tilpleiepenger i perioder..»
  «..skjønnsmessig vurdering..»
  ……..

  Da sitter vi igjen med at M.E./CFS ikke er en svært alvorlig sykdom ifølge NAV.

  Pasienten må derfor først bli » svært alvorlig» syk før det gis pleiepenger.

  Hmmm, ikke så mye å hente ut av dette, forleløpig, ser det ut som. 😦

 2. Julius

  Reagerte på akkurat det samme. Spesielt, ….»anses i utgangspunktet ikke som livstruende ELLER SVÆRT ALVORLIG!!!!!!! Jaja, så vet vi det…!

 3. I en kommentar på facebook – siden:

  Avslag i posten i dag:

  Jeg fikk likevel et avslag i posten nå i dag (etter at jeg hadde tipset om dette) der NAV skriver følgende:

  «Etter vår oppfatning er xxx sin sykdomstilstand varig, jfr. paragraf 9-11, andre ledd, 1 punktum. Det fremgår av paragraf 9-11, andre ledd at det ikke skal utbetales pleiepenger ved varig pleiebehov hos barnet. Det kan ikke innvilges pleiepenger etter folketrygdloven paragraf 9-11 for å holde en tilstand stabil, eller unngå at situasjonen blir svært alvorlig eller livstruende. Det er først når helsetilstanden evt blir svært alvorlig og/eller livstruende at pleiepenger etter paragraf 9-11 kan innvilges.

  Trygderetten har lagt til grunn at sykdommen må være av et slikt omfang at barnet må sondeernæres.»

  Avslaget har kommet etter at de har bedt om legeerklæring der det må fremgå om sykdommen er i ustabil fase. Det har de fått!
  —————
  NAV har sentralisert all behandling av slike saker, så svaret til de som søker er ganske likt landet over.

  her har NAV begrunna avslag med at ME tilstanden anses som varig..

  og det fremkommer at tilstanden må være så alvorlig at sondemating før den anses alvorlig nok.

  «Det kan ikke innvilges pleiepenger etter folketrygdloven paragraf 9-11 for å holde en tilstand stabil, eller unngå at situasjonen blir svært alvorlig eller livstruende.

  Det er først når helsetilstanden evt blir svært alvorlig og/eller livstruende at pleiepenger etter paragraf 9-11 kan innvilges.»

  Her e det ordkløveri og på begrunnelse avslag på ustabil sykdomstilstand, som ME e når den er pleietrengende og alvorlig med kontinuerlig tilsynsbehov – og vi snakker fremdeles om barn og unge her, så kommer NAV med en heller rar begrunnelse, hvor de motsier seg selv…

  :/

  1. Ronny

   Ha! Jeg fikk avslag på uføretrygd fordi ME _ikke_ anses som varig. Snart slår vel NAV knute på seg selv!

   1. Ja tenkte tanken Ronny! Fordi ME er argumentert av NAV til å ikke være kronisk, selv om de kaller tilstanden for kronisk utmattelsessyndrom, men sier at den kan være langvarig.

    Så her «bæsja de på leggen» som vi på «godt norsk» kan si med hensyn til bruk av ordet varig.

    En argumentasjon som de bruker ofte, spesielt med hensyn til barn og unge, men ofte for voksne også, er at det er gode prognoser for å bli frisk. Spsesielt er dette presisert for barn og unge.

    Den kjiipe nyheten etter Bell sin 25 års oppfølging er at prognosene er heller dårlig nytt – som han sier. Blir blogginnlegg når æ (hehe når kroppen min) kommer så langt.

    sååå….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.