Mulig utbrudd av ME-epidemi på Rykkin og Bærums Verk i Bærum kommune?

Budstikka hadde 3 mars 2012 en lang artikkel om opphopning av ME tilfeller i to boligfelt i Bærum. Kommuneoverlegen har nå sendt saken til Folkehelseinstituttet med mistanke om epidemi. Dette er å lese i en ny artikkel i Budstikka 13 mars 2012.

Hvorfor i all verden bor det 19 ME-pasienter i fjorten hus på Rykkinn og elleve til i ti hus på Bærums Verk?

Jeg aner ikke, sier Mette Schøyen.
Bioingeniøren bare vet at det er sånn, for det var hun som oppdaget det. Som foreldrekontakt i Norges Myalgisk Encefalopati Forening, ME foreningen i dagligtale, har hun registrert en underlig opphopning av ME-tilfeller på to konsentrerte områder i Bærum. Det ene er hennes eget nabolag på Rykkinn, det andre er Bærums Verk.

– Over 20 tilfeller på to så begrensede områder, så nær hverandre, er påfallende mange. At flere av dem dessuten har bodd begge steder gjør det ytterligere spesielt. Dette er så interessant at noen burde bruke tid og penger på å finne ut av det. De berørte bør absolutt melde dette til kommuneoverlegen, sier Barbara Baumgarten Austrheim, overlege ved Norsk kompetansesenter for ME ved Oslo Universitetssykehus (OUS).

– ME-tilfellene på Rykkinn minner om det som skjedde i staten New York på 1980-tallet, sier professor ved Haukeland universitetssykehus, Olav Mella.

På 1980-tallet opplevde staten New York en epidemisk oppblomstring av ME-tilfeller og lignende episoder er beskrevet andre steder.

Kommuneoverlegen har nå sendt saken til Folkehelseinstituttet:

Bloggeren Serendipitycat (Cath) har dekket begge artiklene i to bloggposter. Artikkelen i Budstikka 3 mars 2012 kan du lese her og Budstikka 13 mars 2012 finner du her.

Jeg avslutter denne bloggposten med ett *jeg er helt enig* – sitat fra Cath:

«Forøvrig synes jeg det bør oppfordres til å gjøre slik Mette Schøyen og hennes datter Tonje Waitz og andre pasienter i Bærum har gjort – gå sammen, ta tak i saker som ikke fungere, få det belyst i lokalmediene og ikke minst i sosiale medier. Samarbeid med pasientforeningene. Få det snakket om – da kan ikke byråkratene og politikerne la være å forholde seg til det. Jeg har stor tro på mikropolitikk, og på at vi må delta i samfunnsdebatten slik Maria skriver om i denne bloggposten

***

I boka «De Bortgjemte» kan du lese ett lite utdrag på side 16 (Cappelen Damm) om Mette S og ME-tillfellene på Rykkin her.

Jeg håper at Folkehelseinstituttet tar denne saken alvorlig. Hvis det muligens forekommer en epidemi i dette området kan en heller ikke utelukke at det er økt forekomst av andre autoimmune sykdomer som MS og diabetes type 1, samt opphopning av krefttilfeller.

I «tilfellet Rykkin» følger vi videre med på….

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s