Skriftlig spørsmål fra Erna Solberg 9 mars 2012 til Helseministeren ang kunnskapstjenesten for ME/CFS

Høyreleder Erna Solberg har sendt inn ett skriftig spørsmål for besvarelse av Helseministeren 9 mars 2012. Solberg ønsker blant annet at vite hvilket mandat som gis den nye kunnskapstjenesten for ME (nasjonal kompetansesenter for ME).Fra begrunnelsen kan vi lese: «Undertegnede holdt 28. november 2011 en interpellasjon, der statsråden ble utfordret på følgende: «Basert på de nye [oppløftende] forskningsfunnene [rundt behandling av ME], vil statsråden sikre en sterkere prioritering av forskning på behandlingsformer for ME og fibromyalgi, og sørge for at alle behandlingsformer blir underlagt en objektiv og sammenlignbar forskning?»»

Spørsmålet fra Erna Solberg 9 mars 2012 (Dokument nr. 15:1021 (2011-2012)) finner du her

Spørsmål

Erna Solberg (H): Det er positivt at det varsles en opptrapping av innsats for å forstå og behandle ME. Hvordan vil statsrådens planer for en kunnskapstjeneste og mer forskning på ME/CFS, ref. interpellasjon 28.11 og pressemelding fra HOD samme dag, sikre at det brede spekteret av perspektiver på og behandlingstilbud for denne diagnosen blir fulgt opp, informert om og forsket på, og hvilket mandat gis til den varslede kunnskapstjenesten?

Begrunnelse

ME er en kompleks sykdom, som det mangler god nok forskning på og foreligger flere dels motstridende perspektiver og syn på årsakene bak og mulige behandlinger. Det foregår endog en debatt om hvorvidt diagnosen beskriver flere mulige forskjellige sykdommer, med vidt forskjellige bakenforliggende årsaker, og dertil behov for forskjellige behandlinger. Den mangelfulle kunnskapen om ME er påfallende i lys av at anslagsvis 9 000 til 18 000 mennesker i Norge kan ha en ME-diagnose.

Undertegnede holdt 28. november 2011 en interpellasjon, der statsråden ble utfordret på følgende: «Basert på de nye [oppløftende] forskningsfunnene [rundt behandling av ME], vil statsråden sikre en sterkere prioritering av forskning på behandlingsformer for ME og fibromyalgi, og sørge for at alle behandlingsformer blir underlagt en objektiv og sammenlignbar forskning?»

Som en lederartikkel i Tidsskrift for den norske legeforening 2/2012 skriver, har offentligheten vært preget aven polarisert debatt om ME/CFS. Lederartikkelen, signert utviklingsredaktør Stine Bjerkestrand, påpeker også at det har vært en skjevhet i kommunikasjonen av forskningsresultater på feltet, og viser konkret til en metastudie av Larun og Malterud fra januar 2011, publisert i tidsskriftet som fant positive effekter av tilpasset trening.

For undertegnede er det viktig at den fortsatte forskningen på ME sørger for å ta hensyn til alle syn på sykdommen, eller sykdommene om det etter hvert skal vise seg å være snakk om flere diagnoser, og et bredt spekter av tilnærmingene til sykdommen og behandling av denne, som reflekterer den uenighet som er om sykdommen.

Det er positivt at regjeringen har valgt å støtte forskningen på ME ved Helse Vest med 2 mill kr, men det må mer til hvis det skal gjøres et godt nok løft for denne sykdommen. Det finnes mange andre behandlingsmetoder som er utprøvd eller prøves ut. Det er behov for å gjennomgå alle de behandlingsmetodene som i dag brukes, for å sikre om de fungerer og for å bidra til større forståelse av sykdommen.

Statsråden har varslet at den ny nasjonale kompetansetjenesten for ME i Helse Sør-øst skal «bygge opp kompetanse, spre kunnskap og bidra med veiledning til hele helsetjenesten. De skal også overvåke og formidle behandlingsresultater, delta i forskning og undervisning, etablere forskernettverk og bidra i arbeidet med nasjonale retningslinjer.»

Undertegnede håper mandatet for tjenesten vil sørge for at de i dette arbeidet tar opp i seg det mangfoldet som finnes av tilnærminger til ME. Det er positivt at regjeringen har valgt å støtte forskningen på ME ved Helse Vest med 2 mill kr, men det må mer til hvis det skal gjøres et godt nok løft for denne sykdommen.

Det finnes mange andre behandlingsmetoder som er utprøvd eller prøves ut. Det er behov for å gjennomgå alle de behandlingsmetodene som i dag brukes, for å sikre om de fungerer og for å bidra til større forståelse av sykdommen.

Statsråden har varslet at den ny nasjonale kompetansetjenesten for ME i Helse Sør-øst skal «bygge opp kompetanse, spre kunnskap og bidra med veiledning til hele helsetjenesten. De skal også overvåke og formidle behandlingsresultater, delta i forskning og undervisning, etablere forskernettverk og bidra i arbeidet med nasjonale retningslinjer.»

Undertegnede håper mandatet for tjenesten vil sørge for at de i dette arbeidet tar opp i seg det mangfoldet som finnes av tilnærminger til ME.

Reklamer

En kommentar om “Skriftlig spørsmål fra Erna Solberg 9 mars 2012 til Helseministeren ang kunnskapstjenesten for ME/CFS

  1. Tilbaketråkk: Helseministerens svar 16 mars 2012 om blant annet forskning og Nasjonal Kunnskapstjeneste for ME/CFS « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.