Leseinnlegg i Tidsskriftet 6 februar 2012: «Maktskiftet» møter motstand

Stine Bjerkestrands leder; «Maktskiftet» fra Tidsskriftet nr. 2/12 møter motstand og noen av lesebrevene er nå publisert først på nett. Leseinnlegg innsendt av Fluge og Mella, Maria Gjerpe, Ola Didrik Sagestad, Generalsekretær i ME-foreningen Anette Gilje og Thomas Korsvold i TV2. 

Feilaktig om mediestrategi

Olav Mjella og Øystein Fluge tilbakeviser å ha vært en del av en organisert aksjon i ledtog med forrfatterne og Tv2. I tillegg til at de undres om ikke «kanskje Tidsskriftet burde uttrykke glede over et nytt behandlingskonsept som kan gi innsikt i sykdomsmekanismene og håp til dem som over år lever med patologisk utmattelse, smerter og kognitive symptomer, og der de hardest rammede er i en nærmest vegetativ tilværelse?»

Konspirasjonsteorier og kunnskap

– Bjerkestrands leder er tatt ut av historisk kontekst. Medienes dekning og hvordan fagfolk har sett på kronisk utmattelsessyndrom gjennom tidene er interessant. Psykosomatikerne har preget synet på pasientgruppen, med begrunnelse i forskning hvor kriteriene er så vide at psykisk syke blir inkludert. Hvor er den norske kritiske lederartikkelen, […] der de psykosomatiske innfallsvinklene og dominansen på feltet diskuteres? Spør Mari Gjerpe.

Epler og pærer må ikke sammenliknes

Ola Didrik Saugeststad hevder i innlegget «Epler og pærer må ikke sammenliknes» at årsaken til at Larun & Malteruds artikkel ikke har vakt oppmerksomhet er at den ikke omhandler pasienter som er diagnostisert etter nye og snevrere kriterier for kronisk utmattelsessyndrom. Og at den etter hans syn dermed også er mindre relevant.

Maktskifte er nødvendig

Tiden er overmoden for å flytte definisjonsmakten til fagmiljøer med en sykdomsforståelse som samsvarer med pasientenes opplevelse og som tilbyr hjelp og behandlingsformer som oppleves nyttige og ikke forverrer tilstanden hevder Anette Gilje.

Uriktig om TV 2s journalistikk

Thomas Korsvold motsier at TV2 har vært ensidige, og viser til at da TV 2 «begynte å jobbe med denne saken for snart tre år siden, var ingen konklusjoner klare. Ingen av «pressgruppene» Bjerkestrand nevner, visste om studien. Vi tok en selvstendig beslutning om å dekke forskningen og er ikke blitt manipulert eller presset av noen. Vi har heller ikke vært del av noen organisert kampanje.»

*****

Reklamer

En kommentar om “Leseinnlegg i Tidsskriftet 6 februar 2012: «Maktskiftet» møter motstand

  1. Tilbaketråkk: På ME-fronten: Når den medisinske legevitenskapelige produksjonen i Tidsskriftet svikter – ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.