Skriftlig spørsmål til Helseministeren om hvordan Nasjonal kompetansetjeneste for ME skal organiseres og om barn og unge med ME får tilgang til samme fagkompetanse som voksne

Borghild Tenden (V) har innsendt ett skriftlig spørsmål til Helseministeren 8 desember 2011om hvordan statsråden vil organisere den Nasjonale Kompetansetjenesten for ME på Oslo Universitetssykehus, og hvordan skal det sikres at barn og unge får tilgang til den samme fagkompetansen som i dag er forbeholdt de voksne?

Dette er å lese på Stortinget sine nettsider som følger:

 

Spørsmål

Borghild Tenden (V): Hvordan vil statsråden organisere den Nasjonale Kompetansetjenesten for ME på Oslo Universitetssykehus, og hvordan skal det sikres at barn og unge får tilgang til den samme fagkompetansen som i dag er forbeholdt de voksne?

 

Begrunnelse

Regjeringen kunngjorde 28.11.11 at det i 2012 skal etableres en Nasjonal Kompetansetjeneste for ME ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Det er ikke kommet informasjon om hvordan tjenesten skal organiseres eller hvilke faggrupper som skal involveres i denne tjenesten.

Pr. i dag eksisterer det to forskjellige enheter med helsetjenestetilbud til personer med ME ved OUS, et for barn under 18 år og et for voksne.

Disse enhetene opererer med ulike diagnostiske kriteriesett, har forskjellige oppfatninger av hva ME er og ulikt syn på hva som er best egnede behandlingstiltak.

Ved Enhet for kronisk utmattelsessyndrom for barn og ungdommer ved OUS (Rikshospitalet) ser man på ME fra et bio-psyko-sosialt perspektiv med utgangspunkt i en hypotese om opphengte stressresponser. På denne bakgrunn gis anbefalinger om kognitiv adferdsterapi og gradert (progressiv) trening.

Diagnosen stilles på barn som har vært utmattede/slitne i mer enn tre måneder og ikke feiler noe annet. Ved bruk av så vide kriterier kan man ikke vite om de syke barna eller ungdommene har kronisk utmattelsessyndrom eller noen annen ukjent sykdom som gir utmattelse.

På ME/CFS-senteret ved OUS (Aker) forholder man seg til de nye internasjonale konsensuskriteriene for ME og betrakter ME som en fysisk sykdom. For å få diagnosen må pasienten ha anstrengelsesutløst utmattelse, nevrologiske symptomer, immunologiske/gastroenterologiske symptomer samt svekkelser av energiproduksjonen/ionetransport. Anbefalt behandling er symptomlindring, aktivitetsavpasning, mestringskurs og hjelp til tilrettelegging (hjelpemidler) i kontakt med ergoterapeut, sosionom, ernæringsfysiolog og psykolog ved behov.

ME/CFS-senteret er også i dialog med Haukeland Universitetssykehus om et forskningssamarbeid for å finne ut om ME er en autoimmun lidelse som det på sikt kan finnes medisinsk behandling for.

***

Kommentar:

Borghild Tenden fra partiet Venstre stiller her ett meget relevant spørsmål. Det har enda ikke kommet noen konkrete planer for organisering og/eller om det vil ligge ett tverrfaglig samarbeid mellom ME-senteret og Rikshospitalet, samt om det vil bli representaner fra brukerorganisasjoner og andre med god faglig kompetanse.

Meget få innad i ME-miljøet er heller ikke videre begeistret for forklaringsmodellene som Enhet for barn og unge med ME har, ei heller behandlingstilnærmelsene som anbefales.

Det må sies at det skal bli meget interessant å høre hva Helseministeren vil svare på dette spørsmålet.

*****

Reklamer

3 kommentarer om “Skriftlig spørsmål til Helseministeren om hvordan Nasjonal kompetansetjeneste for ME skal organiseres og om barn og unge med ME får tilgang til samme fagkompetanse som voksne

   1. Vel vi kan jo ikke slå alle under en kam, når tilhengere av w-skolen er svært så heftig begeistret – de tilhører liksom ME-miljøet 🙄

    så ka mer e det å si…. *himle*

    :mrgreen: kunne jo ha sagt «Ingen ME-talibanere er begeistret, der i mot påpekes det og det fremkommer historier og vitneutsagn som beretter at råd og behandling har vært direkte sykdomsforverrende og skadelig…»

    :/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s