Symptom: nevropatisk smerte og en liten blåmandagstest

Pfizer sin nettside kan en finne informasjon om nevropatisk smerte, som har ett ikke helt uventet klengenavn  «den mystiske eller uforklarlige smerten”, fordi det kan være vanskelig å forstå årsaken til smerten. Nevropatisk smerte er smerte som oppstår på grunn av skade i nerver eller hjerne. Skaden kan være både i perifere nerver og i nervevevet i sentralnervesystemet, og kan være oppstått som følge av en lang rekke skadelige påvirkninger.

Vevsskade fører til aktivering av nervefibre som leder smertesignaler til hjernen. Nevropatisk smerte skiller seg fra smerter som oppstår ved vevsskade ved at det ikke er nødvendig med noen smertefremkallende stimuli. Videre kan man etter skade på nerver få en overfølsomhet i huden, slik at ting som tidligere ikke utløste smerter, nå vil gjøre det. Som eksempel kan nevnes smerter ved berøring av et spesielt område.

Smertene kan være stikkende, brennende, sviende, skjærende, kriblende, krampelignende eller gi en nummenhetsfølelse. De kan være mer eller mindre konstante, eller de kan komme helt plutselig, det som noen beskriver som ”lynsmerter”.  Lynsmerter er av sekunders varighet med svært varierende frekvens, ofte utstrålende. Tidspunkt for utvikling av nevropatisk smerte etter skade varierer sterkt. De fleste smertetilstander utvikles etter få dager og evt. uker, men de kan også utvikles etter måneder.

Langvarig tilstand

Nevropatisk smerte er ofte en langvarig eller kronisk tilstand. Vanlig smerte har den funksjonen at den varsler om mulig skade i kroppen. Dette er ikke tilfelle ved nevropatisk smerte, som er kjent for å være mer intens og plagsom for den det gjelder.

Nevropatisk smerte kalles også «den mystiske eller uforklarlige smerten”, fordi det kan være vanskelig å forstå årsaken til smerten. I disse tilfellene bør lege kontaktes for videre undersøkelse. (kom mhj: javisst, fordi du blir fortstått med engang 🙄 )

Årsaker til nevropatisk smerte

Det kan dreie seg om infeksjoner, kjemisk eller fysisk skade eller senplager etter andre sykdommer.

Nevropatisk smerte kan oppstå som ledsagersymptomer til kroniske tilstander

ME/CFS er ikke nevnt på denne nettsiden, men regner med at jeg ikke er den eneste pasienten med disse smertene, og joda i tillegg til alle de andre smertene som muskelsmerter, leddsmerter, hodesmerter av ulike type og karakter, smerter ditt og smerter datt.

Resten av informasjonen kan du lese her

***

BLÅmandags – TESTEN:

Testen på nevnte nettside virker ikke, men klikk inn og les spørsmålene. De dreier seg om at Smertene kan være stikkende, brennende, sviende, skjærende, kriblende, krampelignende eller gi en nummenhetsfølelse. De kan være mer eller mindre konstante, eller de kan komme helt plutselig, det som noen beskriver som ”lynsmerter”.  Lynsmerter er av sekunders varighet med svært varierende frekvens, ofte utstrålende.

TA TESTEN HER DU 😉

Referanser:
1. ID PainTM er utarbeidet og validert av dr. R. Portenoy (Beth Israel Medical Center, New York) og medarbeidere. Det deltok 586 pasienter i undersøkelsen som dannet grunnlaget for spørsmålsutvelgelsen. En score på 2 poeng viste en sensitivitet på 73% og en spesifisitet på 55% for nevropatisk smerte. Denne norske utgaven er kun oversatt fra engelsk, og ikke validert på norsk.

Minimum-score: -1
Maksimum-score: 5

Hvis man scorer 2 eller høyere, bør man snakke med lege om man  kan ha nevropatisk smerte. Jo høyere score, desto større mulighet for at smertene har en nevropatisk komponent.

*****

Reklamer

2 kommentarer om “Symptom: nevropatisk smerte og en liten blåmandagstest

  1. synnøve

    5. og har ME. Disse «rare» smertene er bare en del av hele bildet. Når jeg får «lynsmerter» er jeg skikkelig dårlig, da er det bare langvarig kvile og isolasjon som hjelper.

  2. Heia synnøve og velkommen til bloggs 😀

    Ja fikk en 5’er æ også. Håper nu at disse smertene forsvinner ved bedring, fordi føler ganske sterkt at de er forbundet med hypersensitivitet/intoleranse for *alt mulig* altså en rekke triggerfaktorer.

    Hjelper å gjøre AAA jobben sin (og min har blitt helt av seg selv, for det er jo ikke noe spesielt å hente uten rask symptomøkning), og unngå mest mulig en vet en reagerer på og bruke medikament som funker, men helt borte blir de da ikke – bare på ett lavere intensnivå.

    😉 som du sier: bare en del av hele bildet… jepp….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.