På ME-fronten: Skandaløst og uetisk av Skien kommune og NAV

Offentlige myndigheter tilbyr ME-pasienter behandling som kan gjøre dem mye sykere. – Skien kommune og NAV tilbyr ME-pasienter behandling som kan gjøre dem mye sykere, sier Venke Midtlien som selv har forsøkt Lightning process (LP). Dette er å lese i NRK Østafjells 11 november 2011.

For andre gang tilbyr nå myndighetene i Skien kommune et kurs i Lightning process til sykemeldte i kommunen.

– Jeg kjenner mange som har opplevd en alvorlig forverring av sykdommen og som har vært i nærheten av å dø etter at de har gjennomført en lihtning-prosess, forteller Midtlien.

– Farlig å ikke lytte til kroppen

Hun har selv forsøkt Lightning Process, eller LP, for å bli bedre. Hun forteller at hun fikk beskjed om å ignorere alle sykdomssymptomer, fortelle seg selv og sine omgivelser at hun ikke var syk, og leve som normalt. Det er akkurat det hun mener er det farligste for ME-pasienter.

– Fordi med ME har man alvorlige infeksjoner i kroppen. Når man ikke tar hensyn til det, og er mer aktiv enn det kroppen kan tåle, så fører det til at infeksjonene forverrer seg. Man kan til slutt ende opp i koma eller i verste fall dø, sier Midtlien.

– Hvem tar ansvaret

Nå skal Skien kommune, i samarbeid med NAV, igjen tilby Lightning Process til sykemeldte i kommunen. Kurset koster 10 000 per person, men deltagerne betaler ingen ting. Midtlien synes det er forferdelig at det offentlige vil stå bak slike kurs.

– Jeg stiller stort spørsmål om hvem som tar ansvaret i etterkant dersom folk blir alvorlig mye sykere, spør Midtlien.

Christian Høy ved NAV Skien viser til at det er de gode resultatene fra sist gang de gjennomførte LP-kurset, som gjør at kurset nå for andre gang blir tilbudt sykemeldte i Skien kommune.

– Tar dere ansvar for de som mener at de har blitt sykere etter behandlingen?

– Jeg forholder meg kun til resultatene fra første runde. De er gjennomgående gode og det er det som teller noe for oss, sier Høy.

– Ikke godkjent behandling

Midtlien er også spørrende til hvor friske kursdeltakerne i virkeligheten er etter endt kurs. – En del av LP-metoden er å fortelle andre at du er frisk, ellers virker den ikke. Det er den beskjeden du får, sier hun.

Anne Flohr sier at mange ME-pasienter er blitt bedre med LP.

Anne Flohr er instruktør for LP-kurset. Hun understreker at Lightning process ikke er en godkjent behandling for ME-syke, men et treningsprogram.

– Det vi vet er at mange med ME-symptomer opplever stor endring av symptomer, livskvalitet og livssituasjon, sier Flohr

Tar ikke ansvar

I Skien kommune er det HMS-ansvarlig, Anne Isaksen som arrangerer kurset. Hun understreker at de ikke gir noen garanti om bedring.

– Hva tenker du om at noen mener de kan bli sykere ved bruk av LP?

– Jeg har lite kunnskap om hva som forårsaker det. Men jeg tenker at for noen ME-pasienter kan det være et godt verktøy. For andre kan det kanskje virke mot sin hensikt, sier Isaksen.

– Tar kommunen ansvar hvis det viser seg at noen av deres kursdeltakere blir enda sykere etter kurset?

– Dette gjør arbeidstakere på eget ansvar, sier Isaksen.

***

Kommentar:

Gjør arbeidstakere ett slikt kurs på eget ansvar?

Er det ikke heller slik at dersom du nekter eller takker nei til ett tilbud fra arbeidstaker og NAV at du kan risikere at du mister både jobb og rett til trygd fordi du nekter en «behandling som kan gjøre deg frisk»?

Nei det er jo ikke sånn i lovverket, men de uskrevne regler og praksis er NOE helt annet – eller?

Isaksen vedgår i dette intervjuet at hun vet for lite om hvorfor enkelte blir sykere av ett LP kurs. Er det da moralsk og forsvarlig å synse og tro når du ikke sitter inne med kunnskap hvor du kan råde eller fraråde om hvorvidt og hvem som kan gå på kurs….

Er Isaksen lege med medisinske kunnskaper? Har Skien kommune og NAV i kommunen lest de siste anbefalinger og ME og trening?

Til syvende og sist – Skien kommune bedriver en uforsvalig praksis for sine ansatte og innbyggere og gir ikke ett reelt valg!!

*****


Reklamer

7 kommentarer om “På ME-fronten: Skandaløst og uetisk av Skien kommune og NAV

  1. Ja æ vil nok gå langt i å tørre å insuere at en føler seg sterkt presset ovenfor fastlege og NAV – og også her med kommunen i regi…

   Det vet en jo selv fra da en var ny på legekontoret og var villig til å prøve alt av antidep som legen mente var bra – etter flere forsøk og heller abnormale reaksjoner, som ikke ble trodd engang og måtte byne å si at «ehh hør… det..at…»

   Det Skien kommune gjør her e å – hva skal en si – misbruke folks egenverdi – finnes nok mange ord – altfor mange ord i denne settingen.

   Kjenner at det knyter seg i magen på dersom det går galt med ett individ som er sendt på kurs – «ja du har jo gått det på egen vilje blabla» og den ansvarsfraskrivelsen som da er både fra NAV, kommune og LP bedriver jo avsvarsfraskrivelse og følger ikke opp.

   etisk? Dette er så langt fra etisk som det overhodet kan få blitt ovenfor innbyggere i den kommunen – eller andre kommuner som bedriver det samme…

   neeeeiiii….. 😥

  1. Heia Onkel Johnny og velkommen til bloggs 😀

   Ja det er «litt for utrolig» 😯

   😉 ser du skriver blogg – skal nok finne på å titte en tur innom ser u..

   ja når…ehhh… dagens sjokknyheter fra det offentlige helsenorge er 🙄 fordøyd – om det i det hele tatt e fordøyelig….

   😉

 1. Scenarioet er som følger: Når det ikke finnes tilbud om godkjent behandling i Norge kan/bør/må det gis dekning til behandling i utlandet dersom det tilbys behandling der.
  For noen år siden avgjorde jo systemet at behandling i utlandet, eksempelvis hos Dr.Kenny De.Meileir tror jeg, måtte forventes å dekkes da det ikke fantes tilbud til ME/CFS-pasienter i Norge. Dette fant de fort ut at var kostnadsmessig høye utgifter og det gjorde ikke pasientene til arbeidsdyktige friske skatteytere raskt nok selv om det lindret symptomer og plager og gav pasienter et bedre liv.
  Så, hva skjer ? JO de haster på plass et kognitivt tilbud og utvider det til LP da det er billigere for systemet. LP ER BILLIG ! KUN 10-15 tusen kroner ! At pasientene ikke blir friske er jo uvesentlig da det uansett er billig for systemet.

  Hjernevasking og selvsuggesjon fungerer i NAV og er fremtidens verktøy for å bli kvitt innpåslitne langtissyke pasienter på kort sikt. Det NAV ser ut til å glemme er hva som vil komme i kjølevannet av en slik holdning og press mot sårbare pasienter som risikerer å miste motet fullstendig.

  Snakk om supperåd !

  1. Hei CAT 😉 Ja for ett jævla supperåd!!!

   vel det er ingen forskjell å dekke udokumentert LP-kurs kontra udokumentert KDM/LHK-behandling i prinsippet….

   ..og LHK driver nu trossalt på hjemmebane…. og har leger som vet ka de snakker om……

   så hvor e etikken, etikette, likhet for brudd på loven, etc

   Forkastelig…………….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.