Kan vi stole på Tora Aasland når det gjelder forskning og vitenskap?

Ja , kan man skjønne, hvorfor det ble nødvendig å reagere med undring over innlegget i Tidsskriftets blogg 4 november 2011. Tora Aasland, Forsknings- og høyere utdanningsminister, med innlegget «Kan politikerne stole på vitenskap?»

Blogginnlegget kan du også lese her

Litt av ett eksempel Tora serverer:

«Mitt poeng med overskriften ”Kan politikerne stole på vitenskap?”, er at politikk ikke kan basere seg på enkeltstående forskningsresultater. Forskning rundt opphavet til sykdommen kronisk utmattelsesyndrom kan fungere som et eksempel.

I 2009 publiserte forskergruppen til Judy Mikovits en artikkel i tidsskriftet Science, der man gjennom flere eksperimenter kunne påvise at sykdommen skyldtes en virusinfeksjon. Historien fikk stor oppmerksomhet i media verden rundt. Det kom raskt krav om at resultatet burde få politiske konsekvenser for hvordan samfunnet tilpasser seg sykdommen. Politikerne holdt seg i ro mens forskerne startet arbeidet med finne ut om hypotesen holder mål. Det vet vi nå at den foreløpig ikke gjør. Ingen har klart å finne det samme viruset i tilknytning til pasienter med utmattelsessyndromet. I juli i år ble deler av Mikovits’ originalartikkel trukket tilbake. Ikke på grunn av juks, men på grunn av feil i forsøkene.»

***

Om Tora skulle ha valgt forskning omkring kronisk utmattelsessyndrom er det verdt å vite at det finnes 4000 til 5000 andre som kunne vært brukt som eksempel.

Det hadde kanskje også vært på sin plass å hente frem forskningsstudien som viser akkurat de samme retrovirusene florerer i laboratorier der det produseres vaksiner og at forfattere av studien oppfordrer til varsomhet.

Vi vet at gammaretrovirus finnes og Tora kunne vel kanskje brukt litt mer tid på å finne ut om at der er problemer med testing, kanskje fordi testingen ikke har kommet langt nok i sin teknologiske utvikling.

Vel og jeg tror jeg også foretrekker at det som serveres fra en forskningsminister i det minste kommer med korrekt informasjon:

(…) forskergruppen til Judy Mikovits en artikkel i tidsskriftet Science, der man gjennom flere eksperimenter kunne påvise at sykdommen skyldtes en virusinfeksjon.

Tora? Studien du henviser til sier ikke, hevder ikke og defintivt påviser ikke at ME skyldes en XMRV-infeksjon. Det som ble påvist var at 67 % av ME-pasientene hadde XMRV mot ca 4 % av friske kontroller.

Siden det i ettertid har kommet frem at selve testene er kontaminerte og i høyrisiko for «falsk positiver», så får vi vel også håpe at den neste generasjonen av HGRV tester i det minste holder laboratoriepersonell trygg….

Hvorvidt HGRV er ett folkehelseproblem er fremdelses en gåte……

*****

– God natt Tora og sov godt 😉

*****

Reklamer

2 kommentarer om “Kan vi stole på Tora Aasland når det gjelder forskning og vitenskap?

  1. Takk for at du fikk satt ord på frustrasjonen over Tora Aasland’s totalt manglende gangsyn i hennes vurdering av forskning på/om/rundt me/cfs. På toppen av dette så har hun jo også klart å time dette inn på et tidspunkt hvor fokus burde være på positive funn og ikke bedrive heksejakt på gammelt nytt som om hun mener dette skulle være settingen for det som skjer pr idag også. Hun mangler helt klart gangsyn og empati etter mitt skjønn iallfall !

    1. ehhh… ja hadde da tenkt å gå i seng men så WTF 😯

      seriøst assa….

      …og resten av kommentaren sier du så bra 😉 i en tid – fokus – heksejakt – gammelt nytt – gått videre – flere hypoteser – 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s