Kavlifondet sikrer grunnforskning på ME-pasienter – jakten etter biomarkører

Forskningsmidler er helt essensielt for å få svar på underforliggende vitenskapelige spørsmål, altså hvilke underforliggende mekanismer i kroppen som er forstyrret og skaper en sykdom eller tilstand. Det at Kavlifondet går inn og sikrer at denne forskningen på ME-pasienter kan komme nærmere noen svar er en stor gave til ME-syke. Hvor stor denne pengestøtten fra Kavlifondet er fremdeles ukjent, men TV2 nyhetene med artikkelen «Vil finne verdens første ME-test» 20 oktober 2011 gir en viss pekepinn i både størrelsesorden og hvordan pengestøtten tenkes brukt.

Forskerne har inngått en kontrakt, eller en samarbeidavtale med Kavlifondet. Støtten skal gå til labforskning, ikke klininske studier.

Labforskning er veldig viktig for at vi skal kunne finne en biomarkør. På den måten kan vi muligens skille fra hverandre de pasientene som vil ha effekt av medisinen og de som ikke vil ha effekt av medisinen, sier professor Fluge til TV 2.

Hvis forskerne finner en såkalt biomarkør vil det kunne føre til at man kan ta en test som kan si om hvorvidt man har ME eller ikke.

Millionstøtte?

Støtten fra Kavlifondet gjør det mulig for legene å bruke mer tid på ME-forskningen.

– Støtten gjør at vi kan kjøpes fri fra det kliniske arbeidet og bruke mer tid på dette, sier Mella på telefon fra Oslo.

Nøyaktig hvor mye de har fått i støtte vil han derimot ikke kommentere.

– Det er moderat. Det er noe penger til drift og sannsynlig nok til en teknikerstilling. I tillegg kan vi nok kjøpe Fluge fri 50 prosent fra klinikken. Det betyr at vi kan leie inn ekstra arbeidskraft som kan erstatte ham i klinikken.

Hvis pengene dekker en teknikerstilling, driftsutgifter samt å kjøpe fri en ovelege fra klinikkarbeid dreier det seg mest sannsynlig om støtte i millionklassen.

Kavlifondet ble tipset om gjennombrudd

Mella er ikke i tvil om at støtten er svært viktig for den videre ME-forskningen.

– Det er veldig viktig. Det gjør arbeidssituasjonen forutsigbar for oss.

Ifølge Mella er det ikke mulig å søke Kavlifondet om penger på samme måte som med andre fond, men at de ble kontaktet av dem.

– De tok kontakt med oss. Noen hadde tipset dem om oss. De bevilger ikke penger på ordinært vis. De stiller krav til progresjon og i første omgang er dette en treårsavtale, sier Mella.

*****

Reklamer

2 kommentarer om “Kavlifondet sikrer grunnforskning på ME-pasienter – jakten etter biomarkører

  1. Tilbaketråkk: Kavlifondet vil hjelpe ME-pasienter

  2. Tilbaketråkk: Vit mer om Rituximab og ME: Patogenese og biomarkører ved kronisk utmattelsessyndrom – Årsrapport 2011 fra Helse Vest « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.