Hedres for livsviktig forskning

Professor Ola Didrik Saugstad hedres internasjonalt for å ha endret verdensstandarden for oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte. Dette er å lese i Dagens Medisin 21 oktober 2011. Ola Didrik Saugstad, professor og leder for Pediatrisk forskningsinstitutt ved Oslo universitetssykehus, hylles for sin forskning gjennom å bli tildelt den internasjonale prisen «The Landmark Award».

Prisen deles ut av American Academy of Pediatrics, som består av USAs ledende eksperter innen barnemedisin. Dette skriver Oslo universitetssykehus på sin nettside.

Oppdagelsen
Det er Saugstads forskning om oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte som nå besvares med «The Landmark Award». Denne gjeve utmerkelsen tildeles forskning som får stor betydning for nyfødtmedisinsk praksis.

For 35 år begynte Saugstad sin forskning som førte til at han oppdaget at cellene til nyfødte som blir født med oksygenmangel, blir skadet ved selv kortvarig bruk av 100 prosent oksygen. Ren oksygen er giftig for øyne, lever, lunger, hjerte og hjerne.

Les: Ny oksygenstandard skal sikre nyfødte.

Romluft i stedet for ren oksygen
Forskningsgruppen til Saugstad oppdaget etter hvert at barna kom seg raskere og færre døde ved å bruke romluft under gjenopplivning. Romluft vil si vanlig luft som består av 21 prosent oksygen.

Barna som ble gitt romluft, fikk raskere økning i hjertefrekvensen og tok sine første pust tidligere.

Dødeligheten hos nyfødte som må gjenopplives, reduseres betydelig hvis romluft brukes i stedet for ren oksygen (100 prosent oksygen).

Premature er utsatt for pustestans og infeksjoner (Bildet privat: mhj)

Ny verdensstandard
På grunn av denne forskningen ble verdensstandarden for oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte endret høsten 2010.

I løpet av de siste årene har mange forskningsgrupper i utlandet også sluttet seg til og bidratt til at den internasjonale standarden ble endret. I alt har 30 doktorgradsstipendiater vært med på forskningsarbeidet som Saugstad har ledet.

Les også: Kan halvere den globale spedbarnsdødeligheten

*****

Gratulerer Saugestad 😀

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s