Iversen om ME: Forskningsnytt om ME uke 37 nr. 3 10 oktober 2011

Joakim Øien Iversen (stud. Med) studerer medisin ved Universitetet i Oslo (siste semester). Har hatt noe turnustjeneste ved Lillestrøm Helseklinikk, men er nå selvstendig næringsdrivende. Iversen publiserer forskningsnytt om ME :)

Nettsted finner du her

Forskningsnytt om ME uke 37 nr 3:

1. Produktivitetskostnader på grunn av CFS/ME
Faktorer forbundet med stopp av arbeid hos CFS/ME-pasienter og innvirkningen av dette på produktivitet, ble undersøkt med utgangspunkt i pasientdata fra 5 NHS CFS/ME-spesialisttjenester. Dette var tilgjengelig for 2170 pasienter. 3 av 4 var kvinner. Av 10 var 4 i arbeid, mens 5 hadde sluttet (pga utmattelsesrelaterte plager) og 1 hadde ukjent arbeidsstatus. Høyere alder, mannlig kjønn, uførhet, utmattelse, smerte og varighet av sykdommen var forbundet med stopp av arbeid. Alder, kjønn og uførhet var uavhengige variabler. Produktivitetskostnadene pasientgruppen medfører for den britiske økonomien, før vurdering hos spesialist (median sykdomsvarighet 36 mnd), ble beregnet til 900 millioner kroner (£100 mill.).

2. Ikke noe XMRV hos CFS-pasienter fra Quebec
(CDC 1994-kriterier) En gruppe med CFS-pasienter fra Quebec ble undersøkt for om de hadde XMRV. Dette ble gjort på 4 måter: påvisning av virusarvestoff (72 pasienter) eller virusproteiner (50 pasienter) i immunceller fra blodet, antistoffer mot XMRV (62 pasienter) og påvisning av infeksiøs XMRV ved dyrkning (113 pasienter). Ingen tegn til XMRV ble funnet ved noen av metodene på noen av pasientene.

3. Kognitiv adferdsterapi kan også gjøres over telefon
(CDC 1994 og Oxford 1991-kriterier) En randomisert, kontrollert studie sammenlignet effekten av vanlig kognitiv adferdsterapi (KAT) (opptil 15 konsultasjoner på ca 1 time, hvorav de to første på 1,5 time) og KAT over telefon (13 telefonsamtaler på 30 min, etter én konsultasjon på 3 timer ansikt til ansikt) på 80 CFS-pasienter (18-65 år, sykdomsvarighet <10 år). Behandlingen tok blant annet sikte på å hjelpe pasientene til planlegging, håndtere sykdomsutfordringer (f.eks. søvnvansker) og uhensiktsmessige tanker og oppfatninger, adressere sosiale faktorer av betydning for vedlikeholdelse av plager og hindre overdrivelse av aktivitet ved gradvis aktivitetsøkning. Begge behandlingene ga en mild til moderat bedring av utmattelse, sosial tilpasning og fysisk funksjon og vedvarte i oppfølgingsperioden på 1 år. Det er en fordel å kunne bruke KAT over telefon fordi mange pasienter av ulike grunner ikke er istand til å møte opp til konsultasjoner. Det var stort frafall i studien hvilket kan trekke resultatene i tvil.

Les resten av forskningsnytt fra Iversen her

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s