Iversen om ME: Forskningsnytt om ME uke 37 nr. 2 10 oktober 2011

Joakim Øien Iversen (stud. Med) studerer medisin ved Universitetet i Oslo (siste semester). Har hatt noe turnustjeneste ved Lillestrøm Helseklinikk, men er nå selvstendig næringsdrivende. Iversen publiserer forskningsnytt om ME :)

Nettsted finner du her

Forskningsnytt om ME uke 37 nr 2:

1. Depresjon vanlig hos eldre med CFS
En analyse av «Canadian Community Health Survey – Mental Health and Wellbeing» viste at 1,3% av eldre (>65 år) hadde kronisk utmattelsessyndrom. Blant et utvalg av sykdommer var CFS den sykdommen som ga høyest risiko for depresjon, med 6-7 ganger større sannsynlighet for å få det enn å ikke få det.

2. Fravær av XMRV hos CFS-pasienter
Forekomst av XMRV ble undersøkt hos 200 friske og 100 CFS-pasienter (CDC 1994). Prøver fra studien som først rapporterte funn av XMRV hos CFS-pasienter var inkludert. Det ble ikke funnet XMRV eller relaterte MLV, hverken som virale sekvenser eller infeksiøse virus, og heller ikke antistoffer mot disse virusene – selv ikke i prøvene fra den originale studien. Dette er den første studien som har gjort en full repetisjon av alle metodene i den originale WPI-studien. De avvikende funnene kunne tildels forklares ved påvist forurensning av reaksjonsmiddelet som ble brukt i tidligere studier.

3. Oppfatninger om fjernhealing mot CFS
17 pasienter med CFS og MCS* ble intervjuet etter å ha deltatt i en studie på fjernhealing. Det var bare mulig å få intervjuet personer som hadde blitt bedre i løpet av perioden. Svarene ga uttrykk for spenninger mellom konvensjonell medisin og healing. Det som gikk igjen var (1) språkmønstre for å legitimere bruken av fjernhealing (henvisning til harde fakta, f.eks. laboratorieprøver, og autoriteter, eller fortvilelse over situasjonen), (2) reaksjonene på fjernhealing i deres sosiale miljø (positive og negative), (3) forsøk på å integrere fjernhealing i deres eget livssyn og (4) rekonstruksjon av effekter ved tilbakeblikk.

4. Dårligere tankevirksomhet stående ved CFS-POTS
CFS-pasienter (CDC 1994) kan også være plaget av POTS*. Dette gjør at man i stående stilling kan føle seg kvalm og sliten, samt får hodepine, høy puls og synsforstyrrelser. 20 friske og 16 med både CFS og POTS ble testet på arbeidsminne, konsentrasjon, oppmerksomhet og informasjonsbehandling i ulike stillinger. Ved endring fra horisontalt leie ble det vist at de med CFS-POTS gjorde det dårligere på testene desto mer vertikalt de ble plassert. Forskjellene skyldtes ikke endringer i blodgjennomstrømningen i hjernen eller endringer i blodtrykk. Friske presterte likt uansett stilling. Dette tyder på at det ikke er noen forskjell i intelligens, men at de med CFS-POTS yter tankemessig dårligere i stående stilling på grunn av tilstanden.

Les resten av forskningsnytt fra Iversen her

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s