Iversen om ME: Forskningsnytt om ME uke 37

Joakim Øien Iversen (stud. Med) studerer medisin ved Universitetet i Oslo (siste semester). Har hatt noe turnustjeneste ved Lillestrøm Helseklinikk, men er nå selvstendig næringsdrivende. Iversen publiserer forskningsnytt om ME :)

Nettsted finner du her

Forskningsnytt om ME uke 37:

1. Overlapp mellom CFS og POTS*
47 pasienter med POTS, hvorav 30 (nesten 2/3) også hadde CFS (CFS-POTS) (CDC 1994), ble sammenlignet. Mer enn 9 av 10 av alle hadde uttalt utmattelse. CFS-symptomer var vanligere blant dem med CFS, men mønsteret av symptomer var likt i begge gruppene. Funksjonsnivået var lavt i begge gruppene selv om de med CFS var mer utmattet. De med CFS fikk høyere puls ved endring av stilling, større lavfrekvens-variasjon i blodtrykk, raskere gjenoppretting av blodtrykk fra tidlig til sen fase etter Valsalva-manøver og høyere aktivitet av hormonet renin i liggende og stående stilling. Utmattelse og CFS-definerende symptomer er altså vanlig blant POTS-pasienter og mesteparten av dem oppfyller kriteriene for CFS. Pasienter med CFS-POTS har tydeligere tegn på sympatisk aktivering (fight-or-flight-respons), men er innenfor spektrumet av POTS.

2. Parasitten giardia øker risikoen for kronisk tretthet
Personer som ble smittet av giardia under utbruddet i Bergen i 2008 ble undersøkt for mulig økt risiko for å få inflammatorisk tarmsykdom og kronisk tretthet i etterkant. Tre år etter å ha blitt smittet med giardia, var risikoen for å få inflammatorisk tarmsykdom nesten 3,5 ganger så stor og risikoen for kronisk tretthet 4 ganger så stor. Bare 3 av 10 i kontrollgruppen svarte på spørsmålene mens opp imot 7 av 10 av de som ble smittet av giardia svarte. Resultatene kan ha blitt påvirket av at få i kontrollgruppen svarte, fordi de som svarte kanskje ikke er representative for befolkningen. Imidlertid har annen forskning vist sammenlignbare funn. Resultatene kan også ha blitt påvirket av at pasientene hadde blitt plukket ut av helsepersonell og ikke tilfeldig.

3. Genvariasjon og annerledes genuttrykk ved CFS
Forskjeller i genuttrykk og genvariasjon ble undersøkt hos 40 med CFS (CDC 1994) og 40 friske. 165 gener hadde forskjellig uttrykk hos CFS-pasientene og 65 genvariasjoner hadde sammenheng med CFS. 2 gener hadde både forskjellig uttrykk og variasjon. Disse heter GRIK2 og NPAS2. NPAS2 er involvert i døgnrytme-reguleringen. GRIK2 er involvert i signaloverføring mellom nerve-celler i hjernen med signalstoffet glutamat. Studien er ifølge forfatterne den første som viser bevis for at gener involvert i signaloverføring med glutamat og døgnrytmeregulering spiller en rolle i utviklingen av CFS. Imidlertid må det forskes mer på hvilken påvirkning variasjon av disse genene har i utviklingen av CFS.

Les resten av forskningsnytt fra Iversen her

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s