Kavlifondet har valgt å støtte Fluge og Mellas forskningsprosjekt med Rituximab behandling av ME

Kavlifondet har valgt å støtte et forskningsprosjekt ved Kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, som arbeider for å kartlegge årsaksforhold og muligheter for behandling av ME (Myalgisk Encephalomyelopati). Dette bringer håp for tusenvis av pasienter og deres pårørende.

Omstridt sykdom
Kronisk utmattelsessyndrom er blant de sykdommene som er mye omtalt og diskutert i norsk presse. ME  rammer omtrent 0.2 % av befolkningen.  Pasienter med ME opplever ofte betydelig energisvikt og utmattelse. Mange har også smerter og forstyrrelse av kognitive funksjoner som konsentrasjonsevne og hukommelse. Det er også vanlig med varig redusert funksjonsevne og invaliditet. Dessverre er det også mange syke som opplever lite forståelse fra omgivelser og helsevesenet. Dette kan skyldes at sykdommens årsaksforhold fortsatt er ukjent, og at det i dag ikke finnes dokumentert standardbehandling av ME.

Kreftkur til ME-pasienter

Ved Kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus har man funnet overaskende resultater under behandling av kreftpasienter. De rapporterer nemlig om bedring av ME-symptomer hos pasienter som tilfeldigvis hadde både ME og lymfekreft. Disse pasientene har nemlig fått behandling som påvirker immunapparatet. Det er gjennomført en klinisk studie med 30 pasienter, der halvparten fikk en medisin (Rituximab) som reduserer antallet B-lymfocytter (en type hvite blodceller) og der halvparten fikk saltvann (placebo). Verken pasientene eller legene visste hvilken behandling som var gitt. Resultatene som har blitt publisert i tidsskiftet PLoS One, viser at 67 %  av pasientene som fikk aktiv medisin fikk en klar bedring, mot 13% i kontrollgruppen (de som fikk saltvann).

Veien videre
Forskningen fremover har til hensikt å avdekke årsaksforholdene ved ME samt videreutvikle konsept for behandling av denne sykdommen, noe som på sikt kan hjelpe pasienter over hele verden, som i dag ikke har tilbud om konkret behandling.

Hypotesen er at ME kan være en autoimmun sykdom, altså sykdom hvor kroppen blir angrepet av eget immunapparat (ofte etter infeksjoner). Det pågår nye kliniske studier som undersøker hvordan medisinen Rituximab bør gis for å oppnå best mulig resultat, under såkalt vedlikeholdsbehandling med repeterte behandlinger. Det skal også forskes på om behandlingen kan hjelpe de aller sykeste ME pasientene.

Kavlifondet sitt engasjement sikrer dette prosjektets videre fremdrift og gir håp for mange pasienter og pårørende.

Hele denne artikkelen kan du lese her

 *****

Reklamer

6 kommentarer om “Kavlifondet har valgt å støtte Fluge og Mellas forskningsprosjekt med Rituximab behandling av ME

  1. Tilbaketråkk: » Rituximab og Kavlifondet

  2. Tilbaketråkk: Rituximab og Kavlifondet – se resultat! « ~ME Nytt~

  3. Elvira

    Hei.Tok meg den frihet å dele denne på facebook.Håper det var ok.Veldig gledelige nyheter som må deles tenkte jeg:-)

  4. Tilbaketråkk: Kavlifondet sikrer grunnforskning på ME-pasienter – jakten etter biomarkører « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

  5. Tilbaketråkk: Vit mer om Rituximab og ME: Patogenese og biomarkører ved kronisk utmattelsessyndrom – Årsrapport 2011 fra Helse Vest « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.