Dagens Medisin 21 september 2011: Fant nye ledetråder ved gallegangsbetennelse

Forstyrrelser i immunsystemet og gallesyrereguleringen bidrar til galleveisbetennelse. Primær skleroserende cholangitt (PSC) er en kronisk betennelsestilstand i gallegangene som fører til leversvikt og er den vanligste årsaken til levertransplantasjon i Norge.

Dette er blant funnene i doktorgradsarbeidet til cand.med. Johannes E. Roksund Hov, som disputerte i Oslo i går, 20 .september.

Han studerte hvordan gener i immunsystemet og galleomsetningen kan bidra til alvorlig gallegangssykdom.

Ny behandling neste
Ifølge Hov taler avhandlingen for at forstyrrelser i immunsystemet og gallesyrereguleringen bidrar til primær skleroserende cholangitt (PSC). Han mener at arbeidet gir flere ledetråder for videre studier.

– Økt forståelse av sykdomsmekanismene er i neste omgang avgjørende for å kunne utvikle ny behandling, sier han i en kommentar.

Gjennom arbeidet med avhandlingen undersøkte Hov i detalj deler av arvematerialet, hvor tidligere studier har vist at det finnes varianter som disponerer for PSC.

Reseptor mulig bidragsyter
I en studie av et genområde på kromosom 2 peker Hov og hans forskerkolleger på genet for gallesyrereseptoren TGR5 som en mulig bidragsyter til PSC.

– TGR5 påvirker gallens sammensetning og aktiviteten i visse betennelsesceller. Vi identifiserte en rekke nye varianter av TGR5-genet. Det viste seg å endre TGR5 sin struktur eller funksjon, påpeker han.

Forskerne studerte også HLA-området på kromosom 6. De peker på to andre mekanismer som kan bidra til PSC. I én studie fant man at genvarianter som bidrar til økt aktivitet i en type hvite blodceller (NK-celler) hadde høyere forekomst ved PSC.

– Dette tyder på at de kan være involvert i sykdomsprosessen, sier Hov.

Disponert for immunresponser
I en annen studie fant forskerne at HLA-DR-molekylet har spesielle kjennetegn ved PSC, noe som kan bidra til at pasientene er disponert for immunresponser mot bestemte proteiner.

– Slike immunresponser er sentrale i såkalte autoimmune sykdommer. Det kan tenkes å forklare hvorfor PSC rammer akkurat galleveiene, fremholder Hov i anledning disputasen.

Denne artikkelen fra Dagens medisin kan du finne her

***

– Visse HLA-gener er assosiert med primær skleroserende kolangitt. Vi studerte markører i HLA-klasse 1-området, og fant at kombinasjonen HLA-DR6 og markøren D6S265*122 gir fire ganger økt risiko for å få primær skleroserende kolangitt i forhold til DR6 alene. Et gen nær markøren kan være av betydning, sier Wiencke.

MMP1 og MMP3 er involvert i betennelsesreaksjoner, fibrose og kreft og er derfor interessante kandidatgener. Wiencke har studert ulike varianter av disse genene i pasienter med primær skleroserende kolangitt eller ulcerøs kolitt samt friske kontrollpersoner.

– Vi fant at spesifikke varianter av MMP1 og MMP3 var hyppigere hos undergrupper av PSC-pasienter med ulcerøs kolitt og galleveiskreft. Vi håper våre funn kan bidra til bedre forståelse for hvorfor primær skleroserende kolangitt utvikles, sier hun.

Kilde: Genetiske faktorer ved galleveissykdom Tidsskriftet.no (2007)

***

Endringer i galleveier er ganske vanlig i AIDS og veldig lik de i PSC, men i AIDS endringene i galleveier er sannsynligvis på grunn av infeksjon med mycoplasma, cytomegalovirus, eller andre patogener. (kom: Galleproblemer er også noe som forekommer ved ME og andre neuroimmune tilstander)

***

 *****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s