Naturviter og helse: Kunnskapsløst av helsemyndighetene

Medlemsnummeret av NATURVITEREN nr. 3/2011 har satt Helse på dagsorden med flere gode artikler. Noe jeg ønsker å dele med dere. Dette innlegget er en artikkel (av Eva Alnes Holte) som handler om helsemyndighetenes kostholdsråd og endring av kosthold ved kronisk sykdom. Lege, akupunktør og stoffskifteforsker Bjørn Johan Øverbye retter sterk kritikk mot både helsemyndigheter og legestand.

Lege, akupunktør og stoffskifteforsker Bjørn Johan Øverbye (63) mottok i 2008 Brobyggerprisen for sine forsøk på å forene skolemedisin med alternativ medisin. Han legger ikke skjul på at han er skuffet over myndighetenes kostholdsråd som han mener er basert på en «industriell tankemåte”.

– Mat og helse er biologi; ikke konsensus bygget på politiske føringer, sier han og mener det er et sprik mellom biologiske fakta, biologisk kunnskap og politiske mål.

Staten, som skal forsvare industrielt jordbruk, vil ikke høre om forfall i landbruket om fører til tap av mikronæring og forurensinger. Helsemyndighetene går ned i skyttergravene og gir sine anbefalinger basert på det som er tilgjengelig av råvarer og en økende mengde bearbeidet «mat».

Rådene blir derfor for informasjonsfattige, man utelater fakta om råvarenes næringsverdi. Dette hadde vært helt i orden dersom råvarene var gode, fremholder han.

– I dag ønsker man ikke å snakke om at råvarene våre ikke er næringsrike nok. Kosttilskudd blir betraktet som naturmedisin, på siden av skolemedisinen.

Bjørn Johan Øverbye beskriver seg selv som en «målemann»: – En målemann gjør målinger, leser andres målinger og trekker de konklusjoner det er mulig å trekke fra dette og fra praktiske erfaringer. Jeg bygger mine utsagn på hva jeg måler hos mine pasienter.

Mange av dem har kroniske sykdommer som norsk helsevesen ikke har klart å bøte på med sin rådende filosofi «piller for diagnoser». Et titalls tusen måledata forteller meg at de fleste sykeligheter synes å bunne i mangel på livsviktige mineraler og vitaminer, fettstoffer og enzymer i matfatet samt altfor store doser av miljøgifter, E-stoffer og “tillatte gifter» fra landbrukets «krig mot naturen». Folk flest er med andre ord feilernært, underernært på mikronæring og forgiftet. Også andre «måleforskere» har observert det samme, hevder han.

– Naturen er ikke moteriktig. Naturen har sine egne lover som vi må adlyde for å ha det bra, påpeker legen og advarer mot at det han beskriver som dagens helseforfall skal oppfattes som det normale. – Ett eksempel er prediabetes. Denne tilstanden fanges ikke opp fordi gårsdagens “syk” defineres som «dagens normal». Mange leger er uvitende om sammenhengen mellom helseforfall og nedgang i mikroernæring. De glemmer for eksempel at insulineffekten avhenger av mikronæringer som vitamin B6, krom, magnesium, kalk med mer. Med de rette målemetodene ser man det!

– Statens rådgivere har merkelig nok dyp angst for dyrefett. Vi nordboere trenger dyrefett. Kolesterol er livsviktige råvarer for alle sterolhormonene og for å reparere cellevegger. Ved å senke inntak av kolesterol påføres befolkningen helsesvikt.

Vårt intervjuobjekt mener at det er farlig å erstatte kolesterolet med varmebehandlet planteoljer som er rike på transfett, enten fra produsentene eller ved å omgjøre ekte kaldpressede planteoljer til transfett når de brukes til steking. Hvorfor reklamere for margarin som er varmebehandlet plantefett når ekte smør er sunnere og ufarlig?

Øverbys møte med «helsekostbevegelsen» skjedde via egen sykdom. Da han var 18 år gammel ble det oppdaget at han hadde Scheuermanns betennelse i ryggsøylen.

Han ble kjent med Elsa Jacobsen som grunnla Norsk Pasientforening for helhetsterapi. Hun anbefalte ham å endre kosten og begynne å trene.

– Jeg ble helt frisk uten legemidler. Å være «naturlege» den gang var ensbetydende med å kunne ernæring.

– Dagens naturleger er en mer uensartet gruppe, synes han. – Jeg har holdt foredrag for dem i mange år. Mange ønsker å bli som legene og vil ikke høre om næring, mineraler og vitaminer. Men det er nok lettere å overbevise en naturlege enn en lege.

Legene har gjennom syv års utdanning lært at mikronæringsstoffer som tilskudd når matvarene er næringsfattige er å betrakte som ‘naturmedisin’

– og det ønsker man jo ikke å bli assosiert med.

Naturleger har tross alt fortsatt mer sympati for naturen; deres uvitenhet bunner i fravær av kunnskap; legenes i en motvilje mot å lære om naturen, sier Bjørn Johan Øverbye beklagende.

Hva synes du om kritikken fra Bjørn Johan Øverbye?

– Den kritikken har vi hørt mange ganger opp igjennom årene. Jeg synes den er gammeldags!

***

***

Hele artikkelen kan du lese her: Kunnskapsløst av helsemyndighetene_Naturviter nr 3 2011

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s