Naturviter og helse: Fokus på samhandlingsreformen og folkehelsa

Medlemsnummeret av NATURVITEREN nr. 3/2011 har satt Helse på dagsorden med flere gode artikler. Noe jeg ønsker å dele med dere. Denne artikkelen har naturvitere sett på samhandlingsreformen og hva innebærer den egentlig?

Her er noen utdrag fra artikkelen:

“Ett helsepolitisk mål er å utjevne disse forskjellene. Alle i Norge skal ha like gode muligheter til god helse. Erkjennelsen av at omgivelsene der vi bor, kontakt med naturen, boforhold, arbeidsforhold og sosiale nettverk også betyr mye for å forebygge sykdom, har ført til at alle sektorer i de enkelte kommunene skal legge forholdene til rette for en friskere befolkning. Dette samarbeidet har fått navnet Samhandlingsreformen. På de neste sidene (se pdf fil) kan du lese mer om dette og om andre helsespørsmål som opptar naturvitere.”

Dette helsepolitiske målet ligger bak arbeidet med samhandlingsreformen som nå er vedtatt i Stortinget.

Samhandlingsreformen innebærer et tydeligere og sterkere ansvar for kommunene når det gjelder helse. Alle andre sektorer i kommunene skal også involveres i arbeidet for en bedre folkehelse. Dette ut fra tanken om at bomiljø, arbeidsliv, nærmiljø og lokalsamfunn har betydning for hvor friske folk holder seg.

Alle strategier og handlingsplaner skal knyttes sammen til en tverrdepartemental folkehelsestrategi som bebudes ferdig i løpet av 2012.

– Kommune-Norge skal bli sterkere involvert i bruken av Folkehelsestatistikken, sier seniorrådgiver Øyvind Hesselberg i Folkehelseinstituttet.

– Statistikken vil være med på å øke forståelsen av hva som skjer på helsefronten i de ulike kommunene.

 ***

Lille speil på veggen der, hvem er friskest i landet her? Vi har sjekket Folkehelserapporten 2010 som viser hva som feiler folk på ulike steder i Norge. (skrevet av Eva Alnes Holte)

Hva bruker dere funnene i statistikken til?

– statistikken har blant annet ført til ar der er blitt gjort en de1 for å redusere røyking. Industrien har, som følge av tallene på dødelighet i forhold til hjerte- og karsykdommer, også redusert bruken av transfett. Herdet fett i maten, i pommes frittes og i smør er fjernet.

Opplyser Øyvind Hesselberg i Folkehelseinstituttet.

 ***

“Landbruket har mange muligheter, men omsorgstjenesten i kommunene har ikke helt oppdaget dette og ser ikke helt mulighetene”, sier Ragnhild Saakvitne forsiktig.

***

Hele artikkelen kan du lese her: Naturvitere om helse og samhandlingsreformen

(Merk: fila er litt tung og stor, så anbefaler ikke å åpne denne via mobil)

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s