Naturviter og helse: En naturviters skråblikk på folkehelsa

Medlemsnummeret av NATURVITEREN nr. 3/2011 har satt Helse på dagsorden med flere gode artikler. Noe jeg ønsker å dele med dere. Denne noe “vittige” bloggposten er en kronikk av Kristian Fjellanger, som har noen tanker om synet på våres egen kropp og folkehelsa.

Dette er i bunn og grunn eit skråblikk som er lite relevant for deg som les dette.

Sidan du les bladet «Naturviteren» er du truleg då naturvitar (eller så låg dette bladet på do hjå nokon du kjenner). Og i følgje vedtektene til Naturviterne, så skal ein ha høgare utdanning for å bli medlem i denne naturklubben. Og sidan du har høgare utdanning, så har du og høgare kulturell kapital, er meir oppteken av kropp og helse – og har truleg ei naturleg grei inntekt som gjer at du kan kjøpe den sunne maten du til ei kvart tid har lyst på eller som du et for å følgje ymse kosthaldsråd – og fordi det er ganske moderne å være sunn.

Så fedmeutfordringa er ikkje så veldig relevant for deg. Fordi du truleg har normalvekt og er ganske sunn. Sånn statistisk sett.

Statistikken vil nok og vise at du i løpet av livet har skamma deg over kroppen din. Og følt at du ikkje var god nok. Skamma over eigen kropp begynner allereie når ein er i barnehagen. Forsking syner at dei borna som har nokre kilo for mykje har færre vennar enn normalvektige born. Dette både fordi dei allereie i så tidlig alder kjenner seg mindre verdt enn dei andre, og at normalvektige born (nok ein gong jamfør forsking) helst ikkje vil ha overvektige venar.

Derifrå går det åt skogen. (Eg tenker det var eit utrykk som får ein naturvitar til å humre.) 32 prosent av normalvektige i dette landet meiner at dei bør slanke seg. 49,7 prosent av 15 år gamle jenter meiner at dei er for tjukke. Folk skammar seg i stor stil over eigen kropp, og brukar milliardar på slankeprodukt, treningsstudio og andre remedium.

Vår frykt for å ikkje være god nok, saman med ønsket vårt om å være perfekt – styrar mykje av tankane me har om oss sjølve.

Og det at meir eller mindre heile befolkninga går rundt å skammar seg over kroppen sin, er nok meir alvorleg for folkehelsa, enn at me har nokre kilo for mykje. Så det er heller ideala me som vaksne og elles rasjonelle menneskjer må endre. Og begynn med deg sjølv.

Det er heilt naturleg å ha nokre kilo ekstra. Naturleg og for ein naturvitar.

Kristian Fjellanger, forfattar og Noregs tynnaste tjukkas.

***

***

Denne kan du også lese i pdf her: En Naturviters skråblikk_Kristian Fjellanger om Helse

*****

Reklamer

4 kommentarer om “Naturviter og helse: En naturviters skråblikk på folkehelsa

  1. Hei Cath 😉

   ja det han sier er jo ikke akkurat usant. Måtte bare flire litt han fikk jo sagt det på en rett frem måte – en bra kronikk det der 😉

   😉

 1. OIOI- dette var meget bra! Jeg har studert folkehelse og skal nå arbeide med folkehelsesatsningen i finnmark fylkes – som folkehelserådgiver. Livsstil, og overvekt vil bli meget sentralt i dette arbeidet og forebyggende tiltak i forhold til dette. Man skal være svært reflekter i forkant av, og etisk i utførelse av diverse relevante tiltak. Å gi mennesker muligheter til å leve et sunt liv er vel det jeg har landet på som en god måte å gå fre på. Gjør det lett for folk å velge rett, men heng ikke ut dem som ønsker å leve livet annerledes enn det som anbefalingene tilsier.. Vi har alle rett på vår egen mal, på vår egen frihet, og vår egen løsning for hva som er et godt liv for oss. Jeg tror du og jeg har mye til felles! Følg gjerne min blogg om folkehelse med et kritisk blikk:) http://folkehelsearbeid.wordpress.com/ Vi sees!! 🙂

  1. Heia Linn og velkommen til bloggs 😀

   Ja regner med at du skal jobbe i vadsø da ut i fra profilen din på bloggen 😉

   ja det kommer noen flere artikler om helse og samhandlingsreformen blant annet.

   Helse og mat er jo noe vi alle er opptatt av, men vi er nok kanskje untaket når det gjelder kosthold fordi vi ikke tåler engang den sunneste maten. Så du kan gjerne si at vi har ett særs høyt fokus på kosthold. Noe du kanskje finner ut av om du leser mer på bloggen… kort sagt kosthold og kostholdsendring er behandlingstiltak, noe som er strengt tatt nødvendig og som flere av bloggerene om kroniske tilstander som ME prøver å formidle – som sagt ikke uten grunn!

   ja det her tar vi nu gjerne noen diskusjoner på 🙂 E du søring forresten?

   ja må jo bare skyte inn en kommentar her – fordi de fleste vet ka rett og sunn mat e, men å gjennomføre måtehold e værre 🙄

   Jepp! Prates på 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s