Iversen om ME: Forskningsnytt om ME uke 35 og 36

Joakim Øien Iversen (stud. Med) studerer medisin ved Universitetet i Oslo (siste semester). Har hatt noe turnustjeneste ved Lillestrøm Helseklinikk, men er nå selvstendig næringsdrivende. Iversen publiserer forskningsnytt om ME 🙂

Nettsted finner du her

Forskningsnytt om ME uke 35:

1. Vanlig utstyr til utvinning av DNA kan være forurenset av DNA fra mus
Det er mye kommersielt tilgjengelig testutstyr som avhenger av binding av DNA til kolonner for å utvinne og rense DNA fra vev eller dyrkede celler. En forskergruppe som satte 2 laboranter til å jobbe i hvert sitt laboratorium med 3 forskjellige testutstyr (fra Qiagen) viste at testutstyret (mulig ekstraksjonskolonnene) kan være forurenset av DNA av forskjellig opphav. Det inkluderer DNA fra mus. For en av utstyrspakkene ble forurensning påvist i 11 av 68 tilfeller (16%). Tidligere studier har vist at PCR-enzymer og buffere kan være forurenset med DNA fra mus. Dette viser at det er mulig at funn av XMRV ved PCR kan skyldes forurensning.

2. Familier med CFS-barn opplever inntektstap og økte utgifter og svekket mental helse hos mor
40 mødre av barn med CFS/ME fra en regional spesialisttjeneste på CFS/ME i England deltok i spørreundersøkelser for å kartlegge psykologisk velvære, inntektstap og økte utgifter. Gjennomsnittlig inntektstap og tilleggsutgifter oversteg 10% av den gjennomsnittlige månedlige disponible inntekten og utgiftene til den generelle befolkningen. Dette tyder på at noen familier vil oppleve økonomisk nød som en konsekvens av å være forsørger for et barn med CFS. Dette kan gjøre det vanskeligere for foreldrene å ta godt vare på barna. Behandlere bør derfor hjelpe familiene å få de trygdeytelsene de har krav på og også ta hensyn til foreldrenes eventuelle behov for helsehjelp. De fleste mødrene opplevde redusert mental helse (nedstemthet, angst). Mødrene beskrev 5 områder som kunne bidra til å gi svekket mental helse: manglende forståelse fra andre, ekteskapelige spenninger, bekymring for deres barns lidelse, bekymring for effekten på søsken og opprørte følelser (frustrasjon, irritasjon, skyldfølelse) som ga opphav til fysiske symptomer. Det er tidligere vist større forstyrrelser i familier med barn med CFS enn f.eks. med barneleddgikt.

3. Kai Xin San kan lindre CFS hos mus
En tradisjonell kinesisk medisin, Kai Xin San (KXS) i doseringene 175, 350 og 700mg/kg, ble sammenlignet med modanafil og ingen behandling. 12 mus med kronisk utmattelsessyndrom (pga tvungen løping i 4 uker) i hver av 5 grupper ble studert og sammenlignet med friske. KXS tilpasset den uordnede immunresponsen (ved å gi høyere IL-2 og lavere IL-4) ved CFS, normaliserte formering av miltceller, ga noe økt utholdenhet og reduserte samtidig målte fysiologiske markører for utmattelse (laktat dehydrogenase, urea nitrogen og testosteron i serum, glykogen i lever og muskel, melkesyre i muskel).

Les mere her

***

Forskningsnytt om ME uke 36:

1. Forurensning påvist i reaksjonsmiddel for påvisning av virus som XMRV
I en studie ble det påvist falske positive resultater ved testing for MLV-relatert virus på grunn av forurensning av et kommersielt reaksjonsmiddel for slik påvisning (RT-PCR-reagens: Superscript III Platinum One-Step Quantitative RT-PCR System [Invitrogen]). Denne observasjonen kan forklare avvikende resultater ved påvisning av MLV-relaterte virus som XMRV.

2. Tenning kan representere en praktisk modell for å forstå årsaken til ME
Tenning (kindling) skjer når en gjentatte ganger blir for utsatt for en påvirkning som til å begynne med er under en terskel, men som etterhvert resulterer i økt følsomhet av nerver og spontan anfallsliknende aktivitet. Hos ME-pasienter kan langvarig gjentatt lavintensitets stimulering på grunn av en infeksjon forårsake tenning av HPA-(hypothalamus-hypofysen-binyrene)-aksen (stressaktivering). Det kan også skje ved stimulering av høy intensitet (f.eks. skade mot hjernen). Når tenningen har skjedd, kan den aktiverte tilstanden vedlikeholdes med lite eller ingen ytre påvirkning. Dette vil etterhvert kunne lede til kjertelutmattelse (og lavt kortisolnivå). Tenning kan også på ulike måter gi økt oksidativt stress, hvilket har blitt observert ved ME.

3. XMRV kan infisere celler på flere måter
Det er ennå ikke etablert om XMRV kan infisere mennesker. Viruset kan imidlertid dyrkes i laboratorium og infisere flere typer celler. Formering av XMRV og hvordan det infiserer celler ble undersøkt i en laboratoriestudie (utstyr fra Qiagen; se uke 35). Denne studien viste at XMRV kunne infisere og formere seg i flere typer av menneskelige kreftceller (GHOST, LNCaP, DU145, A549, CaSki). Det er sannsynlig at XMRV kan trenge inn i celler på flere måter enn det som har vært vist tidligere (via XPR1). Disse funnene kan dermed gi en forklaring på hvordan XMRV kan komme seg inn i blodcelledannende celler (som ikke uttrykker XPR1).

4. Langtidssykefravær ved CFS
Symptomer og adferd assosiert med langtidssykefravær (>3 mnd) ble kartlagt hos 257 pasienter med CFS (Oxford 1991-kriteriene) på en poliklinikk. Gjennomsnittsalderen var 38,4 år (18-61) og ca 2/3 var kvinner. Omtrent halvparten hadde universitetsutdannelse. I overkant av 2 av 5 rapporterte langtidssykefravær. Både de med langtidsfravær og øvrige hadde uttalte symptomer, men utmattelse og søvn var verre i førstnevnte gruppe. De var også i større grad preget av forlegenhet over plagene sine og unngåelsesadferd.

Les mere her

*****

Reklamer

3 kommentarer om “Iversen om ME: Forskningsnytt om ME uke 35 og 36

 1. Tilbaketråkk: Nettsted med publisering av nyheter om ME « ~ME Nytt~

  1. Heia Joakim og velkommen til bloggs 😀

   hehe ja å spre informasjon om ME og nærliggende neuroimmunologiske sykdomstilstander er vi flinke på.

   Så velbekomme og er det noe vi ikke er enige i så er det ett diskusjonstema om hvorfor så…. vel om en sitter på hele publikasjonen vel og merke!

   Lykke til Iversen så prates vi vel på 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s