Planter som fremtidig løsning på vaksineproduksjon

Det kan ikke lenger utelukkes at retrovirus som XMRV og andre trofiske stammer i dens familie kontaminerer vaksiner og kan medføre smitteoverføring. FDA kan på sine sider 24 juli 2011 fortelle at det vil bli igangsatt et prosjekt for å sørge for at cellelinjer som benyttes for produksjon av vaksiner vil bli undersøkt for å se at de er trygge og ikke er en trussel som spredning av latente patogener og retrovirus.

Folk flest vet godt at planter er viktige kilder til mat og dyrefor, Men planter kan også nyttes som grønne fabrikker for å produsere vaksiner. Noen plantebaserte produkter har allerede i dag kommet så langt som til kliniske forsøk. Tradisjonelt blir vaksiner produsert ved storskaladyrkning av bakterier, gjær, eller i dyrkede dyre- eller cellelinjer. Slik produksjon er svært kostbar. Sammenlignet med dette vil en plantebasert vaksineproduksjon kunne redusere produksjonskostnadene 50-100 ganger. Vaksineprodukter som lages i planter blir derfor billigere og vil også kunne redusere risikoen for kontaminering med sykdomsfremkallende organismer.

Dette fordi planter ikke er vert for organismer som kan gi sykdom hos mennesker. I dag finnes det tre framgangsmåter for å lage transformerte planter: cellekjernetransformasjon, kloroplasttransformasjon og den virusvektorbaserte metoden.

 ***

Forskning.no hadde 20 februar 2010 en artikkel i samarbeid med Bioforsk på Ås om prosjektet med bruk av tobakksplanter som medium for vaksineproduksjon.

I denne artikkelen kan vi blant annet lese:

– Særlig egnet

Men vi kommer ikke til å spise tobakksplanter med det første. Stoffene som plantefabrikken produserer, hentes ut gjennom en renseprosess. Dette er mer eller mindre den samme prosessen som når vaksiner produseres på tradisjonelle måter.

– Tobakksplanten viser seg særlig egnet til vaksineproduksjon, forteller Clarke.

Tobakk dyrkes innendørs, bladene høstes før blomstring og avfall behandles ved autoklavering, en metode for fjerning av bakterier og virus ved koking under trykk.

Det er også et poeng at tobakksplanten verken benyttes til mat eller dyrefôr. Tobakk forbindes vanligvis med hjerte- og karsykdommer, kreft og andre helseproblemer. I fremtiden kan vaksineproduksjon imidlertid gi tobakksnæringen et nytt og mer positivt bein å stå på.

Kloroplasttransformasjon

En av de mest effektive metodene for å produsere vaksine i planter er ved såkalt kloroplasttransformasjon.

Kloroplaster er en type celleorganeller som finnes i alle grønne planteceller som utfører fotosyntese. I likhet med cellekjernen inneholder også kloroplastene DNA. Det er om lag 100 kloroplaster i hver celle og minst 100 DNA-kopier i hver kloroplast.

Dermed vil et fremmed gen som settes inn i kloroplastgenomet finnes i om lag 10 000 kopier i hver eneste plantecelle.

Når planten har flere gener som koder for de ønskede stoffene, blir den desto mer effektiv til å produsere dem. Det er fordi DNA ikke bare fungerer som en oppskrift, men også går inn som en ingrediens i plantens produksjonsapparat.

Mange DNA-kopier gjør altså kloroplasttransformasjon til en svært effektiv metode for produksjon av ønskede stoffer – enten det er proteiner til vaksiner eller stoffer som kan virke som medisiner.

Begrenser spredningsrisiko

Hos de fleste planter arves kloroplaster i sin helhet fra morssiden fordi de finnes i eggcellene, men ikke i pollen. Dette betyr at risikoen for genspredning til ville planter i naturen er svært liten.

Risikoen kan reduseres ytterligere ved å fjerne det grønne bladverket før blomstring.

Ved hjelp av kloroplasttransformasjon har man allerede klart å produsere en rekke biofarmasøytiske proteiner og vaksiner mot blant annet HIV.

Denguefeber – en virussykdom som overføres fra mygg

Bioforsk Plantehelse leder vaksineprosjektet PlantVaccine der norske, indiske og østerrikske forskere ser på muligheten av å benytte tobakksplanter som fabrikk for produksjon av denguefeber-vaksine.

 Jakten på en ny vaksine. Fra venstre Even Sannes Riiser, Sonja Klemsdal og Jihong Liu Clarke. (Foto: Erik Lysøe)

Dette er en virussykdom som overføres fra mygg og har vært på frammarsj i de senere år. Dengue utgjør en helserisiko for over 40 prosent av verdens befolkning, og Verdens Helseorganisasjon (WHO) regner med minst 50 millioner nye tilfeller og 25 000 dødsfall årlig.

– Det finnes fire typer av dengue virus, DEN1 til DEN4, forteller Clarke.

Disse har alle beslektede antigen. Et antigen er et stoff som fremkaller antistoffer når det for eksempel kommer inn i menneskekroppen. Dermed læres immunsystemet vårt opp, og vi blir vaksinert.

Fire gener

Clarke og kollegaene setter derfor inn fire gener i tobakksplantene som koder fire ulike antigener.

Per i dag foreligger det ingen lisensiert vaksine mot denguefeber, men testing pågår og i fremtiden håper forskerne å ha en vaksine klar som kan virke på alle de fire virustypene, nemlig en såkalt tetravalent vaksine.

Denguefeber-prosjektet ved Bioforsk Plantehelse finansieres blant annet av Norges Forskningsråd gjennom forskningsprogrammet GLOBVAC – Global Health and Vaccination Research.

Lenker: PlantVaccine , GLOBVAC

Les hele artikkelen her

***

Denne reportasjesaken er også å finne (s.75) i Bioforsk sin konferanse for 2010.

Ekstrakt (pdf)finner du her: Tobakksplanter og vaksineproduksjon_2010

***

Tidligere innlegg:

Vaksiner-Autisme-Neuroimmunologiske sykdommer-XMRV

When Science Journals are Scarier than Science Fiction

XMRV: Hva er ett retrovirus og hvorfor er de unike?

FDA i USA igangsetter prosjekt for å hindre patogenspredning via cellelinjer i vaksineproduksjon

***

Virginiatobakk – lyst og nytelse og nytte!

Aldri før har kanskje vaksinesaken vært mer aktuell – intet bedre er produksjon av sikre vaksiner – dette er viktig og nyttig forskning!

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s