Blogganbefaling: Satellitter, orkaner og Jordas vannsyklus

Dagens blogganbefaling må i dag gå til Terje Wahl med siste nytt om orkanen «Irene». Som Wahl sier i sin innledning av bloggposten «Satellitter, orkaner og Jordas vannsyklus»: Denne uken har inneholdt både en mislykket oppskytning av et Progress forsyningsfartøy til Den internasjonale romstasjonen, og nyheter om et sort hull som nylig har slurpet i seg en stjerne. Men det må nok bli mest fokus på jordobservasjon her på bloggen i dag. Det er jo ikke hver dag borgermesteren vurderer å evakuere New York City på basis av noe satellittene har sett der ute i havet …

Mens astronautene på Romstasjonen venter på en ny last med proviant, så kan de jo følge med på været nede på Jorda. Her er «Irene» sett fra Romstasjonen allerede 22 august. (NASA)

***

Goodnight Irene

Den tropiske orkanen Irene kommer til å gå på land i helgen. Her på Romsenteret sender vi selvsagt noen tanker til våre kolleger i NASA. Cape Kennedy ble heldigvis spart denne gangen, men NASAs ”lille” oppskytningsbase på Wallops Island i Virginia synes å ligge omtrent midt i sporet for Irene. Herfra skyter NASA opp sonderaketter for atmosfæreforskning, slik man i Norge gjør fra Andøya. I tillegg har firmaet Orbital Sciences store planer om å skyte sine Taurus-2 raketter opp til Romstasjonen fra Wallops, og er i gang med byggearbeider der i den anledning.

Nyeste prognose for «Irene» når denne bloggen skrives på fredagskvelden. (Accuweather.com)

***

.. og en lite sak til slutt her:

Hvor ble det av alt vannet i Stillehavet?

Mange har lagt merke til at høydemåler-satellittene har meldt om redusert globalt havnivå det siste året. Noen har brukt det som argument for at den globale oppvarmingen har snudd. Men det hele er nok noe mer komplisert enn som så. NASA JPL har nemlig gått på jakt etter hvor det har blitt av alt vannet som forsvant fra Stillehavet. Og med hjelp av tyngdefelt-satellittene GRACE har de funnet svaret: Den kraftige La Ninaen høsten/vinteren 2010/2011 har rett og slett flyttet på enorme mengder vann – vekk fra havet og inn på land! Store mengder vann har fordampet fra Stillehavet, og pøst ned over bl a Australia som regn. Og der var vannet fortsatt da JPLs analyse av GRACE-data ble avsluttet i mars 2011.

Les hele bloggposten til Wahl her

***

Denne gangen ser orkanen ut til å ramme mer nord enn Florida (som normalt har flere orkaner), men fremdelses østkysten. Det betyr at Irene vil sveipe over Washington DC, Norfolk, Baltimore og enda lengre nord –  New York.

De beste ønsker går denne helga til våre friends over there….

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.