Glutamin syntetase er genetisk bestemt i spesifikke celler i brystvev – betydning for brystkreft mm

Denne forskningsgruppen har tatt ett videre trinn og sett på hvilke næringssubstrat ulike kreftceller benytter seg av for å vokse. Glutamin, som er en av våre essensielle aminosyrer er oppdaget til å være drivstoff for enkelte brystkreftceller, hvor enkelte brystkreftceller har en avhengighet, mens andre ikke. Selve syntesen og metabolisering av hvordan avhengighet er i ulike celler er lite kjent, noe som også hindrer en individuell behandlingstilnærming. Denne forskningspublikasjonen fra 11 august 2011 er å finne på PloS ONE. Den er skrevet av Kung H-N et al. med tittel “Glutamine Synthetase is a Genetic Determinant of Cell Type–Specific Glutamine Independence in Breast Epithelia.” PLoS Genet 7(8).

Brystkreftstadier, les mer her

Kort sagt når det gjelder biokjemiske metaboliseringsveier og syntese av for eksempel aminosyrer er at de er genetisk styrt og avhengig av enzymene som “speeder” opp/katalysator de biokjemiske reaksjonene. Genene som styrer enzymutsondring/produksjon kan også være polymorfe, noe som kan gi individuelle forskjeller. Når genene som styrer blir påvirket av en faktor, enten at det utsondres for mye enzymer eller for lite vil vi også ha en dysregulert/dysfunsjonell metabolsk biokjemisk prosess. I dette tilfellet hvor det snakkes om kreftceller som forbruker visse substrater har det selvsagt betydning for hvor mye kroppen produserer av disse og hvordan andre omkringliggende celler påvirkes.

Her er ett annet eksempel fra publikasjonen:

Another aspect of dysregulated tumor metabolism is manifested as altered requirements for amino acids. For example, patients with acute lymphocytic leukemia (ALL) benefit from asparaginase treatment as the leukemic cells require large amounts of exogenous asparagine due to a deficiency in this metabolic pathway.

Ved å studere metabolisering av de ulike substratene cellene benytter og genene som styrer disse prosessene kan vi altså få mye nyttig informasjon i ulike kroniske sykdommer inkludert kreft og nye behandlingstilnærmelser ikke minst. Ett godt kjent eksempel er Føllings sykdom, hvor genet som utsondrer enzymet for videre syntese av aminosyren fenylalanin mangler. Ved høyt inntak av matvarer som inneholder fenylalanin kan medføre forgiftning. I denne sammenhengen er søtningsmiddelet aspartam ett absolutt null-inntak grunnet at det nedbrytes til fenylalanin. (og nok en gang i ME-pasienter er metaboliseringen av fenylalanin nedsatt, med fare for høye nivåer av fenylalanin).

Glutamin syntese er meget interessant fordi den henger sammen med glutamat. Vitenskapen avsløres stadig nye områder, og ja de ulike metaboliseringsveiene og genstudiene er meget spennende, som denne publikasjonen.

***

Ett sammendrag er som følger:

Although significant variations in the metabolic profiles exist among different cells, little is understood in terms of genetic regulations of such cell type–specific metabolic phenotypes and nutrient requirements. While many cancer cells depend on exogenous glutamine for survival to justify the therapeutic targeting of glutamine metabolism, the mechanisms of glutamine dependence and likely response and resistance of such glutamine-targeting strategies among cancers are largely unknown.

In this study, we have found a systematic variation in the glutamine dependence among breast tumor subtypes associated with mammary differentiation: basal- but not luminal-type breast cells are more glutamine-dependent and may be susceptible to glutamine-targeting therapeutics.

Glutamine independence of luminal-type cells is associated mechanistically with lineage-specific expression of glutamine synthetase (GS). Luminal cells can also rescue basal cells in co-culture without glutamine, indicating a potential for glutamine symbiosis within breast ducts. The luminal-specific expression of GS is directly induced by GATA3 and represses glutaminase expression. Such distinct glutamine dependency and metabolic symbiosis is coupled with the acquisition of the GS and glutamine independence during the mammary differentiation program. Understanding the genetic circuitry governing distinct metabolic patterns is relevant to many symbiotic relationships among different cells and organisms. In addition, the ability of GS to predict patterns of glutamine metabolism and dependency among tumors is also crucial in the rational design and application of glutamine and other metabolic pathway targeted therapies.

Les hele publikasjonen her

*****

2 kommentarer om “Glutamin syntetase er genetisk bestemt i spesifikke celler i brystvev – betydning for brystkreft mm

  1. Hmmm…interessant. Rent hypotetisk vil det si at kosttilskuddet L-glutamin, som er fordelaktig i sammenheng med behandling av lekk tarm (som igjen ofte er en underliggende årsak til andre alvorlige tilstander som bl.a. ME), kan ha negativ effekt i sammenheng med utvikling av (bryst)kreft.

    Det blir jo som pest eller kolera dette her…:-).

    Og nok et argument for at aspartam burde forbys som søtningsmiddel.

    1. Hei😉

      Tja nu skal ikke jeg ha skråsikre meninger om L-glutamin, fordi jeg må lese litt mer…

      Her er en meget interessant rapport om cøliaki på norsk😀 http://tidsskriftet.no/article/924350

      hmmm… glutamin til glutamat – det e pest. En del av prossesene som er beskrevet for cøliaki her skjer nok ganske så tilsvarende hos oss med intoleranse…

      Lekk tarm: en hypotese jeg er tilhenger av der er at det produsers zonulin, som er portåpner i tarmens perarmeabiltet-system – ved for mye av denne produksjonen og du har økt gjennomtrengning av stoffer i blodbanen eller gjennom tarmbarrieren og dette blir da lekk tarm. jepp sammens med at forsvarsbarrierene er/kan være svekket i tillegg.

      hmmm… tja glutamin ett tveaktig sverd kanskje. makrofager bruker også glutmin som næringskilde og de vil vi jo ha…. komplisert! forstadie til glutathion – desperat behov!

      Aspartam e uhendige greier ja… ja du så den artikkelen i Dagens medisin kanskje?:
      http://www.dagensmedisin.no/nyheter/2011/08/20/barn-drikker-mer-lettbrus/index.xml

      Barn drikker mer lettbrus….. «Dette er i samsvar med norske helsemyndigheters mål for denne perioden. Forskerne påpeker at dette er et viktig steg på veien mot et sunnere kosthold for barn og unge.»🙄
      😉 tja – vi bør kanskje sjekke noen ganger hva vi putter i oss eller hva som blir anbefalt som sunt. I ME-perspektiv får du ikke mere energi av at du stimulerer det sympatiske nervesystemet – for min del er den største jobben å unngå nettopp det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s