Pusteprøve ved bruk av sukkermolekyl 13 C xylose som nytt hjelpemiddel i diagnostiering av cøliaki

Dagens Medisin har 16 august 2011 en artikkel om “Pusteprøve kan avdekke cøliaki” som etter en doktorgradstudie av lege Kari Tveito ved klinisk medisin ved UiO, fremkommer det at pusteprøver kan være ett aktuelt alternativ til blodprøve og slimhinneprøve fra tynntarmen ved utredning av cøliaki. Pusteprøver er ansett som en ikke-invasiv metode i motsetning til gastroskopi. Kari Tveito forsvarer sin doktorgradsdisputas 26. august kl. 13.15 i Gamle festsal, Urbygningen, Karl Johans gate 47, Oslo.

I Dagens medisin kan vi lese følgende (Kom: linker i teksten er innlagt av mhj):

Egnet for barn og gravide
Tveito og hennes medarbeidere har vist at også enkle, ikke-invasive pusteprøver kan brukes som et diagnostisk hjelpemiddel for å vurdere om en person har cøliaki.

– Pusteprøver egner seg spesielt godt hos barn og gravide eller andre som av ulike grunner ikke kan utføre en invasiv tynntarmsundersøkelse som gastroskopi, fremholder doktoranden.

Sukkermolekyl i stedet for isotop
Avhandlingen viser at bruk av ikke-radioaktive, ufarlige isotoper som sukkermolekylet 13C-xylose er like egnet som den tidligere brukte radioaktive isotopen 14C-xylose.

– 13C-xylose pusteprøve er også bedre egnet enn de tradisjonelt brukte malabsorpsjonstestene med måling av xylose i en blodprøve eller i urin etter at man har drukket en sukkerblanding med xylose, utdyper Tveito.

Det ble også utviklet en helt ny pustetest, 13C-sorbitol pusteprøve, som kan utføres på en time og som kan fastslå om en pasient har lav, moderat eller høy risiko for cøliaki.

Hun understreker at det er nødvendig med mer forskning for å undersøke om disse pusteprøvene kan brukes til å følge opp pasienter som behandles for cøliaki med glutenfri diett.

Kan brukes også ved annen malabsorpsjon
Resultatene tyder på at pusteprøvene vil være godt egnet til å undersøke også pasienter som har malabsorpsjon av næringsstoffer i tynntarmen av andre grunner enn cøliaki.

***

Definisjoner:

14 C-xylose test

A test for general malabsorption Method 1.0 g–5-10 µCi of ‘hot’ xylose is administered per os; ↑ breath radioactivity at 30 min indicates overgrowth in the small intestine by gram-negative anaerobes.

The 14C-xylose breath test a highly specific and sensitive test of bacterial overgrowth in the small intestine. It depends on the ability of anaerobic bacteria to metabolise 14C-xylose with the production of 14CO2, that is absorbed from the intestine and excreted in the expired air.

Following an overnight fast, 1 g of unlabelled D-xylose is taken orally together with 2 mGy of 14C-xylose in 250 ml of water. The amount of 14CO2 in the expired air is measured.

The test is positive if the amount of 14CO2 collected within 30 minutes exceeds 0.00013% of the administered dose. In patients with delayed gastric emptying, a longer period of collection may be necessary.

Sorbitol (wiki)

***

Publikasjon av Tveito K et al. (2008). 13C-xylose and 14C-xylose breath tests for the diagnosis of coeliac disease. Konklusjon: 13C-xylose- and 14C-xylose breath tests discriminate between coeliac patients and healthy control subjects with high sensitivity and specificity. The stable isotope 13C-xylose breath test has comparable diagnostic accuracy to the radioactive isotope 14C-xylose breath test and should be the preferred alternative to traditional xylose absorption tests.

***

Kari Tveito disputas og sammendrag

Sammendrag

Pusteprøver for testing av cøliaki
Lege Kari Tveito har funnet ut at pusteprøver kan være til hjelp ved utredning av cøliaki. Cøliaki er en tarmsykdom som utvikler seg hos omtrent 1% av befolkningen i løpet av livet. Personer med cøliaki reagerer på gluten i hvete, bygg og rug, og må leve på et kosthold som er glutenfritt. Cøliaki diagnostiseres vanligvis ved hjelp av en blodprøve og ved at man tar en prøve fra slimhinnen i tynntarmen. I denne avhandlingen har Kari Tveito og hennes medarbeidere vist at også enkle, ikke-invasive pusteprøver kan brukes som et diagnostisk hjelpemiddel for å vurdere om en person har cøliaki. (…)

***

Kommentarer og refleksjoner:

Ja det mangler visst ikke på tester for å avsløre malabsorpsjon i tarmen, noe ME-pasienter, IBS, og andre med neuroimmune sykdommer har stiftet bekjentskap med. At lactose- og fruktosetester blir regelmessig utført i alle fall ved private klinikker som kjenner til fordøyelsesproblemer skjer jo.

Her snakkes det da om pustetester som sier noe om overvekst av anaerobe bakterier i tarmsystemet. Det ville da være merkelig interessant, for å ikke snakke om relevant, å få testet når individer kommer til lege med mage/tarm og fordøyelsesproblemer. Mister vekt på unormal måte….  ??

Vil en pustetest virkelig erstatte den utredningen for å 100% fastslå om du har cøliaki når den samme testen avslører malabsorpsjon som følge av andre årsaker?

At disse testene kan være fine å bruke i behandlingsøyemed synes bra.

Samtidig så stiller jeg med undrende til at en slik test kan bli brukt som hjelpemiddel for gruppen barn og gravide når en blodtest innsendt til transfusjonsmedisinsk for HLA-DQ testing for både alfa- og beta kjeden kan med stor spesifisitet fastslå om du har cøliaki. Hvor mange individer er det faktisk snakk om, og har du cøliaki, vel da har du også en autoimmun sykdom, som krever null-gluten.

“Det ble også utviklet en helt ny pustetest, 13C-sorbitol pusteprøve, som kan utføres på en time og som kan fastslå om en pasient har lav, moderat eller høy risiko for cøliaki.” Den står som ett ukjent spørsmål? Kan den egentlig det?

Her ble det en del spørsmål og iallefall ny viten om at testing for påvising av malabsorpsjon i tynntarmen eksiterer i helsevesenet…. ja som følge av bakteriell overvekst….

*****

– Vi stiller gjerne opp som “kontrollgruppe” i videre forskning!

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s