Dette mener Aavitsland og Folkehelseinstituttet – det er ikke Norges feil, men DIN og alle de andre uforsvalige aliens!!!

SMITTE. Smittsomme sykdommer frarøver oss ikke lenger så mange friske leveår. Men det er for tidlig å bygge ned det nasjonale smittevernet. Store trusler. Hjertesykdommer, kreft og psykiske lidelser betraktes nå som de store truslene mot folkehelsen. Nesten ingen barn og unge dør av infeksjoner. Men smittestoffene er en formidabel fiende som raskt finner veier rundt våre forsvarsverk. Dette og mer til mener Preben Aavitsland (assisterende divisjonsdirektør, Divisjon for smittevern, Folkehelseinstituttet) i en kronikk i Aftenposten 10 august 2011.

Svekket immunforsvar

Vår alder, våre sykdommer og vår adferd kan gjøre det lettere for fienden.

Dette tiåret blir det mange titusener flere eldre over 70 år. Mange av dem vil ha dårligere immunforsvar og dermed være mer utsatt for smittsomme sykdommer, særlig influensa og lungebetennelser, som kan få alvorlige følger hos personer med svak helse i utgangspunktet. Sykehjemsbeboere som får en infeksjon, har mange ganger økt risiko for å dø i løpet av den kommende måneden.

Det blir også flere som må leve med svekket immunforsvar på grunn av diabetes, kreft, nyresvikt, hjertesvikt, stoffmisbruk og HIV-infeksjon, eller som får langvarig behandling med immunsvekkende legemidler.

…vel sant nok men……

Reiser til sykdom

Stadig flere, også eldre og kronisk syke, reiser fra Norge til middelhavslandene, Thailand og enda fjernere strøk. Mange innvandrere besøker sine tidligere eller foreldrenes hjemland. Dermed utsettes flere for smittsomme sykdommer som er uvanlige her hjemme. Det gjelder særlig diarésykdommer, myggbårne sykdommer og seksuelt overførbare sykdommer, mange av dem med antibiotikaresistente smittestoffer.

Verst er det for dem som må behandles i utenlandske sykehus etter ulykker; da er risikoen stor for infeksjon med svært resistente bakterier. Faren er også til stede for dem som reiser til utlandet for tannbehandling, kosmetiske inngrep eller ordinære operasjoner. India og Thailand seiler opp som viktige destinasjoner for behandlingsturisme; begge landene er kjent for svært ufordelaktige resistensforhold i sykehusene.

Nesten like ille er det i mange sykehus i Sør-Europa. Vi er urolige for konsekvensene av fritt sykehusvalg i EØS-området.

…og ikke nok med det…..

Uansvarlig adferd

Noen innvandrere har kroniske sykdommer som hepatitt B og HIV-infeksjon, samt latent tuberkulose. Det er en vedvarende utfordring å fange opp og veilede disse menneskene for å unngå videre smitte her i landet.

Sprøyter gir fienden lett passasje gjennom vårt viktigste forsvar, huden. Flere stoffmisbrukere betyr mer smitte med blodbårne virussykdommer, som hepatitt C.

Blant noen homoseksuelle er det svært høy forekomst av gonoré, syfilis og HIV-infeksjon. Deres uansvarlige adferd gir fienden lett spill. Det er dessverre få tegn på bedring; snarere kan vi regne med forverring i dette tiåret.

Vi frykter at vaksinemotstanden – smittestoffenes femtekolonne – vil øke. Foreløpig er vaksinasjonsdekningen høy, men vi frykter noe nedgang, og på sikt kan dette gi økning av noen smittsomme sykdommer. Bare noen få prosentpoengs nedgang i vaksinasjonsdekningen mot meslinger og røde hunder vil kunne gi større utbrudd.

Bedre våpen….. ja kanskje sikrere vaksiner vil hjelpe om de finnes…..

Bedre våpen

Vi venter ikke at miljøendringer vil få noen særlig betydning for smittespredningen dette tiåret. Kanskje vil flått som bærer borreliabakterien eller skogflåttencefalittvirus spres til noen flere deler av landet. Mer matimport og eventuelt svakere forebygging hos norske matprodusenter kan gi flere utbrudd av matbårne sykdommer.

Forskerne og industrien gir oss stadig bedre våpen i smittekampen. I dette tiåret vil kanskje norske barn bli tilbudt vaksiner mot smittsom hjernehinnebetennelse, barnediaré, hepatitt B og vannkopper. Laboratoriemetodene for å påvise infeksjoner blir raskere, billigere og mer treffsikre.

Stadig flere virussykdommer vil kunne behandles med nye legemidler. Noen nye antibiotika vil komme, men vi trenger mange flere. Og i sykehusene kan infeksjonsrisikoen reduseres når liggetiden går ned, håndhygienen forbedres, og kikkhullskirurgi overtar mer.

..og slagplanen er…..

Slagplanen

Frem mot 2020 vil vi oppleve stadig tøffere angrep fra smittestoffene, særlig de antibiotikaresistente. Vi vinner ikke mot smittestoffene, men vi kan unngå å tape. Da må vi opprettholde et robust smittevern og utdanne nye «smittevernsoldater» som kan iverksette målrettede forsvarstiltak, samt hurtig møte nye stormangrep, som utbrudd av E. coli-infeksjon, legionellose eller influensa.

Like viktig blir det å bevare roen, motvirke stigmatisering og stå imot krav om overdrevne smitteverntiltak når smittebærere er mer konsentrert i visse grupper, som stoffmisbrukere, homofile menn, eldre og innvandrere. Ved Folkehelseinstituttet legger vi nå strategien for våre bidrag til kampen mot smittestoffene frem mot 2020.

….. ingen kommentar…….  😯

*****

 «no comments!»

*****

Reklamer

4 kommentarer om “Dette mener Aavitsland og Folkehelseinstituttet – det er ikke Norges feil, men DIN og alle de andre uforsvalige aliens!!!

 1. HERREJEMINI !!!! det er jo klar tekst !
  At det går an å skrive noe så diskriminerende og , bokstavelig talt, drepende mot «visse grupper» av befolkningen ! nå gråter jeg…

  1. …O’ my det var jo bare første bokstaven 🙄

   hmmm… av en eller annen grunn trudde æ det var mere omløp, men…. neeij

   Trur du han har lest sttistikken over hetero, ikke stoff-misbrukende kvinner som har fått HIV-infeksjon?

   1. Vel… Jeg tror dette er en opplagt sakt for diskrimineringsministerens bord (hvem nå det er igjen?) det er jo ikke måte på hvor mye diskriminerende og injurierende vås han presser ut av seg nedover i artikkelen. FYSJ !

    1. Ja den her var bare sinnsykt diskriminerende ovenfor enkelte grupper og etthvert menneske. Skyld på de andre….

     Rart han ikke tok med at flått ser ut til å bli spredt av trekkfugl, og harepesten, ja den kommer vel fra Sverige den da!

     …og har du aldri vært i syden, nei da har du vel fått flybæsj i hodet!!!

     *rister på hue æ CAT*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s