Nye metoder og fokus for å unngå retrovirusoverføring ved xenotransplantasjoner fra gris

CTS-IXA.org som omhandler transplantasjonsteknologi og emner tilknyttet transplantasjoner skal i oktober 2011 ha en flere dagers konferanse i Miami i USA. I den forbindelse er det på deres hjemmesider lagt ut en posterpresentasjon “Virus safety of xenotransplantation: New methods to screen donor and recipient” av Denner fra Robert Koch Institute, HIV and Retrovirology i Tyskland. At transplantasjonsteknologien har kommet langt og redder mange liv, enten det nå er organtransplantasjon eller stamcelletransplantasjon, så finnes det en medaljens bakside. Økt risiko for overføring av virus og infeksjoner, noe som blir satt søkelys på i denne posterpresentasjonen.

En Xenotransplantasjon betyr at donoren kommer fra en annen vert enn mennesker, denne diskuterer transplantasjon og overføring av patogene mikroorganismer og retrovirus som kommer fra gris, enten ved bruk av dens celler, vev eller organer. Som andre organismer har gris endogene retrovirus kalt PERVs i sitt arvemateriale (genom) akkurat som vi mennesker har HERVs og mus har MuLVs. Vi har en del kjente produkter som kommer fra gris, som insulin og nexavir (griseleverekstrakt).

I denne posterpresentasjon kan vi lese blant annet at:

Endogene retrovirussekvenser fra gris presenterer en økt og spesiell risiko siden de blir aktivisert og frigjort av normale celler fra gris og noen av disse er funnet å infisere menneskelige celler. PERV-A og PERV-B er funnet tilstede i alle gris og kan også infisere humane celler. I tillegg finnes en rekombinant (ett nytt retrovirus dannet av to ulike retrovirus gensekvenser. Retrovirusgenomet består som kjent av to like gensekvenser (RNA) som er koblet sammen av en hydrogenbinding og danner da en dobbel-strukturformet RNA genom) PERV-A/C som også er beskrevet i litteraturen til å infisere humane celler og vises blant annet med høye titrerverdier etter virusreplikasjon (dannelse av nye vironer, virus). Siden PERV-C ikke finnes hos alle griser, sies det her at ved bruk av gris i transplantasjonsøyemed, er det meget hensiktsmessig å avle griser som ikke inneholder denne gensekvensen for å forhindre rekombinanter. Det er utviklet metoder for å undersøke gensekvenser for å forhindre infeksjon hos mottaker og at transplantasjonsmateriale som skal brukes er trygt.

Denne posteren forslår å bruke både direkte og indirekte metoder for å se etter provirus. I denne forbindelse blir det tatt opp metodene som har blitt benyttet ved identifisering av XMRV. Identifisering av XMRV er på mange måter lik den som finnes for HIV, og da tenkes det på de utvidede testene som benyttes som ELISA for å faktisk se om du er positiv eller ei. De nye generasjoner av XMRV serologitester vil være ELISA baserte. Falsk positiver kan forekomme ved at serologien avslører/detekterer antigenet til retroviruset uten at det har faktisk infisert en celle.

Siste avsnitt som følger:

“Xenotransplant recipients should be screened for PERV transmission by direct and indirect methods (Denner, Xenotransplantation, in press). Direct methods include screening for provirus integration and PERV expression in blood and other cells using PCR, real-time PCR and real-time RT-PCR. An excellent PCR contamination management is required to exclude false positive results as has been seen recently when screening for the xenotropic murine leukemia virus related virus (XMRV) in the human population. Indirect methods measure the immune response after infection. Antibody responses are analyzed using ELISA, Western blot assays and other methods. These indirect methods are commonly used for the detection of many retrovirus infections. To exclude false positive results due to cross-reacting antibodies, the antibody response to different viral proteins should be analyzed. The detection methods have been improved considerable in the last years.”

Les orginalposteren her

*****

– vi lærer stadig noe nytt!

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s