Dette mener Wyller at klonidin skal hjelpe pasienter med ME med!

I en artikkel i Bergens tidende i fjor, mars 2010, mente Dr. Wyller at klonidin kunne muligens hjelpe mot følgende:

Trolig effekt på Giardia-ME

– En ME-pasients kropp oppfører seg som om den vil flykte fra noe farlig, den har hengt seg opp i en kronisk stressreaksjon. Medikamentet vi skal teste, klonidin, blokkerer denne reaksjonen og senker adrenalinproduksjon, puls og blodtrykk. Hvis studien bekrefter at ME-pasientene blir friskere, har vi både funnet et medikament som virker, og dokumentert at stressreaksjonen er en sentral del av sykdomsprosessene, fremholder han

Etter Giardia-epidemien i Bergen i 2004, forårsaket av parasitt i drikkevannet, fikk mange ettervirkninger, også ME. Bruun Wyller mener at også ME forårsaket av Giardia, kan påvirkes av klonidin.

Giardia

***

– Ny forskning har vist at svært mange ME-pasienter har et spesielt virus. Tror du at tablettene vil hjelpe også disse pasientene?

– Vi vet ikke hvilken rolle viruset spiller, og skal teste alle pasienter for det, både før og etter behandling. Vi tror at medikamentet vil virke uansett årsak til sykdommen, også ved kombinasjoner med livshendelser, fordi vi ser et mønster som er likt for pasientene, sier han.

***

– Kan medikamentet føre til at pasientene blir helt friske?

– Ja, vi håper jo det. Veldig mange barn og unge blir helt friske av seg selv. Det er realistisk å tenke at klonidin kan hjelpe dem i den naturlige helingen, og at de kan spare en del måneder og år på å bli bra. Voksne kan ha et mer sammensatt bilde, men vi tror dette også vil gjelde dem. Hvis vi lykkes vil dette også ha en samfunnsøkonomisk side, ved at folk kommer tilbake i jobb tidligere og man kan redusere sykefravær og trygdeutgifter, fastslår overlegen.

***

– Klonidin er generelt ansett som et trygt legemiddel. Vi bruker lave doser, og da er faren for bivirkninger liten – og risikoen for alvorlige bivirkninger svært lav, sier han.

***

Kommentarer:

Dette er som sagt ett intervju med Wyller gjort av Bergens Tidende i fjor. Jeg er ikke ute etter å svartmale Wyller, men reagerer på disse uttalelsene i forbindelse med utprøvingen av klonidin og antatt effekt.

Jeg tar forbehold om at Wyller er rett sitert, noe vi vet kan være en feilkilde i aviser og andre medier.

Når det kommer til dosering av klonidin føler jeg at dette bør kommenteres (merk: jeg har ikke farmasøytisk bakgrunn, så dette er ut i fra egne erfaringer med utprøving av legemidler. Min reaksjon representerer ikke nødvendigvis andres erfaringer).

“Intervensjonsgruppen får klonidinkapsler i dosering 50 μg x 2 (halv dose for pasienter som veier mindre enn 35 kg), mens placebogruppen får identisk utseende kapsler uten virkestoff.”

Dosen vil bli redusert dersom det kommer reaksjoner har Wyller tidligere skrevet.

I følge Felleskatalogen med hensyn til plasmakonsentrasjon og halveringstid som følger:

“Absorpsjon: Absorberes godt. Maks. plasmakonsentrasjon oppnås etter ca. 1-3 timer. Proteinbinding: Ca. 30-40%. Fordeling: Fordeles raskt og i stor grad til vevene. Passerer blod-hjerne-barrieren. Halveringstid: Varierende, ca. 13 (10-20) timer. Hos pasienter med alvorlig nedsatt nyrefunksjon, kan halveringstiden øke opptil 41 timer.”

Med dosering på 50 µg to ganger daglig utgjør dette 0,1 mg i døgnet. Med en normal halveringstid på 13 timer med varians på 10 til 20 timer, så er dette en halv dag til ett døgn.

Så til den erfaringsmessige utfordringen med medikamenter med såpass lang halveringstid og daglig dosering over flere uker, er faren for at serumkonsentrasjonen kan bli for høy. I mitt tilfelle bruker legemidler lengre tid på grunn av antatt redusert metabolisering pga enzymsystemene ikke opererer som normalt. En av årsakene er tilknyttet forstyrret søvn, men også at kroppens systemer er ute av balanse.

Doseringen kombinert med lang halveringstid bør kanskje sees på som bekymringsfullt.

En annen utfordring som ME pasient er at dersom en ikke har toleranse for legemiddelet, enten virkestoffet i seg selv eller tilsetningsstoffene, samt metabolittene utgjør dette faktisk en stor belastning for en allerede redusert kroppslig tilstand med økning av symptomene, ofte på ett nivå som er uforståelig for mennesker som ikke har vært utsatt for dette.

Tidligere innlegg om utprøving av Klonidin på barn og unge med ME/CFS kan du lese her  

*****

Den systemiske påvirkningen i en ME-kropp medfører konsekvenser og ubalanser på og i mange av kroppens systemer!

*****

Reklamer

8 kommentarer om “Dette mener Wyller at klonidin skal hjelpe pasienter med ME med!

 1. Hørte jeg det halleluhja-kor i det fjerne … nei… det var bare Herr.Wyller vel … ? …

  Altså… neida jeg skal ikke hisse opp til noen Wyllerisk heksejakt men bare poengtere det at tro kan flytte fjell å så lenge han ikke dechifrerer sine pasienter etter de rette kriterier så må man nok konkludere med at placebo er det beste middelet han gir sine pasienter, det tryggeste iallfall.

  1. Ja denne posten kom vel litt sånn ja… fra min side… litt sånn usikker på om æ skulle poste. Men på den andre siden glemmer vi jo fort ting og tang som er sagt tidligere og uttalelsene i bt var litt sånn ja….

   Ikke ute etter heksejakt, for deler av studien hans er faktisk vel og bra og godt designet. Han går virkelig inn for å teste sin egen hypotese og sier at han vil publisere både positive og negative resultater, så den rosen skal han virkelig ha.

   MEN ja står fremdeles på at selve klonidin-studien bør avsluttes og ikke gjennomføres fordi den er for risikabel og at den ikke vil være ett godt behandlingstiltak for barn og unge da den ikke behandler underforliggende årsaker. og med stor potensiell risiko for overdosering klarer jeg ikke å forsvare at det er forsvarlig i det hele tatt.

   Klonidin vil da ikke fjerne mageparasitter. det blir som studien i bergen hvor de skal bruke CBT/GET og mestring-opplæring for de giardiarammede – ka skal en si annet å felle såre tårer over uforstand – æ blir oppgitt!!!

   Jaa placebogruppen vil nok komme best ut av det – om vi ikke får stoppet hele den delen av studien da?? Da får presisje være prestisje – sikkerhet og forsvarlighet kommer først……..

   en annen ting som uttalelsene her vitner om er at dersom Wyller får positive resultater, så vil det bli innført for alle – kordan skal stå i mot det presset? Blir som å bli trøkka på med antidep.

   og om det skulle vært legemiddelutprøving burde det nu iallefall vært testet ut på voksne med ME i det minste først….. neeeeiii det hele er svært bekymringsfult og kritikkverdig 😦

   og æ vet hvem som er saksbehandler hos REK….

  1. Ja det var vel etter de nedslående og sjokkerende resultatene av Sintef-rapporten. Dagens medisin e ganske oppegående med rapportering – 😀 de er jo uavhengige!!

  1. det e faktisk ikke publisert, æ la den ut her om dagen på facesiden min, jo om ikke S_cat (cath) hadde vel kanskje ett innlegg hmmm…

   vel det blir nu spennende å se om de publiserer referatene i forbindelse med de siste dagers hendelser – for det e bare ett referat som ligger ute so far…

  1. hehhe ja vi har jo hadd besøk i dag, så nu må æ i seng kjenner æ – blei jo ikke middagshvil… det merkes….

   Sov godt da pusen ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s