50 000 i Norge har angivelig ME

I en artikkel i NRK Hordaland 20 juli 2011 kan vi lese at vi stadig flere får diagnoser. Å ha ein diagnose er ikkje lenger uvanleg. Tal NRK har henta inn frå Folkehelseinstituttet og dei største interesseorganisasjonane i landet viser at nordmenn i snitt har to diagnosar kvar.

Nye diagnosar gjer at fleire blir rekna som sjuke enn tidlegare.

– Det har blitt fleire diagnosar og kvar enkelt person har ofte ein, to, eller kanskje ei heil lita rekke av diagnosar, seier seniorforskar Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Speleavhengigheit

Ho trur ei forklaring kan vera at det no er meir som blir inkludert i sjukdomsomgrepet.

– Speleavhengighet er til dømes ein diagnose, det er også høgt kolesterol og bukfedme. Mange av dei er døme på nyare diagnosar der folk ikkje sjølv nødvendigvis ville gå til lege å seia at dei var sjuke, seier Graff-Iversen.

– Å ikkje klara å slutta å røyka er også ein diagnose. Før var det nærast som eit personleg svikt, men i dag er det nikotinavhengigheit, seier seniorforskaren.

– Må ha plass til trøbbel og liding

Per Fuggeli er professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han er skeptisk til utviklinga, og meiner det i mange tilfelle er for lett å få ein diagnose.

– Det er ei viss overdiagnostisering på enkelte område. Det gjeld blodtrykk, depresjon, angst, og søvnvanskar. Eg trur ein skulle ha sett på ein god del av desse tilstandane som ein del av livets til dels uunngåelege og kanskje nyttige og verdifulle minussider, seier Fuggeli.

Han meiner me må vera på vakt mot en utvikling der eitkvart ubehag skal få ein diagnose.

– Me skal klappa i hendene for medisinske framsteg. Men me må også innsjå at livet blir best i det lange løp om me også gir plass for ein del faenskap, trøbbel og liding. Det er noko som høyrer det naturlege livet til, og noko me kan veksa på, seier Per Fuggeli.

– Er blitt for svake

I Bergen sentrum treff NRK på mange som har ein eller fleire diagnosar. Pollenallergi, revmatiske lidingar, ADHD, diabetes 2 og tette årer er blant diagnosane folk fortel at dei har.

Nokon synest i snitt minst to diagnosar per nordmann er overraskande mykje.

Les hele artikkelen (som ja er på nynorsk og me er jeg) her

*****

Takker Catalyzator CAT for linken 😀

CATs blogg

 *****

Reklamer

7 kommentarer om “50 000 i Norge har angivelig ME

 1. Ukens feilinfo 🙂 De har sikkert tatt med de som er utbrente. Eller brukt fukuda kriterier som fanger opp halve verdens lidelser. Eller har vi brått blitt 30 tusen flere på noen mnd? Høres ut som en heftig epidemi isåfall….

  Natta!! 😉

 2. Ække noe rart legene løper i gjemmer seg når vi ymter frempå med diagnosa vår 😆 må jo være skremmende smittsomt detta vi går rundt å sprer. Snart blir vi vel bura inne på en eller annen utilgjengelig holme i havgapet allihop… får håpe det er bredbånd der…. hmmmm… smitter det via internett tru 😆

 3. TaS

  50 tusen er da ingenting. Bruker man Oxford kriteriene eller disse merkelige greiene fra CDC, er vi vel opp i 250 tusen vil jeg tro. Jaja.. rart verden går fremover. 😀

 4. 😆 hihi

  du vet det der med den øya, en gjorde jo det med de spedalske (den e ikke morsom da)

  hihi selv om resten av kommentarene e hihi

  😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s