Von- og Baron Jegergutt skal snart ut på både nye og kjære jaktmarker – Info til deg som ferdes i “flått” landskap

I en artikkel av Magnhild Jenssen i forskning.no 18 juli 2011 kan vi lese “Flere flått kan smitte deg”: Flere flått enn man har trodd kan overføre sykdom til mennesker, og trekkfugler spiller en viktig rolle i spredningen av flått og flåttbåren smitte.

Flåtten ser ut til å øke i mengde i Norge, og selv om det ikke finnes sikre studier som bekrefter dette, er det indikasjoner på at den etablerer seg på nye steder, som lengre nord enn der den før er funnet. Flere flått har ført til en økning i antall flåttbårne sykdommer, både Lyme borreliose (LB), som den vanligste, og flåttbåren hjernebetennelse (TBE).

Flått finnes så å si over hele verden, og mer enn 900 arter er hittil identifisert. Ulike flåttarter har ulik geografisk utbredelse. Viktigst i Norge er skogflåtten (Ixodes ricinus) som kan være bærer av en rekke bakterier og virus. Smittestoffene kan forårsake sykdom hos mennesker og dyr hvis de overføres når flåtten suger blod.

Hjortejakt

Flere flått med Borrelia

Vivian Kjelland har utført omfattende felt- og laboratorieundersøkelser for å studere forekomsten av bakterien Borrelia burgdorferi s.l. i flått og hvilke ulike genotyper av bakterien som finnes i flåtten her i landet. Undersøkelsene ble gjennomført i Aust- og Vest-Agder.

– Resultatene viste at en langt større andel av flåtten i Agder var smittet med denne bakterien enn det studier på flått fra andre steder i Norge eller Norden har vist, sier Kjelland.

Skogflåtten kan velge blant et bredt spekter av verter når den skal forsyne seg med blod, både pattedyr, firfirsler og fugler. Kjellands arbeid inkluderer studier av flått hos fugler, hare, rådyr og elg.

Smittet flått spres vidt med trekkfugl

Trekkfugler har vært ansett som viktige i den globale spredningen av flått og flåttbåren smitte. Kjelland undersøkte derfor forekomsten av Borrelia-infeksjon i flått fra 6538 trekkfugl fanget ved Lista fuglestasjon.

– Denne undersøkelsen støtter antagelsen om at fugler er viktige i spredningen av flått, og at de kan være delvis ansvarlige for utbredelsen av de ulike genotypene av B. burgdorferi s.l. i Europa, sier Kjelland.

Flått fra hjortedyr og hare

Kjellands undersøkelse for Borrelia-smitte hos flått fra rådyr og elg indikerer at det er lavere forekomst av bakterien i flått som har sugd blod av disse hjortedyra, enn det er i flått fra vegetasjonen.

Skogflåtten har tre stadier etter at den klekkes fra egget: larve – nymfe – voksen hann (svart) eller hunn (svart og rød). Få dager etter at den fullsugde hunnflåtten slipper taket i vertsdyret, legger hun egg. (Foto: Vivian Kjelland)

– På den annen side vil det være flere flått i områder med hjortedyr, så hvorvidt det er en fordel å ha en høy tetthet i rådyrbestanden eller ikke kan diskuteres, sier Kjelland.

Nedgang i harebestanden i her i landet har vært satt i sammenheng med at haren er utsatt for Borrelia-smitte. Resultater fra Kjellands studier indikerer imidlertid at Borrelia-infeksjon med spredning fra bittsted til blod eller indre organer sjelden forekommer hos harer.

– Derfor mener vi at bakterien antagelig ikke spiller en viktig rolle i den antatte populasjonsnedgangen. Men funnene våre antyder at haren kan være reservoar for enkelte genotyper av bakterien, sier Kjelland. (mhj kom: det er registrert harepest som tar livet av haren og kan ha betydning for nedgang i bestanden)

Bakgrunn:

Cand.scient. Vivian Kjelland disputerte 21. juni 2011 for ph.d.-graden ved Norges Veterinærhøgskole med avhandlingen ”Borrelia burgdorferi in Southern Norway – A piece of the puzzle”.

***

Les mer om borreliose: Fakta om borreliose

Nyttig opplysning fra denne bakgrunnsartikkelen:

Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet har etablert en internettbasert registrering for overvåking av flått og hjortelusflue, hvor systemet baserer seg på at jegere på frivillig basis registrer hvor de har skutt hjort, elg eller rådyr, og om disse dyrene har flått og/eller hjortelusflue på seg.

Les mer om denne overvåkingen på www.flattogflue.no 

***

Tidligere innlegg/bloggposter om flått:

Flått er ikke flott – Norske helsemyndigheter tar ikke Borreliose-pasienter på alvor!

Veileder for Diagnostikk og behandling av Lyme Borreliose i den offentlige helsetjenesten

Harepest eller Tularemi – enda en intracellulær zoonose å være oppmerksom på i år!

*****

– Ta dine forhåndsregler og sjekk deg for flått og hjortelus!

*****

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s