Zoonoser – hva er det?

I de senere årene har vi som har fått utredning og går i behandling for vår lite forståtte og diffuse mystiske sykdomstilstand – neuroimmunologisk sykdom – stiftet bekjentskap med stadig flere zoonoser.

Zoonose (1):

Zoonose, infeksjonssykdom som kan smitte fra dyr til menneske. Smitten kan overføres på forskjellig vis, både ved direkte kontakt med infiserte levende eller døde dyr, indirekte kontakt via vektorer som mygg og flått, direkte gjennom mat produsert fra infiserte dyr, eller indirekte gjennom kontaminert drikkevann eller mat.

Listen over zoonoser er meget lang. En rekke forekommer endemisk i Norge, vanligvis fra dyr som lever i nær kontakt med mennesker (dvs. kjæledyr, husdyr og visse skadedyr); noen eksempler er toksocariasis som kan smitte fra hunder eller katter, harepest (tularemi) fra gnagere, katteklorfeber (cat-scratch disease) og noen soppinfeksjoner fra katt, ornitose fra papegøyer eller andre fugler, brucellose fra kyr, geiter eller griser, trikinose fra griser og Weils sykdom fra rotter.

Andre eksempler på zoonoser som forekommer i Norge, er salmonelloser, campylobakterinfeksjoner, nefropatia epidemica, ringorm (tinea) og toksoplasmose.

Andre zoonoser forekommer kun i varmere strøk og hører hjemme under betegnelsen tropesykdommer. Noen av disse zoonosene sees av og til i Norge som importsykdommer (f.eks. denguefeber, rickettsioser og leishmaniasis. Rabies, den farligste av alle zoonoser, kan smitte praktisk talt alle pattedyr, men hundebitt er den vanligste smittekilden over hele verden når det gjelder mennesker.

Omdannelse og overføring av mikroorganismer

Omdannelse og overføring av en patogen mikroorganisme fra dyr til menneske kan defineres i 5 stadier, men ikke alle mikrober gjennomgår alle. Ved hvert stadium kan mikrober stoppe opp og forbli der.

Stadium 1. En mikrobe som finnes hos dyr, men som ikke er påvist hos mennesker. Eksempler: de fleste malariaplasmodier, som er sterkt spesifikke for den enkelte art.

Stadium 2. En mikrobe (patogen) hos dyr som har smittet over til mennesker (primær infeksjon), men som ikke er overført fra menneske til menneske (sekundær infeksjon). Eksempler: antrax, harepestbakterier, rabies og West Nile-virus.

Stadium 3. En patogen mikrobe fra dyr, som kan gjennomgå noen få sykler med sekundær transmisjon (smitte) mellom mennesker med begrensede kortvarige endemier som resultat. Eksempler: ebola-, marburg- og ape-koppe-virus.

Stadium 4. Mikrober som finnes hos dyr og som smitter ved primær infeksjon fra vertsdyret, men som også undergår lange sekvenser med sekundærinfeksjon mellom mennesker. For noen mikrober kan smitte fra dyr være mer alvorlig enn smitte fra menneske. Eksempler: Chagas’ sykdom, gul feber, denguefeber. For andre sykdommer er smitte fra menneske til menneske viktigst. Eksempler: influensa type A, kolera, tyfus, vest-afrikansk sovesyke.

Stadium 5. Patogene mikrober som nå kun finnes hos mennesker. Eksempler: mikroorganismer som forårsaker falciparummalaria, meslinger, røde hunder, kopper, syfilis. Disse mikrobene kan vi ha fått med oss under evolusjonen, for eksempel fra den stamfar vi har felles med sjimpanser (utvikling). En annen mulighet er at mikrober har kolonisert mennesker fra andre arter nærmere vår tid og utviklet seg til spesialiserte menneskepatogene mikroorganismer.

Åtte av femten zoonoser skyldes sannsynligvis nærkontakt med husdyr. Husdyrhold begynte for ca. 11 000 år siden i den tempererte sone på Jorden. Her økte folketallet raskt med hyppigere kontaktmuligheter mellom vertsdyr og mennesker. I tropene er det særlig ville primater som er bærere av potensielt sykdomsfremkallende mikrober (hiv, denguefeber, vivaxmalaria, gul feber). Selv om primater står oss nærmere enn husdyrene, og derfor oftere burde utvikle menneskepatogene varianter, er kontakten mellom aper og mennesker mindre enn mellom husdyr og mennesker.

De fleste zoonoser oppstod i den gamle verden. Atlanterhavet virket som en smittebarriere. Men som følge av de store oppdagelser på 1500-tallet ble hele samfunn i den nye verden (Amerika) utryddet av nye smittsomme sykdommer, særlig meslinger, influensa og kopper som de innfødte ikke hadde antistoffer mot. For europeere derimot viste det seg at den nye verden var et helsemessig godt sted å flytte til.

Her er en liste over noen flere som står på bekjentskapslisten (2):

Liste over Zoonoser

 • Babesiosis
 • Bartonellosis
 • Brucellose
 • Borrelia (Lyme sykdom og andre)
 • Borna virus infeksjon
 • Campylobacteriose
 • Chagas sykdom
 • Chlamydophila psittaci
 • Cryptosporidiosis
 • Dengue feber
 • Echinococcosis
 • Giardia lamblia
 • Ornithosis (Papegøyesyke)
 • Q-feber
 • Papegøyesyke, eller «papegøye feber»
 • Ringworms (»Tinea canis»)
 • Salmonellose
 • Streptococcus suis
 • Svin influensa (svineinfluensa)
 • Toksoplasmose
 • Trikinose

Referanseliste:

(1) Store Norske Leksikon (SML-artikkel/Store medisinske leksikon)

(2) News Medical

Kommentarer:

Norge har blitt ett reisende folkeslag. Dette har ført til at vi nordboere faktisk kan ta med ekstra bagasje på veien hjem. Lillestrøm Helseklinikk er meget opptatt av dette for å finne eventuelle infeksjoner vi kan være smittet av, hvor vi har vært på reiser og dog knyttet til seg samarbeidseksperter innenfor tropesykdommer og zoonoser, som for eksempel Bornavirus.

Minst 20 % av pasientene har parasitter i tarmsystemet, som Cryptosporidium

Bilde: Livssyklus til Cryptosporidium

Giardia-epidemien i Bergen medførte flere tilfeller av vedvarende kronisk sykdom.

Etter vaksinering av svineinfluensa dukket også nye tilfeller opp med nyoppståtte symptomer som kan relateres til neuroimmun sykdom.

Over 70 % av tilfellene melder faktisk om en bestemt infeksjon som utløsende årsak og etter som sykdommen forblir ubehandlet og immunsvekkelsen er ett faktum er det svært få individer med neuroimmunologisk sykdom, som ME/CFS som ikke har vedvarende og kronisk infeksjon.

På denne siden fra Folkehelseinstituttet kan du lese mere om zoonoser

Sluttord for helsepersonell:

I disse dager hvor denne pasientgruppen blir sterk motarbeidet og følelsen av at det fremdeles er altfor stor avstand til forståelse i primær- og spesialisthelsetjenesten, er det viktig at nok en gang presisere at denne pasientgruppen med risiko for utvikling og de som har utviklet neuroimmune sykdomstilstander har sin årsak i infeksjoner og svekket immunforsvar. Denne gruppen utgjør ikke mer enn ca 1 % av landets befolkning. Behandling er essensielt for å unngå en alvorlig tilstand.

Regner vi med de pasientene som har mindre immunologisk dysfunksjon, kanskje mer preget av IBS med systemisk påvirkning av immun- og nervesystem, er friskhetsprosenten etter behandling vesentlig høyere og flere er tilbake i jobb. Da sier det seg selv at behandling er samfunnsøkonomisk riktig og ikke minst etisk og moralsk riktig for at denne pasientgruppen skal kunne ha ett verdig liv uansett om de klarer å komme tilbake til inntektsgivende arbeid. De som blir friske nok engasjerer seg stort for å hjelpe andre mennesker i frivillighetens ånd og er menneskelige ressurser ett samfunn ikke klarer seg uten – det vet våre styremakter så altfor godt!

*****

– Zoonoser og andre infeksjoner er en av hovedårsakene til at individer utvikler neuroimmun sykdom, som ME/CFS – vær Bevisst og Ta ansvar når de havner på ditt legekontor!

 *****

Reklamer

En kommentar om “Zoonoser – hva er det?

 1. Reblogged this on ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling and commented:

  I anledning den årlige konferansen til NorVect 30 og 31 mai 2015, se hjemmeside http://norvect.no/ er det mulig å få både ny og oppdatert vitenskaplig kunnskap om vektor-overførte sykdommer.

  Programmet finner du her: http://norvect.no/conference/conference-2015/program/

  Det er mest sannsynlig mulighet for «drop-in». Kan du ikke komme har du likevel en unik mulighet til å følge med på Twitter med kontinuerlig oppdateringer. Følg med Norvects konto: https://twitter.com/NorVect
  ***
  Hva er zoonoser og hva er en vektoroverføring. Vi tar en liten reprise, siden pasienten har en tendens til å ha flere enn en infeksjon, samtidig som den blir avvist på grunn av symptomene virker diffuse.
  ***
  Les også mer om Harepest her: https://totoneimbehl.wordpress.com/2011/06/20/harepest-eller-tularemi-%E2%80%93-enda-en-intracellulaer-zoonose-a-vaere-oppmerksom-pa-i-ar/

  * 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s