Overdiagnostiserering og kjemisk lobotomering av mennesker – har det skjedd deg?

Pasientgruppen jeg tilhører har en stor risiko for å bli feil diagnosert og “trøkka” på med ulike medikamenter av typen antidepressiva. Jeg er en av disse og selv med elveblest som reaksjon på en “snill medisin” så fikk jeg høre at jeg var lite samarbeidsvillig og hadde angst for piller. I min journal, og der står det for øvrig mye underlige ting som ikke ble sagt av meg i alle fall på DPS-timene, er jeg vurdert å være vanskelig å behandle og “nekter å høre og følge på behandlingsråd/plan”.

Underlig, men dette høres da kjent ut etter å ha lest forslaget til DSM-V om Complex Somatic Symptom Disorders. From the clinician‟s point of view, many of these patients seem unresponsive to therapies (…). I dette forslaget står det utrolig mange flere flotte kriterier, som er potensielt skadelig dersom du havner på feil plass og ikke blir tatt på alvor og utredet for det du faktisk feiler.

Med min ekstremt dårlige forhistorie, så ser en også hvor galt det faktisk kan gå – sykere og innsykning av denne tilstanden som kommer på ett nivå hvor den er og blir vanskelig å behandle. Min behandling hos Lillestrøm Helseklinikk dreier seg mye om å begrense skadeomfang og gjenopprette domino-effekten som kunne ha vært stoppet på ett tidligere tidspunkt.

For meg er det derfor viktig å sette fokus og søkelys på hvor psykiatere/psykologer/fastleger og folk for øvrig feiltolker signaler og adferd hos oss pasienter – i våres iherdige forsøk på rop om hjelp!

Hentet fra Dagens Medisin

Psykologene har ofte blitt en slags «nestenleger» – liksomleger uten legenes medisinske grunnutdanning. I en artikkel i Dagens medisin skriver psykiater Dag Coucheron:

SELVSAGT HAR
psykologene kommet for å bli. Faget er for lengst etablert ved alle våre universiteter og andre læresteder, er akseptert som en selvstendig vitenskapsgren og har fått en stadig mer befestet plass i menigmanns ordforråd. Så langt er de fleste enige.

Ofte spørres det likevel om forskjellen mellom en psykiater og en psykolog. Svært mange er ikke klar over at en psykiater er en lege, noe en psykolog ikke er.

Men psykologene har, etter min mening, ofte blitt en slags «nestenleger» – liksomleger uten legenes medisinske grunnutdanning. De diagnostiserer sykdommer, de anbefaler medisinsk behandling med medisiner som de ikke har fått noen utdanning i – og ingen klinisk erfaring med. De overtar av og til et medisinsk ansvar de verken har forutsetning eller erfaring for å takle.

UTEN LEGENS VURDERING.

Hvor kommer så psykologene inn i bildet? Jo, kvinnen ble av psykologen som undersøkte henne for 20 år siden, bedømt som umoden. For å få inn en diagnose i hennes journal, ble hun påklistret merkelappen: Umoden personlighetsforstyrrelse. Men pasienten hadde ingen personlighetsforstyrrelse – i hvert fall ikke hvis man skal følge ICD 10.

Så fortsatte elendigheten: Pasienten ble anmeldt til barnevernet (det skal ikke mye til) og en rettssak fulgte. En sakkyndigerklæring fra psykiater var nødvendig. Denne skal innom et sakkyndig råd for å bli godkjent som sakkyndigerklæring til bruk i en rettssak.

Så også her. Dette «faglige råd» konkluderte her med at den undersøkende psykiater «manglet enhver forståelse for medikamentell behandling av psykiske lidelser». Hvem uttalte seg så bombastisk? Jo; to psykologer. Tror du meg ikke fordi det låter for utrolig? Dessverre – det er sant. Ikke en eneste lege hadde vært med i bedømmelsen av erklæringen. Ingen sykepleier, ingen farmakolog, ingen med tilknytning til det somatiske helsevesenet overhodet. Til alt overmål: Lederen for kommisjonen var en tidligere leder av Psykologforeningen.

BÅDE KROPP OG SJEL.

Ikke sjelden overdiagnostiseres det.  Årsaken til dette er at «systemet» krever en diagnose.  Resultatet er at leger (og psykologer) velger en diagnose som ligger i nærheten av hva som er pasientens besvær. På den måten risikerer vi at flerfoldige tusen mennesker som ikke er syke, blir det.

Psykiatere er i sannhet ikke ufeilbarlige. Men vi er alle syke i kroppene våre, ikke bare i sjelen. Å tro at psykologene har nødvendig innsikt i hele mennesket, bygger på en ignorering av mennesket som helhet.

Psykiatere er leger. Det gir dem i hvert fall en mulighet til å betrakte mennesket som bestående både av kropp og sjel. Måtte de bruke denne.

Les hele innlegget “Psykologer på godt og vondt” og kommentarene i Dagens medisin her

*****

Noen oppfordringer kan ikke gjentas ofte nok:

Psykiatere er leger. Det gir dem i hvert fall en mulighet til

å betrakte mennesket som bestående både av kropp og sjel.

Måtte de bruke denne!!!

*****

Reklamer

7 kommentarer om “Overdiagnostiserering og kjemisk lobotomering av mennesker – har det skjedd deg?

 1. Jeg var ekstremt fortvilet over situasjonen da jeg ble syk av ME, når hele livet blir snudd på hodet og man blir innelåst liggende på et mørkt rom med store smerter er det jo ikke så rart. En lege foreslo at jeg kunne prøve SSRI/antidepressiva, ikke som en kur mot ME, men rett og slett for å «holde ut». Det gikk ikke så veldig bra, så det prosjektet ble skrinlagt ganske fort da jeg beskrev de sterke bivirkningene jeg fikk.

   1. Nei, jeg har skjønt at det er mange som har blitt presset gjennom et slikt løp. Det er jo helt umenneskelig. 😦 Fy flate så mange forferdelige, grusomme historier og skjebner det ligger i kjølvannet av denne ME-skandalen. (Ja, jeg kaller det faktisk det!)

 2. Ja det er kanskje ikke så vanskelig å forstå hvor mine aktivist – gener slår ut i full blomst:

  * Avvikling av psykosomatisering
  * Forståelse for at vi er biologiske organismer/vesener, som følger de samme » biologiske reglene» ved sykdom – at vi faktisk har instinktive reaksjoner og dette er ikke vegring.
  * Forståelse og aksept for at vi ikke skal bli presset til behandling som er skadelig – vi er faktisk lette ofre for maktovergrep i tidlig fase i denne sykdomstilstanden, fordi vi ikke har rett viten/kunnskap og blir iallefall ikke fortalt det av leger (majoriteten – les SINTEF-rapporten).

  Min agenda blir derfor:

  * forhindre at mennesker skal måtte oppleve dette og bli både feilbehandlet og sykere.
  * human og rettferdig behandling av mennesker som blir syke av denne tilstanden
  * opplyse via vitenskaplig rapporter og studier for økt bevissthet, for nye som blir syke og håper da virkelig at det blir lest av helsepersonell som kan reflektere over det som blir skrevet.
  * Arbeide for at utredning og behandling skal bli tilgjengelig for alle – og ikke bare oss som har muligheter til å ta opp lån, få støtte fra foreldre, selge hus og bruker arvepenger for å bli behandlet.
  * opplyse om hvilke prøver det er mulig å få gjennomført via det norske helsesystemet på nåværende tidspunkt, som viser hva en feiler.
  * Fortelle at det er mulig å behandle denne tilstanden til ett mer verdig og friskere liv, men der er ingen garanti for 120% friskhet (som noen tror).

  Sumsumarium: Øke bevissthet både innenfor denne pasientgruppen og ut til de nye som blir syke – og viktigst at helsepersonell blir nysgjerrige og dermed øker sitt fokus til læring og kunnskapsøkning.

  Vel så vi er faktisk advokater/aktivister for økt forståelse og annerkjennelse for neuro-immune sykdommer!!!

  – noe må vi gjøre før vi dør!!

  1. Amen!

   Alt du sier her er viktig så klart, men her er noe jeg har lurt veldig på:
   * opplyse om hvilke prøver det er mulig å få gjennomført via det norske helsesystemet på nåværende tidspunkt, som viser hva en feiler.

   Hvis man tar for seg prøvelista fra LHK, hvor mange av prøvene er faktisk _mulig_ å gjennomføre i det offentlige helsevesenet?

   1. Heia 😉

    LHK sender mye innenlands, så det er faktisk utrolig mye av prøvene som norske sykehus labs kan ta med hensyn til orienterende prøver, hormonprøver, infeksjonsprøvene m/PCR, immo-prøvene som er for utredning av immunsvikt. Noe avføringsprøver får du tatt. Til og med HLA typingen er mulig hjemme. Når det gjelser cytokinprofilene, så er det nok noen som holder på med det også.

    Har sendt feks utvidet immo-test til Ullevål som gir svar på om komlementfaktor aktiviviseringsveien din er normal, subpopulasjon av T-celler, B-celler, NK-celler (den gir ikke aktiviteten dog).

    Leser vi ME-senterets sin studie målsetning over hva de vil undersøke, så finner vi jo at de til og med har kapasietet til å finne ut om du har en arvelig variant av HVV6.

    men så er det noen prøver/tester som ikke er så lett å få gjort i Norge, som C4a i plasma, ett par av infeksjonstestene som Bornavirus. Cytokinpanelet er det forsket på i Norge også – vi får se litt nærmere på hvem av sykehusene som utfører denne.

    Avføringstester er mulig å få via norske sykehus. De kan sjekke spinalvæsken for patogener, som enterovirus og andre bugs.

    Så mye er mulig, men du er avhengig av en fastlege som er villig til å sende de testene og henvise videre til infeksjonsmedisinsk og immunologisk spesialister.

    Og norske sykehus sender selv prøver til utlandet om nødvendig.

    Så en pasient kan faktisk få vite ganske mye i ved prøver tatt fra norske labs – noe som gjør me-saken enda mer hårreisende fordi det faktisk er mulig og det ignoreres.

    MEN: så kommer en til tolkning av prøvene og der mangler jo kompetanse og også en del behandlingskunnskap (men helt håpløst er det ikke).

    Et godt tips er å lese lab’ene sine sider over hva de tilbyr av tester og en del norske publikasjoner over studier og prosjekter som er gjort hjemme – følg trådene og oppdag at det er muligheter vi ikke engang blir henvist til – fordi vi er jo ikke «egentlig» syke når vi innbiller på oss symptomer…

    😉 Ikke det beste svaret æ kunne gitt med i dag er i dag (hihi prøv igjen i mårra!! – standard utrykk), men det er muligheter utover det vi er klar over er det 😀

    I dag e det formell avslutting på skolen (minstemann er ferdig med barneskolen) – så her må det snart mobiliseres (ehhh….).

    😉 ønsker dæ en fin dag *klæms*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s