Flere aviser og sosiale medier skriver om den nye lanseringen av helseportalen

Onsdag 15 juni 2011 lanserte Helsedirektoratet en ny digital helseportal. Flere aviser og medier har skrevet om denne lanseringen. ME-miljøet reagerer sterkt over den feilinformasjonen som er beskrevet om denne sykdomstilstanden og behandlingsforslagene på den nye helseportalen.

Det viser seg at informasjonen om ME/CFS kommer fra BMJ bmj.com og at teksten er skrevet i 2006.

Hele dokumentet kan du lese her

Faktisk så ser vi at informasjonen er direkte oversatt til norsk, og en kan stille store spørsmålstegn om resten av den nye helseportalen vil inneholde like mye feilinformasjoner.

Dette kan neppe være intensjonen til Helseministeren, som uttaler i en pressemelding fra sitt Departement:

“Gjennom Helsenorge.no brukes ny teknologi til å gi folk bedre hjelp og bedre helsetjenester, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Helsenorge.no vil inneholde veivisere til helse og sunnhet, helserelaterte rettigheter og helsetjenesten og informasjon om sykdom og behandling.

“– Folk venter å møte helse- og omsorgstjenestene på en moderne og effektiv måte.  De fleste er interesserte i og opptatte av egen helse. Nå får de denne informasjonen samlet på ett nettsted,” sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

*****

Aviser og medier som omtaler helseportalen:

Aftennbladet.no om lansering av helseportalen – mulighet for kommentarer

regjeringen.no og Helse- og Omsorgsdepartementet pressemelding om lansering av ny helseportal – mulighet for innsigelser.

Dagens Medisin om helseportalen – kommentarmulighet

Dagbladet.no artikkel om helseportalen – kommentarmulighet

NRK.no Helse, forbruk og livstil sier dette (ingen kommentarmulighet)

Pinlig lansering av helseportalen mener Computerworld – kommentarmulighet

****

Tidsskriftets blogg med innlegg «Helsenorge.no – nok en statlig lenkesamling»  Av Stine Bjerkestrand stiller noen sentrale spørsmål om den nye helseportalen:

Jeg undres på om det i så fall ikke hadde vært bedre å vente til mer var på plass. Enn så lenge blir dette kun nok en statlig lenkesamling for meg.

Vi kommer gjerne tilbake med nye synspunkter og grundige evalueringer av portalen senere. Nå lurer vi på hva som er ditt førsteinntrykk:

 • Hva synes du om Helsenorge.no som ble lansert i dag?
 • Trenger vi en statlig helseportal?
 • Vil du som pasient og borger bruke portalen?
 • Vil du som lege benytte portalen?

Der kan du være med i debatten, si dine meninger og se hva andre mener.

Noen flere som mener noe om mangt er Anna med bloggen diagnostisert. En anbefalt blogg for alle som er «profesjonelle pasienter»!

Det oppfordres herved å kommentere der det er muligheter for det, samt å sende sine innsigelser til Helseministeren.

*****

 – Hvor er validering av informasjon gitt til det norske folk – er den nye helseportalen til å stole på?

*****

Reklamer

8 kommentarer om “Flere aviser og sosiale medier skriver om den nye lanseringen av helseportalen

 1. Har analysert alt som står der nå, og jeg vil påstå at 90% er ren feilinformasjon. At det i tillegg er informasjon fra 2006, direkte oversatt til Norsk, gjør ikke saken bedre.

  Er så forbanna nå! Det var jo Helsedirektoratet som bestillte SINTEF rapporten. Så gjør de dette etterpå?? Har de glemt konklusjonen i rapporten?

  OMG. Få meg frisk, så skal vi kjøre rettsak mot dem :>

  1. uff ja, rimelig frustrert av det her tullet – og det der er bare helt patetisk og svekker definitivt tilitten til en helsebasert digital tjeneste til folket….

   Jepp, det dokumentet denne teksten er basert på er 99% feilinfo og beskriver engang ikke kriteriene til tilstanden…

   Så litt heftige dager med psykobullshit og nye forslag om endring i diagnose som kommer til å ramme nye tilfeller av sykdommen hardt og brutalt!!!

   Kjenner æ får behov for å skrive om T-celler, B-celler, NK-celler og immunologiske dysfunsksjoner snart!!!!

   😉 og venter spent på publikasjonen til Fluge og Mella

 2. TaS

  Det er jo skandaløst! Men, dette vitner jo om hvor lite seriøst de tar ME. Og det kommer ikke bare på grunn av ordet utmattelse. Det er til å bli forbannet av.

  1. Hvem er det som er så gla’ i å ta opp «Wessley-school»? Dette er jo sånt oppgulp…

   Regner med at ME-foreningene tar tak i det her!

   Vi har nok av info å sy sammen, samt noen generelle behandlingsråd som vil være gunstig for de fleste.

   😉

 3. Jeg ble bare trist når jeg leste det de hadde lagt ut…. Her må det nok en del press til, for å få dem til å endre det!

  Akkurat nå kan jeg tenke meg at ME-foreningen er travelt opptatt med den rapporten som skal komme fra Kunnskapssenteret…. så får vi se da, om det er noe mer matnyttig «kunnskap» der…
  😦

  1. Ja etter å fått roa «fletta» litt og over til rasjonell og refekterende tanker, så når det gjelder den portalen, er det mye som tyder på eller heller i retning at det som skrives er satt bort til og ja ikke verifisert iallefall. Dette ligner mer tilfeldig «tabbe» enn det er gjennomført med hensikt. Om du ser tankegangen og den faktiske kilden som er brukt her. Det svekker mer portalens troverdighet og informasjonen som legges ut. Det hadde vært enda værre om det hadde vært «våre norske CBT/GET – fanatikere» som hadde skrevet den teksten.

   På bakgrunn av det så trur jeg og er optimistisk at vi kan få inn en mer riktig tekst, som gjenspeiler de faktiske forhold med kriterier og beskrivelse av tilstanden – og mistenker individer ME, så er det ganskje mer logisk å lese på ME-foreningenes hjemmesider for informasjon. Men håper det ikke går så lang tid for at den blir endret – fordi det kan være andre som ja bruker den til oppgaveskriving etc.

   Når det gjelder rapporten fra kunnskapssenteret, så tur æ personlig (synser her) at vi kommer til å se litt av hvert. En overfokusering på bruk av CBT/GET, fordi det foreligger mye publikasjoner om det. Æ antar at det her blir våres største kamparena i forhold til det som kommer der.

   Om du ser veilederen for Borreliose, hvor de har sett på utredning og behandling, så kan det gi en viss pekepinn i hva som tenkes. forskjellen er når vi ser på arbeidsgruppene i de rapportene.

   Vel en kan kanskje anta at kunnskapsrapporten vil offentliggjøres snart. Storting og polikere hadde siste dag på fredag og det er fellesferie snart – slike rapporter har vel en tendes å nettopp bli sluppet ut når det er vanskelig å få uttalelser. Dersom ikke den kommer nu, kan vi ikke utelukke at det har kommet inn så store protester at de velger å måtte gjøre endringer. Dersom jeg har forstått det riktig (og har ingen flue i øret her), så ble rapporten presentert for foreningene da her i mai, det betyr i praksis at den da var nesten ferdig skrevet på flere områder, men med en viss mulighet for korrreksjon.
   Jepp det skal bli meget interessant å se hva de har vektlagt, hvor objektive de har vært, hvilke kilder de har brukt etc.

   😉 vi får nu ligge på sofaen og hvile til slaget på stilkestad ano 2011

 4. Ja, jeg er enig med deg i at det er antagelig rom for forbedringer her, ser nesten ut som om de har «kopiert et gammelt leksikon» på en del artikler på den Helseportalen. Det gir jo forsåvidt håp om at den kan bli oppdatert med noe mer nevenyttig, og det må den jo også bli før den kan kalle seg en «portal».

 5. Tilbaketråkk: Feilinformasjonen om ME/CFS er nå fjernet fra den nye helseportalen helsenorge.no! « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s